O Víně

24.05.2023 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.05.2023 07:00

Wine Prague 2023

Ve dnech 16. až 17. května 2023 se konal na pražském výstavišti v Letňanech (PVA) již 7. ročník mezinárodního veletrhu vína pro profesionály i odbornou veřejnost.

Pořadatelem Wine Prague 2023, podobně jako v předchozích letech,byla společnost Yacht, s.r.o., s dlouholetými zkušenostmi s pořádáním úspěšných výstav a veletrhů. Hlavním mediálním partnerem a spoluorganizátorem tohoto profesionálního svátku vína je od počátku časopis WINE&Degustation. Veletrh Wine Prague 2023 se koná za podpory Vinařského fondu ČR a partnery se staly Asociace sommelierů České republiky a společnost KVĚTNÁ 1794, která je exkluzivním dodavatelem skla.

Novinkou letošního veletrhu byla speciální „San Pellegrino degustační zóna" umístěná přímo v hlavní hale, ve které na zájemce čekala řada nesmírně zajímavých prezentací, seminářů a masterclassů. Druhým místem pro semináře a masterclassy byl již tradičně velký degustační sál. 

V degustační zóně probíhaly semináře od 10:30 do 17:30 hod. (resp. druhý den již jen do 16 hod.):

Hledá se terroir pro naše klíčové odrůdy: Vlašák a Frankovka

Objevování s Národním vinařským centrem různých tváří našich vlašáků a frankovek... Na tomto semináři společně s národním sommelierem Klárou Kollárovou se „procházela" místa na Moravě, která mají potenciál pro odrůdu Ryzlink vlašský a Frankovka. Odlišnosti dané odrůdy ze zajímavých míst, kde se těmto odrůdám daří, a poté naslepo ochutnávka 3 vín z každé odrůdy.

Chateau d'Esclans, růžová vína z Provence

Unikátní cesta za poznáním růžových vín z Provence od vinařství Château d'Esclans, které odstartovalo „rosé revoluci". Víny provázela Michaela Kapičková, ambasadorka Estates & Wines a absolventka WSET Diploma in Wines.

Château de Pommard - Jednotlivé parcely Clos Marey-Monge

Jedinečná příležitost ochutnat a srovnat mimořádné burgundské pinoty noir z prestižního vinařství Château de Pommard z parcely Clos Marey-Monge. Největší monopol v Côte d'Or osobně představil ambasador vinařství pan David Soulard, který v řízené degustaci prezentoval 6 vzorků vín z ročníku 2020.

Estates & Wines prestige range - průřez víny z Francie, Španělska a Nového Zélandu z portfolia společnosti LVMH

Skryté poklady Nového Zélandu s víny Cloudy Bay, prosluněná cesta s růžovými víny z Provence od Château d'Esclans a španělského vinařství Bodega Numanthia s jejich víny, která pocházejí z jedněch z nejstarších vinohradů světa provázela Michaela Kapičková.

Typické odrůdy, které definují Slováckou podoblast

To nejzajímavější ze současné produkce vín Sdružení slováckých vinařů. Těšit se můžete na vína ze sedmi členských vinařství - Košut s.r.o., VÍNO BLATEL, a.s., SPIELBERG CZ, s.r.o., Zámecké vinařství Bzenec s.r.o., Vinařství Štěpán Maňák, Leona Šebestová - Vinné sklepy Skalák, ZEAS Polešovice a Vinařství U Kostela.

Bandol - vína z prosluněného jihu Francie

Bandol, kolébka francouzského vinařství s tradicí trvající déle než 2.600 let. Tradice, um vinařů a unikátní terroir, to jsou předpoklady, díky kterým v této apelaci vznikají jedinečná a nezaměnitelná vína.

Hledá se terroir pro naše klíčové odrůdy: Ryzlink a Pinot Noir

Objevování různých tváří našich ryzlinků a pinotů... Na tomto semináři společně s národním sommelierkou Klárou Kollárovou se vybírala místa na Moravě i v Čechách, která mají potenciál pro odrůdu Ryzlink rýnský a Pinot Noir. Společně se probírali odlišnosti těchto odrůd ze zajímavých míst, kde se těmto odrůdám daří, a poté naslepo ochutnávali 3 vína z každé odrůdy.

