O Víně

22.05.2024 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.05.2024 07:00

Veletrh Wine Prague 2024

Veletrh Wine Prague 2024, profesionální vinařská akce v České republice, proběhla již tradičně na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech v termínu 14. až 15. května 2024.

Po loňském úspěchu se návštěvníci opět mohli zaregistrovat na speciální řízené degustace či odborné semináře v zóně umístěné přímo v hlavní hale. Jednalo se například o degustaci organizovanou Národním vinařským centrem pod taktovkou národní sommelierky Kláry Kollárové, dále prezentaci vín z Château d'Esclans, Cloudy Bay a Terrazas de los Andes a nechyběla ani skvělá šumivá vína resp. crémantů z různých koutů Francie od společnosti Les Grands Chais de France představené v řízené degustaci sommeliérem panem Jakubem Přibylem nebo skvělá bioorganická vína z Itálie či duel červených vín Španělsko versus Argentina.

Samozřejmě stejně jako v minulých letech probíhal i samostatný program pro členy Asociace sommelierů ČR. I letos měli návštěvníci pro degustaci vín k dispozici české sklo sklárny KVĚTNÁ 1794 bohužel letos jen z jednoho druhu sklenic. Díky partnerství vystavovatele s velmi prestižními minerálními vodami San Pellegrino a Aqua Panna byly jejich produkty k dispozici během všech řízených degustací pro vinaře i vystavovatele a samozřejmě také k zakoupení pro návštěvníky veletrhu.

Výstava zahrnovala přes 80 stánků, kde v přední části se prezentovali tuzemští vinaři a v zadní části zase zahraniční vína, jak přímo od výrobců, tak dovozců vín. Nechyběli ani prodejci potřeb pro vinaře nebo gastrostánky s nabídkou potravinářských specialit (např. pochoutky z hmyzu) a nealko-nápojů.

Již tradičně se na veletrhu jak v rámci spolku, sdružení či apelací představila řada vinařství z České republiky. Jenom namátkou vinařství Bettiny Lobkowicz, biovinařství Bisenc, Dobrá vinice, Iwayini, Modré vinařství, Vinařství Popela, Rodinná vinařství Jedlička či Košut, Sedlecká vína, společnosti Sonberk, Vinařství Thaya, Vinařství Kněží Hora, Nepraš či Zilvar, Vinné sklepy Maršovice resp. Skalák a víno Cibulka, J.Stávek nebo Prokeš.

Oficiální prezentaci mělo i Národní vinařské centrum ČR či důležité vinařské spolky, jako jsou VOC MODRÉ HORY, VOC Hustopečsko, VOC MUTĚNICE či VOC MIKULOVSKO.

Ze světových vinařství byla zastoupena prestižní vína z Rakouska, Francie, Itálie, Německa, Slovinska, Bulharska či Rumunska a další. Kromě vín jsme mohli ochutnat i kvalitní destiláty z Palírny Radlík, lihovaru Antona Kaapla nebo od dovozce Armagnacu.

Při vstupu do hlavní haly míjím Vinařství Nepraš & Co z Pavlova (letos chyběla osobní účast pana Radomíra Nepraše) a ing. Veselý slaví úspěchy zejména s odrůdou Riesling a to jak v oblasti tichých tak šumivých vín. Hned vedle byl stánek biovinařství Ilias hospodařící na 6 ha svažité Pálavy. Určitě bych doporučil jejich skvělé Merloty či Pinoty resp. z bílých Ryzlinky nebo Veltlíny, ale letos jejich vína neochutnám a začnu až u stánku nového Vinařství Iwayini založené panem Martinem Zůlem s roční produkcí přes 10 tisíc litrů vína. Pro název vinařství se majitel nechal inspirovat u kmene Zulů neboť „iwayini" znamená v jejich jazyce „víno". Své portfolio vín z Ryzlinků (rýnských i vlašských), Veltlínů a Burgund doplnili nově vinifikace z odrůd Pálava. Osobně mě zaujala zejména Pálava v provedení jako „orange wine" tj. vyrobené oxidativní místo reduktivní metodou. K výrobě navíc byl použit velký 600 litrový dubový sud a produktem se stalo víno pojmenované po dědečkovi majitele „Augustin". Víno ročníku 2022 je komplexní v buketu od pomerančové kůry přes liči až po květy růží či jasmínu. Ač mošt měl cukernatost 24 °NM, tak samotné víno je téměř bez zbytkového cukru a jen s minimálním množstvím síry (do 10 mg/l). Ve finále je použita malolaktická fermentace na odbourání kyseliny jablečné (v nabídce za 390,- Kč / lahev).

