O Víně

14.06.2016 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.06.2016 07:00

Degustace vinařství Kraus

Dne 19. května 2016 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Kraus z Mlazic u Mělníka. Zavítal mezi nás enolog vinařství Karel Hejduk.

Jarda si opět plnil pracovní povinnosti, tudíž jsme angažovali jednu příjemnou dámu, o které ovšem nic bližšího nenapíšu, poněvadž mi to zakázala.

Vzhledem k tomu, že vinařství u nás už jednou bylo, jen stručné představení. Důležitou činností firmy je štěpování sazenic révy a mechanizovaná výsadba vinic, produkce vína je ale neméně významná a úspěšně roste.

Zájemce odkazuji na vyčerpávající webové stránky: http://www.vinarstvi-kraus.cz/

Svá vína nezatřiďují, domnívají se, že kvalita nerovná se množství cukru, ale snaží se jim dát co nejlepší péči. Opět též propagují názor, že víno se dělá ve vinici, ve sklepě se už "jenom" snaží nekazit. Používají co nejšetrnější technologie- malé tlaky při lisování, velké průměry hadic, využívají přirozených fyzikálních zákonů.

Vína rozdělují do několika řad, výraz podle kvality by byl hodně zavádějící. Spíše by se dalo říci, že jedna řada je zaměřena na lehčí, jednodušší vína ke každodenní konzumaci, druhá produkuje odrůdová vína na delší pití a třetí pak řekněme rarity, které někomu velmi chutnají a pro někoho naopak nejsou určeny.

Většinu produkce tvoří bílá vína, v tomto trendu hodlají pokračovat až do poměru 80:20.

Obvykle používají šroubové uzávěry, opět zejména a logicky na vína k rychlejší spotřebě.

Design někomu sedět může, někomu ne, v každém případě nijak neevokuje produkt v láhvi, "jen" dobře vypadá. Je pravda, že se tímto směrem v poslední době vydala řada zejména mladých vinařství.

Vína produkují především suchá a polosuchá, stále se snaží upravovat vinice k obrazu svému, tedy vysazováním nových nebo dle jejich mínění vhodnějších odrůd. Jedná se však o pozvolný, nikoliv radikální, proces.

Letos poprvé lahvovali odrůdu Solaris, zájem byl veliký, už není a nebyla ani na degustaci. Co naopak bylo...

Zahájili jsme suchým sektem z odrůdy ryzlink rýnský, který si z vlastních hroznů nechávají vyrábět v Rakousku. Jde o výborné pití nejen ke slavnostním příležitostem, ale i jen tak, v létě, k dobré pohodě.

Ještě před oficiálním nalahvováním byl přivezen Pinot Klamovka, který bych zařadil právě do rarirtní řady. Vinice je kamenitá, hodně svým projevem evokuje třeba Pálavu. Vína se vyrábí postaru-tedy v dubovém sudu, příliš se nechladí a cílem je náročnější víno pro delší pití. Je však třeba říci, že pan Hejduk opakovaně a velmi sympaticky zdůrazňoval, že ne každé jejich víno musí chutnat každému a je na každém, aby si v jejich produkci něco dobrého vybral.

To se nakonec ukázalo při závěrečném hodnocení, kdy nebyl jasný favorit.

Vinařství svolilo ke snížení běžných cen, a jistě nejen proto byl o vína z řad účastníků velký zájem.

Pak následovalo společné focení, předávání putovních láhví a odjezd, který tentokrát nebyl až tak daleko.

Příjemná degustace, výborná vína, kdo toto vinařství ještě neznáte, rozhodně navštivte.

 
   Název   Velikost 
  degulist kraus bez cen.pdf   52.4 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5263x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5