Château d'Esclans, růžová vína z Provence

Unikátní cesta za poznáním růžových vín z Provence od vinařství Château d'Esclans, které odstartovalo „rosé revoluci". Víny provázela Michaela Kapičková.

Vliv ochrany vinic na konečnou podobu vína

Ochutnávka vín vyrobených v Rodinném vinařství DeVino ze zkušebních vinic firmy MAYLINE INVESTMENT CORPORATION LIMITED s.r.o. Degustace s přednáškou, kde budou účastníci informováni o výsledcích z prvních dvou let pokusů s použitím přípravku Albit ve vinohradu a jeho vlivu na zdravotní stav hroznů a kvalitu vína. Ochutnáte vína ze dvou ročníků vyrobených identickým způsobem z části „A" s běžnou ochranou a z části „B", kde byl použit navíc přípravek Albit. Degustaci vedl sklepmistr Richard Šemík a přítomen byl odborník na ochranu vinohradů.

Estates & Wines prestige range - průřez víny z Francie, Španělska a Nového Zélandu z portfolia společnosti LVMH

Skryté poklady Nového Zélandu s růžovými víny Cloudy Bay z Provence od Château d'Esclans a španělského vinařství Bodega Numanthia. Víny provázela Michaela Kapičková.

Oficiálním partnerem veletrhu Wine Prague byla sklárna Květná 1794, která připravuje veškeré sklo na tyto výstavy. Sklárna na energetickou krizi zareagovala pokrytím celé výrobní haly solárními panely, které vyrábějí elektřinu pro novou elektrickou pec. Navíc rozšířili export nejen do USA (TableArt v Los Angeles), ale i do Singapuru (Sklo Pte Ltd.) a tím i do Indonésie, Jižní Koree, Taiwanu či na Filipíny.

Novinkou veletrhu bylo Vinařství Erdevik, které se nachází na západním úpatí Fruské hory. Jedná se o nejstarší vinařství v Srbsku, které nechal na počátku 19. století postavit hrabě Livio Odescalchi. Dnes je vinařství Erdevik synergií tradice a moderního přístupu k výrobě vína, kde se vyrábějí prémiová vína výhradně z vinice ve vlastnictví panství na pravém břehu Dunaje. Vinařství Erdevik je držitelem mnoha ocenění na významných mezinárodních soutěžích. Nejvýznamnějším oceněním je "Platinová medaile" na Decanter World Wine Awards v Londýně v roce 2020. Porovnal jsem vína řady Trianon která mají na vinětě citát „Ad augusta per angusta" (Přes potíže ke slávě!), což se myslím vinařství zdařilo. Historie vína na území provincie Syrmia se datuje již od 3. století a od 1697 byla celá oblast součástí Rakousko-Uherska. Vinice leží cca 140 m.n.m. a je obklopena třemi velkými jezery. Samotný název vinařství pochází z maďarského Erdoveg tzn. Zalesněná oblast. Víno Trianon 2018 je vyroben ze 60% z odrůdy Cabernet Sauvignon doplněné odrůdou Syrah (26 %) a Merlot (14 %). Prakticky snaha napodobit velká vína z Bordeaux nejen skladbou odrůd ale i charakterem výroby. Ve vůni převládá černý rybíz a ostružina a v chuti je víno silné extraktivní s pepřovými tóny. Víno Grand Trianon 2017 již zrálo v dubových sudech 24 měsíců a je zde podobné složení odrůd s lehkou dominancí Cabernetu Sauvignon (40 %), doplněný Merlotem (36 %) a Syrahem (24%). Podobný buket vína s levandulovým okrajem ale silnější vliv dřeva poskytuje kávové tóny, chuť hořké čokolády a vyšší obsah taninů. Ušlechtilé víno se výborně snoubí se zralými sýry nebo jehněčím masem.