Pokračoval jsem k sousednímu stánku Dobrá vinice, kde byla široká nabídka vín prezentovaná ing. Nejedlíkovou. Protože jsem zde potkal známou tvář majitele vinotéky U Lachtana (Zborovská a Budečská ulice v Praze) neodolal jsem poskytnout čtenářům foto přímo na stánku. V prestižním vinařství mě zejména zaujala metoda macerace v originálních Qvevri dovážených z Gruzie, kde zrání vína ovlivňuje jak samotný materiál vypálené hlíny, tak organické potažení vnitřní strany slabou vrstvou včelího vosku (zachycuje vinný kámen). Ostatně i samotný tvar nádoby pozitivně ovlivňuje zrání umocněné prodyšností nádoby a stálou teplotu danou zakopáním nádoby do země. Po maceraci na slupkách trvající 9 měsíců (doba porodu od početí) se víno nechává dozrát v klasických dubových sudech, aby se nefiltrované naplnilo do skleněných lahví. Ochutnávám obě vína v řadě Premium, kde Ryzlink rýnský 2016 s intenzivním petrolejovým buketem připomínající horký asfalt a následně Ryzlink vlašský 2017 ve výběru z hroznů vyrobený v 1000 litrovém Qvevri sice s komplexní a bohatou vůní, ale bohužel postrádající stejně komplexní plnost chuti (nulový zbytkový cukr).

Míjím stánek vinařství Bettiny Lobkowicz, kde namátkou ochutnávám z řady Selection Svatovavřinecké 2020 barrique (12 měsíců), ale už vůně vína s reziduálním buketem po malolaktické fermentaci a slabší extrakt vytváří dojem jen průměrného vína. Také mne zaskočí agresivní chování paní majitelky, když si dovolím odlít zbyteček vína do odlívky.

Pokračuji ke stánku Vinařství Kněží Hora ze Slovácké podoblasti s typickým terroir. Hlavním technologem je Petr Ingr a vinařství hospodaří na více jak 18 ha. Produktová řada v apelaci VOC Bzenec nabízí vína z bílých odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Hibernal, Johannister, Kerner, Sylvánské zelené či Balauer Silvaner. Na druhé pěstitelské oblasti ve Strážnici najdeme zase bílé odrůdy Chardonnay či Sauvignon resp. modré odrůdy Zweigeltrebe a Modrý Portugal. V nabídce vín samozřejmě nechybí ani špičková André nebo Pinot Noir (Rulandské modré). Stále větší oblibě se těší odrůda Hibernal, tak jsem ochutnal jejich ročník 2022 ve výběru z hroznů, což je suché víno (6 g/l zbytkového cukru) se 13 % alkoholu, ale více mne zaujala Pálava 2021 rovněž ve výběru z hroznů, jen s vyšším zbytkovým cukrem (19 g/l), který vytváří až medové tóny v bohatém buketu vína a komplexní plnost chuti. Všechna vína barrique z modrých hroznů mi přišla příliš svíravá a téměř znásilněná dřevem ( André 2016 barrique a Frankovka 2018 výběr z hroznů (36 měsíců)).

Další známou značkou jsou Sedlecká vína, kde dodnes působí jako sklepmistr pan Ctirad Králík, velký básník a milovník života. Právě v tomto vinařství se již Hibernal stal nejprodávanější odrůdou v sekci bílých vín a ze sklizně 2023 vyrobili verzi jak polosuchou, tak polosladkou a můžete hádat, která už je vyprodaná. Osobně se mi velice líbil Tramín 2022 ve výběru z cibéb (!) s 9 % alkoholu, ale úžasnou komplexností ve vůni i chuti.

