O Víně

11.11.2006 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Nevíte, co k obědu? - aneb - nejen vínem živ je člověk...

V den, kdy naše končiny prvně pokryla bílá nadílka (letos nějak zatraceně brzy), jsem při chystání oběda přišel na to, že se s vámi o své poznatky rozdělím. Tento zdravý ledový salát s pikantním kuřecím připravuji s oblibou, neboť s vařením nemám problém a to ani ten psychický :-)

Obvyklou otázkou je, CO chutného mám připravit... Aby mne přísná paní doktorka z primáckého "Jste to, co jíte" pochválila, rozhodl jsem se dnes pro oblíbený a zdravý Ledový salát s kuřecím masem. Tedy:

- vezmi jeden čerstvý ledový salát a nakrájej ho na drobno. Je s tím trošku práce, ale nic není na tomto světě zadarmo... Místo ledového salátu lze použít i běžný salát hlávkový, nicméně rozdíl v chuti je znát. Ledový salát je jemnější a přirozeně tak nějak "sladší". Nakrájený salát pěkně rozprostři na plochý talíř, nebo oválnou mísu.

- mezitím dej uvařit dvě slepičí vejce. Mají být natvrdo, ovšem jsi-li šikula, podaří se Ti asi po 2,5 minutách vaření docílit stavu někde mezi měkko-tvrdo. Bílek je tedy pevný a žloutek taky drží pohromadě, ovšem je ještě částečně vazký. V tomto stavu je vajíčko k salátu nejlepší. Po uvaření vejce ochlaď studenou vodou a oloupej je, jinak ta blátivá žloutková plasma v horké skořápce dojde do tuha, což nechceme.

- nakrájej na drobno (ne ale zase na milimetry) další čerstvou zeleninu - šťavnatou červenou papriku, může být i okurka (tu na tenká kolečka), ředkvičky (taky na tenká kolečka) a rajčata. Pěkně vypadají i malé minirajčata (já je dnes sakriš nemám), ty pak rozkrájej jen na půlky. Zatím ale nakrájenou zeleninu do salátu nedávej.

- na salát na talířích nastrouhej kruhovým struhadlem vlašské ořechy. Kruhové struhadlo je skvělá věc za pár korun v Domácích potřebách. Vlašské ořechy strouhám všude, kam to jen trochu jde - do buchet, do salátů, do ranních lupínků s mlékem apod. Věřím jim totiž moc a mám je rád (jen pozor, aby nebyly staré a olej v nich žluklý!) Na čtvrté fotografii zde pod článkem jsou nastrouhané ořechy na salátu pěkně vidět.

- další na řadu přicházejí hrozinky. Jednak máme k vínu a hroznům pozitivní vztah, že - jednak hrozinky přinášejí do podobných salátů jednu zajímavou příchuť - jsou totiž sladké :-) . Nasyp tedy něco hrozinek na salát se strouhanými vlašskými ořechy. Nyní přidej nastrouhanou zeleninu, přičemž zvol nějaký oku lahodící způsob jejich rozmístění. Např. soustředné kruhy, nebo kruhové výseče (úhly), nebo jednotlivé sektory. Matematicky ujetí jedinci mohou kombinovat např. elipsoidy s kotangentami, nebo vytvářet divergentní hyperboly...

- uvařená vejce nakrájej na "srpečky" a jejich bílou barvu použij k dotvoření esteticky dokonalejšího vzhledu salátu. Můžeš použít i nějaký měkký nekořeněný sýr, např. Mozarellu, nebo sýry balkánského typu.

- nyní si připrav kuřecí prsa, odstraň z nich možnou bílou blanku a lehce je po jejich pevnější hladké straně nožem (příčně k vláknům) nařízni. Tak budou všechny chutě moci proniknout hlouběji do masa. K jejich ochucení použij grilovací koření a důležité je provenskálské koření, které obsahuje směs bylinek a mj. oregáno. Právě to je v salátech a při smažení masa neocenitelné.

- nevím, jak na tom seš se svýma chutěma, nicméně otrlejší povahy si mohou k masu přidat i několik málo sušených chilli papriček (já jsem jich dnes použil až 7 ks). Smaží se spolu s masem, ale pozor - opravdu pálí. Proto je doporučuji z pánve vytáhnout např. při otáčení masa - jejich chuťová tstopa na masu zůstane, ale jen pikantní, přijatelná. Co můžeme ale bez obav použít, je sladká paprika mletá. Kuřecí prsa s ní popraš, po smažení pak bude maso i pěkně zbarvené.
Jako rychlou variantu, kdy nemůžeme smažit, nebo nemáme maso, lze jako masovou přílohu do salátu použít např. maso z tuňáka - jedna plochá konzerva na talíř. Tuňáka si pak trošku pokapejte citrónem.

- maso smaž samozřejmě na panenském olivovém oleji, kterého na teflonovou pánev není třeba mnoho. Pravidelně obracej, nic už nesol ani nedochucuj (sůl jsem vlastně nepoužil vůbec), nebo se ti pak v těch chutích ztratí přirozené chutě čerstvé zeleniny. Ještě teplé přírodní řízečky umísti doprostřed zelené postýlky na talíři. K ochucení celého salátu použij kvasný ocet - vinný (jak jinak), opět lehce olivového oleje a případně i pár cákanečků bylinkového dresinku (není nutno - stejně je v něm plno tuků a solí).
Pro ty, kdo nemají rádi olivový olej, mám jednu dobrou radu - zvykněte si na něj
A rada pro fajnšmekry - při smažení dejte pod plátky masa trošku celerové zavařeniny. Maso tak získá typickou celerovou, nasládlou příchuť :-)

- je také možno do salátu přidat vypeckované a nakrájené olivy, strouhanou kedlubnu, kostky výživné červené řepy, kousky čerstvých bylinek z květináčů za oknem (nebo snítky rukoly), nebo jablko - strouhané, nebo drobně nakrájené. Verzí i chutí je mnoho, je nezapomeň, že všeho moc škodí.
Skvělý tip na jaro: až zase bude v obchodech k mání čerstvý polníček (Feldsalat), tak radím NEVÁHAT, je moc moc dobrý - lze jej ostatně použít i jako hlavní "podestýlku" všeho, místo dnešního ledového salátu.

xxx xxx xxx xxx

Salát při konzumaci moc nesolte - jednak jsme už použili vinný ocet, i maso je kořeněné, zelenina také obsahuje dostatek přirozených solí a jednak si ledviny šetříme na vína :-)
Dnes jsem k salátu zvolil uleželý, lehce pikatní a velmi dobrý archivní Tramín červený 1997 z Patrie Kobylí. Skvěle mi k salátu ladil a krásně spláchl i lehce kořeněné maso s jeho olivovou podchutí. Víno je tmavě zlaté výrazné barvy, krásné tramínové vůně, je devět let uleželé a přec suše střízlivé, plného těla. Vůbec to byla dobrá volba, v Kobylí jej nabízejí za rovných 200,- Kč.
K salátu lze však "nestylově" podávat i stolní vodu bez nesmyslných chemických příchutí a zbytečných, žaludek dráždících bublin, nebo nízkoprocentní pivo.

Pak už jen vše pěkně narafičit na stůl, můžete přidat i krajíček tmavého chleba, pěkný ubrousek a: Dobrou chuť...
Tak my si tady žijeme - z ruky do huby :-))

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4363x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5