Z českých a moravských vinařství přijeli prezentovat svá vína Popela, Devino, Hefůrek, Jedlička (Bořetice), Košut, Sedlecká vína, Sonberk, Spielberg, Thaya, Herzánovi, Bílkovi, Bukovský, Horák, Kafuněk, Klobása, Kraus, Krist, Lacina, Malánik-Osička, Mitoma Vrbice, Mokruša Mutěnice, Nepraš &Co, Stávek, Bunža, Sedláček, Syfany, Štěpánek, Tesařík, Turek&Šiška, Cibulka Mikulov, J.Stávek, Marcinčák, Perk, Prokeš, U Kapličky, U kostela, Modré, Vinium, VS Kutná Hora, VS Maršovice, VS Skalák, Víno Blatel a další kteří byli pod hlavičkou VOC Bzenec, Hustopečsko či Modré Hory nebo Mutěnice. Nechybělo ani sdružení Slováckých vinařů či Spolek Mikulečtí vinaři. Poměrně přehledné uspořádání stánků tuzemských vinařů v přední části haly, zatímco zahraniční byla v zadní části a pravém křídle. Zahraniční vína byla ze zemí jako Slovensko, Moldávie, Maďarsko, Itálie, Chorvatsko, Bulharsko, Rakousko, Francie, Portugalsko, Španělsko, Austrálie, Afrika, Nový Zéland a další prezentovány buď přímo vinaři z dané země nebo dovozci (např. Vindom).

Nejdříve jsem se věnoval tuzemským vinařstvím, která již jsou delší dobu na výslunní slávy.

Například Vinařství Cibulka je proslulé bio vinařstvím hospodařící na cca 16 ha vlastních vinic (roční proukce již přes 450 tisíc lahví) a nabízí především suchá tichá vína, ale i úžasné sekty jako třeba sekt Blanc de Blanc 2018 brut, které získalo až 92 bodů ze 100 bodové stupnice hodnocení pozitivním způsobem a vyznačuje se výrazným buketem toastu s máslem podtrženou silnou ovocitostí. Mne však zaujal Vlašský ryzlink ve výběru z cibéb 2018, což je sice sladké víno vyrobené z hroznů vyhlášené lokality Šibeniční vrch (Mikulovsko) ale uspokojující jazýček každého fajnšmekra. Víno mělo vysokou až jantarovou barvu a vysoký obsah glycerolu. Ve vůni byly intenzivní medové plástve a karamel, v medové chuti vanilkové tóny a vlašské ořechy. Také v publikaci Nejlepší vína ČR za 2021-2022 získalo 96 bodů!

Vinařství Spielberg hospodařící na 65 ha představilo celkem deset přívlastkových vín (většinou pozdní sběry), kde nejvíce medailí posbíralo Chardonnay Austerlitz 2017 pozdní sběr Určitě si zaslouží pozornost i produkce bio vín jako třeba harmonický Ryzlink rýnský 2021 pozdní sběr nebo z červených odrůda Cabernet Cortis 2021 výběr z hroznů s nulovým obsahem zbytkového cukru přesto plné chuti. Víno zrálo 9 měsíců v dubových sudech a prodává se za 300,- Kč. Druhým vzorkem byl Pinot Noir 2018 výběr z hroznů v řadě Austerlitz. Víno bylo oceněno medailemi Prague Wine Trophy 2020 a Národní soutěží vín 2020. Vyznačuje se mohutnými tříslovinami, nižší barvou a plné chuti. Zrání v prémiových sudech po dobu 12 měsíců víno obohatilo o ušlechtilé tóny cedrového dřeva, vanilky a hřebíčku. Poslední vzorek bylo víno vyrobené oxidativní metodou tedy kategorie oranžové víno a to Rulandské bílé 2017 Organic. Toto organické víno bylo vyrobeno z hroznů cukernatosti 22 °NM a 3 měsíce probíhala macerace na slupkách(!!). Výsledkem je plné víno se 14 % alkoholu, kde ve vůni objevíte tóny kandovaného ovoce, pomeranče či vanilky, které se prodává za 350,- Kč (vyrobeno 2000 lahví).

Vinařství U Kapličky obhospodařuje přes 90 ha vinic a roční produkce již překračuje 450 tisíc lahví vína. Ochutnal jsem v řadě Dalibor Alibernet 2021, kde buket je tvořen přezrálými plody černého rybízu a z tabákové chuti vystupují plody černé jeřabiny. Víno bylo sice silné v tříslovinách, ale za 319,- Kč seženete mnohem lepší vína.