Přecházím ke stánku vinařství Bisenc z Bzence. Majitel firmy Petr Kunc, který je současně vinohradník i sklepmistr navázal na letité zkušenosti svého otce a v současné době hospodaří na rozloze přes 16 ha vinic. Celá plocha je od roku 2009 v režimu ekologického pěstováni - bio produkce. Sice využívají ve sklepě moderní technologie, ale spíš se snaží do výroby vína zasahovat co nejméně, aby zachovali terroir bzeneckých vín jak ve vůni, tak i v chuti. Dokonce používají pouze vyselektované vlastní kvasinky pro výrobu bílých vín, kde samozřejmě redukují teplotu kvašení pro zachování maximálního buketu svých vín. Široká odrůdová skladba je přizpůsobena bzenecké oblasti. Vinařství pěstuje především hrozny na výrobu bílých vín jako Ryzlink rýnský, Kerner, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín červený či Müller-Thurgau. V omezené míře zpracovávají také modré hrozny na výrobu červených vín jako Rulandské modré, Dornfelder či Svatovavřinecké. V poslední době jsou všechna vína již adjustována korkem od firmy DIAM, která patří do významné a silné francouzské skupiny "OENEO GROUP". Tato skupina vlastní také například značku koňaku "Remy Martin" anebo výrobu známých dřevěných vinařských a koňakových sudů značek "Seguin Moreau" a "Radoux". Zátka vyrobená z vybraného korkového mikrogranulátu, jenž je stejnou metodou jako je káva zbavována kofeinu, zbaven veškerých škodlivých látek. Touto metodou se za nízké teploty a vysokého tlaku z korku odstraní až 170 škodlivých sloučenin, z nichž 14 má přímý vliv na chuť vína a způsobuje vady v jeho chuti. Jednou z nich je známý trichloranisol (TCA), který způsobuje nepříjemný buket vína po korku. Zátky jsou podle tlaku, za kterého jsou vyrobeny a podle množství použité mikrosféry, rozděleny do 5 kategorií podle propustnosti kyslíku a tím lze volit pro uzavření láhve s vínem zátku takové propustnosti, která odpovídá požadavkům vinaře na skladování jeho lahví. Tomu odpovídá také cena jednotlivých kategorií zátek, takže není třeba plýtvat penězi na lepší zátku, než je zátka pro přesně požadovanou dobu skladování (5,10 nebo 30 let). Ochutnal jsem z nabídky Sylvánské zelené 2020 v pozdním sběru a Pinot gris z téhož roku ve výběru hroznů a určitě mohu potvrdit odrůdovou čistotu obou vzorků. U Sylvánu nacházím typický angreštový buket rozvinutý až do vůně květů akátu a umocněný typickou kořenitostí a u Rulandské šedé objevuji typickou chlebnatost s buketem pomerančových květů až do medových tónů. Sylvánské zelené je sice starobylá moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín, která vznikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé a Tramínu červeného, ale bohužel je v ČR na ústupu. Ještě počátkem 20. století patřila k nejrozšířenějším odrůdám ve Střední Evropě. Na závěr se rozloučíme u vína Pinot Noir 2018 ve výběru z cibéb (!), které v barvě připomíná spíše vína typu rosé, což vzhledem k obsahu alkoholu přes 17 % může být více než zrádné...

Vinařství Zilvar hospodaří na svažitých svazích (až 55°) v Praze Troji na Černém kopci (cca 2 ha). Ing.Zdeněk Zilvar studoval vinařství a vinohradnictví nejdříve na WSET v Londýně a následně na UC Davis v Kalifornii a víno bylo pro něj zpočátku spíše koníčkem až teprve později se stalo i profesí. Z možností kde vyrábět svá vína (uvažoval i o Toskánsku v Itálii nebo Mikulovsku na Moravě) nakonec zvolil Prahu, neboť manželce se nechtělo opustit Prahu a přátele. Tak se zrodilo nové vinařství v bývalé usedlosti Popelářka, kde byla na svazích skládka s více jak 60 tunami komunálního odpadu a k tomu se muselo odvézt 350 tun štěpky z kořenů náletových dřevin. Svá vína vinařství nabízí teprve pátým rokem, ale za tu dobu si získala jejich vína respekt nejen zkušených sommelierů, nýbrž i široké laické veřejnosti. Všechna vína z odrůd Riesling (Ryzlink rýnský) a Pinot Noir (Rulandské modré) jsou sice bez zatřídění nabízena jako zemská, ale cukernatost moštů často převyšuje kategorii výběru z hroznů (24 °NM). Ochutnávám suchý Schwarzberg Riesling 2021 s buketem lučních květů, zralých meruněk a grepu s výraznou mineralitou danou podložím černé břidlice. Z téže polohy porovnávám s Ryzlinkem o rok starším (2022), který je již polosuchý s intenzivním aroma limetek a meruňkového džemu s medem. V chuti je víno komplexní s citrusovými tóny a příjemnou kořenitostí.

