O Víně

31.12.2006 Plesskin Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Co možná nevíte o šampaňském...

Dvě písmena - iniciály, které jsou umístěny před kódem nebo číslem na etiketě francouzského šampaňského z oblasti Champagne, poskytují zasvěcenému člověku důležitou informaci - jde např. o kód RM 17.317.

Číslo za písmennou zkratkou je registrační číslo konkrétní firmy / společnosti.
Naproti tomu zkratky ze dvou počátečních velkých písmen mají tyto významy:

NM = Négociant - Manipulant
Tedy výrobce - zpracovatel, který ve velkém množství kupuje (nebo dokupuje) hrozny potřebné k vlastní produkci šampaňského od jiných vinařů.

RM = Récoltant - Manipulant
To je vinař, který vyrábí šampaňské z hroznů vlastní úrody. Dokupovat smí hrozny pouze v malém množství a své hrozny smí také dále prodávat.

CM = Coopérative - Manipulante
Jde o vinařské družstvo, které šampaňské samo vyrábí a prodává pod vlastní etiketou.

RC = Récoltant - Coopérative
Toto je vinař, který prodává pod vlastní značkou šampaňské, které bylo vyrobeno družstvem. Registrováno je asi 4´000 takovýchto značek (Petře, kdy všechny ty etikety sesbíráme?)
Na dovršení zmatku je ovšem řada z těchto družstevních vín je prodávána pod značkou RM.

SR = Société de Récoltans
Je to firma, založená více vinaři, kteří jako její vlastníci využívají výrobnu šampaňského společně a svá vína prodávají pod různými etiketami (značkami).

ND = Négociant Distributeur
Toto je podnik, který prodává vína šampaňského typu cizí (jiné než vlastní) výroby.

MA = Marque D´acheteur
Jde o obchodní značku prodejce, či distributora - má ji např. restaurace, supermarket, obchodním s vínem apod. Nejde tedy o výrobce vína.


A nakonec: Jak šampus správně otevřít?
- Asi každý ví, že při otevírání šampaňského se láhev drží tak šikmo, jak je to jen možné.
- Při vytahování zátky se otáčí lahví, ne korkem.
- V jistém momentě ucítíte tlak, ženoucí korek ven - povolujte mu však jen zvolna.
- Takže nenásleduje žádná dělová rána, ale jen tiché "pffff...". Tedy zvuk, jenž Angličané označují jako An angel´s fart - tedy "Andělský pšouk", nebo "Prd anděla".


Takže až po půlnočním andělském pšouknutí a Vašem novoročním přípitku vyprázdníte láhev svého francouzského "šampusu", podívejte se také detailněji na etiketu.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 6093x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5