Tomáš Krist z Milotic další vinař ze Slovácké oblasti, který dokonce od 2007 má svá vína v publikaci „1000 Vins du Monde" (Nejlepších vín světa). Zejména skvostné jsou jeho bílé odrůdy jako Pálava, Sauvignon, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Chardonnay či Tramíny, které pravidelně získávají mnoho ocenění ze soutěží a výstav po celém světě. Ale v jeho portfoliu najdeme i netypické odrůdy jako Hibernal, Cabernet Cubin, Solaris, Alibernet či Neronet. Prodej vín již překročil 200 tisíc lahví ročně. Porovnal jsem řadu Kristovy poklady s řadou Jesus a vybral v první řadě Neronet 2022 pozdní sběr polosuché víno s vysokou barvou a svíravých tříslovin podpořené nezvykle bohatým aromatem vyšších esterů. Vůně je s tóny lesních plodů jako borůvek či ostružin. V řadě Jesus jsem zvolil Cabernet Cubin 2020 pozdní sběr, které získalo stříbrnou medaili v Argentině 2021. Vinné hrozny sice pochází z již 20 let starého vinohradu, ale vína mají v nabídce teprve nedávno a učí se s touto odrůdou pracovat. Ve vůni silný buket černého rybízu a růží, višní či kávy. Chuť pak doprovázela jemná tříslovina.

Modré sklepy zastoupené VS Skalák obhospodařuje 7 ha oblast Nadskalí v podhůří Chřibské oblasti vhodnou pro aromatická vína. Typickými odrůdami vinařství tak jsou Veltlínské, Sauvignon a Pálava. V roce 2022 se VS Skalák staly nejúspěšnějším rodinným vinařstvím. Jejich Veltlínské zelené 2021 pozdní sběr získalo zlaté medaile v Litoměřicích, Brně (Vinex) i v Paříži podobně jako Sauvignon 2021 Nadskalí ve výběru z hroznů, které se pyšní zlatými medailemi Salonu vín, Prague Wine Trophy či Krále vín. Víno se vyznačuje intenzivním aroma přezrálého angreštu a černého rybízu. V chuti plné, nasládlé víno s dlouhou perzistencí.

Vinařství Lacina nabízel zejména meruňková vína suchá, sladká i šumivá pod obchodním názvem Marhulové. Zkusil jsem verzi suchou, kde je velmi intenzivní aroma přezrálých meruněk, v chuti lehký dotek hořkého pomeranče, ale očekávání plnosti se jaksi nedostavilo.

VS Maršovice nabízí celou řadu vín od zemských vín až po přívlastková těch nejvyšších kategorií výběru z cibéb, slámového či ledová vína. Ochutnal jsem macerované Rulandské šedé 2022 víno nezvykle vysoké čajové barvy získanou ležením rmutu na slupkách až 14 dní a dozráváním hotového vína další týden v sudech barrique. Ve vůni intenzivní buket hrušek v medu a plná harmonická chuť, byť s vyšším zbytkovým cukrem.

Následoval výběr zahraničních vín, kde jsem neodolal nabídce společnosti Shalom Wines z Karlových Varů a nabídce vín z Jordánska. Nejvíce ocenění získal Cabernet Sauvignon 2018 Reserve, který zrál 12 měsíců v sudech barrique z francouzského dubu. V chuti vanilková čokoláda a černý rybíz, dlouhé plné chuti. V nabídce dovozce jsou zejména reservy kromě již zmíněného v odrůdách Pinot Noir, Shiraz a Chardonnay. Jordan River Wines datuje počátek vinařství rokem 1953, kdy společnost osázela sopečnou čedičovou poušť Mafraq v nadmořské výšce 840 m.n.m. více jak 40 odrůdami vinných keřů ( poblíž sopečné hory Jabelal Arab).

Další zastávkou bylo rakouské vinařství Bauer, které funguje jako generační podnik v Pulkautalu ve Weinviertelu již od roku 1721. Norbert Bauer se svou ženou Giselou a synem Willym obhospodařují přibližně 90 ha vinic, přičemž se zaměřují na více než 100 viničních tratí s různorodou půdou a jedinečným klimatem. Specializují se na červená vína bohatá na třísloviny, odvážná vína a bílá vína s ovocným a minerálním charakterem a vynikajícím potenciálem ke zrání. Kromě skvělých veltlínů najdeme i Nature wein s vynikajícími víny z odrůdy Riesling. Mne však zaujala červená vína, kde jsem zvolil nejdříve Zweigelt reserve Ried Haidberg 2018, vyznačující se silnými taniny a dlouhou dochutí hořké čokolády, ale i slabými rezidui malolaktické fermentace (cena 13,50 € /lahev) Proto mi lepší přišlo víno Schatzberg Rotwein cuvée 2019 z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Frankovky a Svatovavřineckého. Dominantní byl ve vůni i chuti černý rybíz (cena 16,50 € /lahev).