VS Maršovice výrobce z bývalé Brněnské oblasti (nedaleko Dolních Kounic) hospodaří na 34 ha vinic na cestě mezi Brnem a Znojmem. Oenologem vinařství je ing. Novotný a zpracovávají jak bílé, tak modré odrůdy, kde zejména vynikají Burgundy (Rulandské šedé) a Rýnský ryzlink, z modrých odrůd Cabernet Sauvignon, Frankovka a Rulandské modré, ale nechybí ani Svatovavřinecké, Zweigeltrebe či Dornfelder. Produkce organických vín je zejména vyhlášená řadou Premium Collection, kde se mi velice líbil Ryzlink rýnský 2021 ve výběru z hroznů.

Progresívní Vinařství Thaya hospodaří na Znojemsku a vlastní již více jak 100 ha vinic, kde nejznámější je viniční trať Knížecí vrch u Hnanic. Zejména vína z odrůdy Pinot Noir dosahují pravidelně vysokých hodnocení na domácích soutěžích (jako třeba Pinot Noir 2019 výběr z hroznů), ale rovněž vína z bílých odrůd tohoto vinařství jako jsou Chardonnay, Sauvignon či Ryzlink rýnský mívají velmi dobré hodnocení.

U Vinařství Košut mě zaujal Tramín 2021 orange se 14,5 % alkoholu a s nulovým zbytkovým cukrem, ale i velice pěkně udělaný Regent ve výběru z hroznů s 13 % alkoholu a 11 g/l zbytkového cukru.

Míjím další známé Vinařství Sonberk hospodařící na 45 ha v Mikulovské podoblasti. Určitě si zaslouží uznání jejich vína z odrůdy Pálava, která v kategorii slámových vín získala s ročníkem 2020 dokonce 98 (!!) bodů v hodnocení nejlepších vín ČR.

V souvislosti s odrůdou Pálava je nutné zmínit i další vystavující Vinařství Klobása (založené v roce 1997), kde zejména vína z hroznů odrůd Pálava a Sylvánské zelené viniční trati Neuperk v Hustopečské pahorkatině (cca 2 ha vinic) dosahují excelentní kvality.

Na závěr bych z našich vinařství ještě zmínil Vinné sklepy Skalák ze Slovácké podoblasti hospodařící na 27 ha (produkce přes 100 tisíc lahví). Toto vinařství se může pochlubit vysokou kvalitou zejména bílých vín od Ryzlinků a Veltlínů přes Sauvignony až po aromatické Tramíny či Pálavy (příjemná byla polosuchá Pálava ve výběru z hroznů 2022).

Ze zahraničních vín jsem začal u Společnosti Vína BG, která vystavovala již tradičně nejlepší bulharská vína jak od již renomovaných výrobců jako Medi či Bessa Valley, Rupel, Castra Rubra, Dominianitza, Bratanov a mnoha dalších tak od relativně nových vinařství. Jako příklad bych uvedl novější vinařství Rosalea, ležící nedaleko hranic s Řeckem a hospodařící na 11 ha vinic. Ačkoliv jsou jejich vína na trhu teprve od roku 2016, tak vinařství již obdrželo mnoho ocenění. Například Cabernet Franc byl mezi Top 10 bulharskými víny za rok 2022. Tento rok na veletrhu bylo představeno Rosé 2022, Chardonnay 2022 a Red Blend 2021. Fenoménem bulharských červených vín je prokázaný vysoký obsah antioxidantů. Studie mnoha měření v japonském Tokiu prokázalo u bulharských červených vín v průměru 8700 jednotek OPAC, což je dvojnásobné množství antioxidantů než ve francouzských vínech. Pro srovnání vysoké množství antioxidantů obsahují brusinky, kde ve 100 g je doporučená denní dávka 2400 jednotek OPAC. Takže srovnáním stačí pouze 50 ml kvalitního červeného vína pro denní příjem antioxidantů chránící před civilizačními chorobami a stárnutím.

Z vinařství Bessa Valley stojí za zmínku suché víno Enira reserva 2013 (14,5 % alk.) vyrobené z odrůd Petit Verdot (33 %), Merlot (31 %), Syrah (19%) a Cabernet Sauvignon, které zrálo 18 měsíců v sudech barrique z francouzského dubu. Intenzivní buket ostružin a višní podtržený podtóny čerstvě vyčiněné kůže. V chuti čokoládové tóny a višňový džem s kořením. Podobně Via Antica 2020 suché víno je kupáží (z franc. Coupage - tj. zcelování) z odrůd Merlot 50 %, Syrah 30 % a Cabernet Sauvignon 20 % zrající 15 měsíců v dubových sudech. Víno mělo intenzivní tmavě červenou barvu s fialovými odlesky, viskózní tělo a buket sušených švestek. Plné tělo bylo umocněno jemnými tříslovinami a zemitými tóny v závěru díky dlouhému dozrávání na dřevě.

Hezká vína z Afriky dováží již tradičně společnost Zebra Wines, kde jsem neodolal ještě na závěr porovnat vína z odrůdy Syrah. A nejvíce mne oslovilo víno Seaward 2021 Shiraz barrique z vinařství Spier (založené již roce 1692) bohatým buketem moruší a švestek s lehkou kořenitostí a harmonickou chutí s tóny smetany s karamelem.

Ještě jsem chtěl na doporučení poznat nabídku vybraných vín u stánku Sicilia Nostra, ale bohužel asi se většina vín již vypila první den konání výstavy. Cestou míjím stánky rakouských vinařů, kde nejvíce lidí se kumulovalo u vinařství Neustifter (mj. i známý moderátor Jan Rosák) a nechyběly ani typické Veltlíny z Wenviertelu od vinařství Sailer. Osobně jsem zkusil porovnání Zweigeltu Grand Reserve 2019 (lahev za 656,- Kč) s Triade cuvée Reserve 2018 (lahev za 415,- Kč). A překvapivě se mi více líbilo cuvée Zweigeltrebe (75 %), Svatovavřineckého a Cabernetu Sauvignon než čistý Zweigeltrebe. Víno bylo hodně ovlivněno dlouhým zráním (48 měsíců) v sudu barrique, leč tóny tabáku a hořké čokolády výrazně pomohly tomuto vínu.

Překvapilo mě hodně stánků s italskými víny, kde bych určitě, kdyby bylo více času vyhledal některá oblíbená Primitiva nebo Barola, leč obsáhnout vše prostě nelze. Mrzelo mě, že jen u některých stánků byly přehledy nabízených vín dokonce někdy i s analytickými hodnotami, ale u zahraničních vín téměř žádné informace. Navíc jsem postrádal stojany na vyplachování sklenic a odlívky, kde by bylo možné nedopité víno vylít (byly jen u některých stánků). Prostě dnes je vše hrozně hektické a zázemí výstav, kdy byly podrobné tištěné katalogy s možností si dokonce vpisovat vlastní poznámky k jednotlivým vínům už jsou pro vystavovatele asi přežitkem.

Použité odkazy:

https://vsmarsovice.cz

http://www.biovinarstvi.cz/

https://www.vinabg.cz/

https://www.lobkowicz-vinarstvi.cz/

https://www.dobravinice.cz/

https://iwayini.cz/

https://www.vinarstviknezihora.cz/

https://www.sedleckavina.cz/

https://vinarstvithaya.cz/

https://zilvar.com/

https://www.zebrawines.cz/

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 693x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5