Stánek „Skvostná vína" nabízel širokou paletu vín, kde novinkou je z vinařství Tenute Baldo víno „Preda del Falco" 2018 s jemným buketem ostružinové marmelády a švestek s výrazným kořenitým okrajem. V chuti výrazné, ale jemné taniny, hořký pomeranč a lehce borovicová silice. Porovnal jsem s vinařstvím Le Fracce, jehož víno Bohemi 2015 je nejen z odrůdy Pinot Noir ale i Barbera či Croatina a víno zrálo 4 roky v sudech barrique. Je sice starší, ale vlivem dřeva drsné a příliš mužské (chlupaté). Třetí vzorek jsem zvolil ze stejného vinařství jako první tj. Tenute Baldo a sice Spirito della Vite riserva DOCG, kde převládá Sangiovese doplněné Merlotem a Cabernetem Sauvignonem. Silný buket třešní a kávy s lehkými náznaky hořkého kakaa (zrálo 2 roky na sudech barrique a 2 roky v lahvi). V chuti kořenité a plné s výraznými taniny ale Preda del Falco mi přišel příjemnější.

Dovozová firma Vindom se věnuje vybraným vinařstvím z Itálie, Německa, Španělska, Austrálie, N.Zélandu a Francie. Maje slabost na vinařskou oblast Rioja ve Španělsku tak jsem vybral vína Selection 2016 z Bodegas Ostatu, kde nosnou odrůdou je Tempranillo (doplněná odrůdou Graciano) a porovnal s vínem z téže oblasti i stejného výrobce víno Gran Reserva 2015. Hrozny pochází z již 90 let starého vinohradu, ale bohužel tato reserva byla příliš ovlivněná (možno říci až znásilněná) jak dlouhým zráním (30 měsíců) v nových dubových sudech, tak odbouráváním kyselin bakteriemi mléčného kvašení se zbytkovými rezidui ve vůni. Ze zvědavosti jsem ještě přidal víno z Nového Zélandu Tinpot Hut 2017 Marlborough Pinot Noir, které mělo typickou nižší barvu pinotu a intenzivní buket přezrálých jahod s komplexní chutí a stalo se mým favoritem.

Chateau Purcari 1827 je moldavské vinařství, jehož produkce již údajně přesáhla 5 mil. lahví. Vína získávají v posledních letech spousty medailí z prestižních soutěží a výstav vín na celém světě. Např. Negru de Purcari 2019 (limitovaná edice 20600 lahví) známé jako král vín je blendem odrůd Cabernet Sauvignon (55 %), Saperavi (40 %) a Rara Neagra (5 %). Mimochodem toto víno bylo velice oblíbené u anglické královny Elizabeth II. a zrálo 18 měsíců v  sudech barrique. Intenzivní aroma sladkého ovoce s dominancí švestky ale i fíků, v chuti jemně kořenité a lehký náznak šafránu. Vinařství ale nabízí i jednoodrůdová vína v řadě Academia, kde najdeme Rará Neagra, Saperavi, Viorica či Feteasca Neagrá. Nechybí ani řada Native tedy vína vyráběná organickými postupy z hroznů zejména odrůd Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Pinot greas, Sauvignon či Chardonnay pěstované na 25 ha.

Biovinařství WIDERNA z Dietmannsdorfu v Rakousku nabízelo vynikající biovína zejména z bílých odrůd, kde mne zaujalo jejich orange wine z Tramínu kořeněného oceněného Zlatou medailí na výstavě ve Vídni. Velice husté nefitrované víno připomínalo vzhledem pomerančový mošt s dužninou. Adjustáž v masivní černé lahvi s jednoduchou etiketou. Ve vůni bylo víno se silným tramínovým buketem až do růží ale v chuti přitom velice suché a obsah alkoholu 11 % .

Vždy končím sladkými víny a tentokrát jsem si vybral vinařství Neustifter, který je známý především skvělými Veltlíny (např. Grüner Veltliner reserve 2019) ale v poslední době i Cabernet Sauvignon z Maxendorfu (např. 2018). Ochutnal jsem Welschriesling 2015 beerenauslese (výběr z bobulí) se 7,5 % alkoholu. Sladké víno z Ryzlinku vlašského mělo zlatožlutou barvu a intenzivní vůně rozinek a sušeného ovoce v medu. V chuti sladké s příjemnou kyselinou.

Posledním stánkem bylo vinařství Vakakis a vína ze Samosu (řecko). Nejdříve jsem ochutnal Pythagorovu větu Muscat blanc 2015 se 14 % alkoholu. Což bylo suché víno s buketem vodního melounu a meruněk, v chuti bohaté a dlouhé dochuti. Ovšem nemohl jsem odolat sladkému vínu Pathagorean Epogdoon Muscat blanc 2015 barrique (36 měsíců) ve vysoké oranžově-žluté barvě s bohatým buketem sušených meruněk a čerstvě pražené kávy. Velmi bohaté chuti s dřevitým nádechem a stopami kakaa a karamelu.

Na závěr jsem vybral stánek ing. Adámka ze společnosti Winegas, kteří dodávají technologii na jímání kvasného oxidu uhličitého z kvasných nádob. Tento plyn upravují odstraněním nečistot a vlhkosti pomocí speciálních filtrů a čistý až 99,8 % oxid zkapalňují do tlakových lahví. Výhodou je získání plynu s bohatými esterovými vůněmi podle druhu odrůdy. Z 10 tisíc litrů moštu tak získávají cca 1 tunu kapalného oxidu uhličitého, který je velice jemný a lépe rozpustný v kapalinách (např. na výrobu Frizzante či jiných sycených nápojů). Jen v české republice se ročně vyrábí cca 700 tisíc hl vína, kde se při kvašení uvolňuje až 7 tisíc tun CO2. Firma dodává i bombičky pro domácí výrobu SodaStreamu s různými ovocnými estery ( muškát, tramín,...).

Před odchodem z výstavy jsem ještě zavítal k palírně Radlík založené v roce 1998 a vyrábějící prestižní ovocné destiláty. Jak mi prozradil ředitel a jednatel firmy ing. Zdeněk Musil je srdcem jejich palírny měděná dvoukotlová destilační aparatura, kde se snaží zachovat charakter destilovaného ovoce (respektive zápary z něj vyrobené). Při výrobě zápary používají stejně jako většina vinařů moderní technologické postupy včetně řízeného kvašení při nižších teplotách s čistými kulturami kvasinek. V závěru každou šarži destilátu ochutnává a blenduje hlavní technolog. Produkty si postupně získaly u spotřebitelů oblibu, což potvrzují i řady cen ze soutěží jak tuzemských, tak zahraničních. Ochutnal jsem Slivovici dubový sud, kde staření probíhalo v dřevěných sudech a výsledkem je 43% destilát s výraznými vanilkovými tóny, podpořené hořkou čokoládou. Osobně dávám přednost čiré slivovici 50%, kde je nejen typické švestkové aroma, ale i lehký buket pecek s hořkomandlovou příchutí. Také jsem se dozvěděl, že například Hruškovici vyrábějí z odrůd Wiliams, dovážených ze slunné Itálie a nechávají je ještě dozrát v klimatizovaných skladech. Než provedou kvašení zbavují vyzrálé plody stopky, aby neovlivnila výslednou chuť destilátu. Při destilaci zaplavují horní patra kolony vodou, aby aroma zůstalo v destilátu a tak vlastně dochází k vícenásobné rektifikaci, což výrazně zjemňuje kvalitu lihu.

Tolik moje skromné postřehy ze stánků výrobců i dovozců, které jsem navštívil. Samozřejmě obrovskou kolekci vín nelze obsáhnout a proto se omlouvám vinařům, jejichž vína jsem nemohl posoudit, ale myslím že každý si ta svá oblíbená našel a přeji všem návštěvníkům, vystavovatelům i pořadatelům, aby se dařilo i v dalších ročnících.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1707x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5