Září a jeho nové objevy i zklamání
Září bylo plné zajímavých akcí, k degustaci vinařství Dobrá Vinice vyšel samostatný článek, na ty ostatní se podíváme jen tak „letem světem"...Degustace napříč BordeauxV září jsem uspořádal takovou malou degustaci osmi vzorků z milovaného i nenáviděného Bordeaux, které se účastnilo i několik lidí z našeho portálu ovine.cz, kteří mne případně doplní (doufám, snad je ta akce nenudila). Degustace sestávala z jednoho bílého vína (spíše trochu jako kuriozita) a sedmi červených a každý vzorek byl z jiné apelace, šlo o takový malý průřez na úvod. Vrcholem se stal Pavillon Rouge du Château Margaux ročníku 2001, druhé víno legendárního 1er Grand Cru Classé. Nádherná záležitost. Velmi se mi zalíbilo i Lacoste Borie 1999 z Pauillacu a z levnějších pak Les Allées de Cantemerle 2003. Pevně věřím, že podobné akce se budou opakovat, tentokrát vždy detailněji zaměřené na konkrétní apelaci či třeba jen jedno špičkové víno. Pro zájemce ZDE několik fotografií z celé akce.Ochutnávka Vinařství Popela PernáO této ochutnávce a vinařství již souhrnně informoval p.j. Já doplním pouze několik svých krátkých postřehů. Pozornost si rozhodně zaslouží Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů, Purmice (139,- Kč), který je ukázkovým a krásně připraveným vlašákem. Nijak komplikovaným, ale krásně pitelným a veskrze příjemným a rozhodně jedním z těch nejlepších (v této cenové kategorii), na který jsem zatím narazil. Vyšší a dražší vlašáky třeba z Mikrosu ho převálcují, ale každopádně pro příznivce této odrůdy bych skoro řekl až povinnost. Cabernet Moravia 2004 odrůdové jakostní, Levá Klentnická (95,- Kč) je pěkně udělaná morávie. Ten typický „úder" odrůdy, které v této poloze produkuje Mikrosvín a především Michlovský tam není, ale moc hezky se pije. Takové příjemné červené na celý večer k posezení na zahradě. Žádný další vzorek mne nezasáhl, ne příliš povedený mi přišel Sylván (přesněji řečeno jsem v něm nalézal zvláštní „hospodskou" pachuť) a ani Modrý Portugal mi nepřišel nějak oslnivý (v tomto směru se s Pavlem docela rozcházím).Degustace vinařství Jedlička & Novák Bořetice (www.vinoboretice.cz)Od této degustace jsem toho čekal poměrně hodně, už vzhledem k poloze vinic, ze kterých vinařství své produkty připravuje. Jedná se o nádherné tratě Čtvrtě a Terasy v Bořeticích. Výsledkem bylo spíše zklamání. Vyloženě propadla vína bílá, přišla mi obyčejná a nezajímavá, v nejlepším pak běžný průměr. U červených se situace poněkud zlepšila. Opravdu povedený mi přišla Cabernet Moravia 2005 odrůdové jakostní s krásně hroznovou vůní, nádechem kvasících hroznů a višní a středně plnou ovocnou chutí. Vřele doporučuji vyzkoušet. Překvapivě zajímavý byl Cabernet Sauvignon 2004 pozdní sběr, hezky ovocný s nádechem rybízového listí ve vůni a kávovou dochutí z barikových sudů. Ještě chce ležet, ale stojí za pozornost. Krásně odrůdová a povedená byla i Frankovka 2005 pozdní sběr prohnaná barikovým sudem po šest měsíců. Zajímavá až spíše divná pak byla ledovka z rulandského bílého ročníku 2004. Vůně jablečného moštu a jablka i v chuti, navíc s jemnou perličkou na jazyku. V moc pěkné lahvi, každé ručně číslované a s vinětou od Adolfa Borna, může být efektním dárkem. Ale ty senzoriky jsou prostě zvláštní.Degustace Vinařství rodiny Špalkovy s.r.o.Této degustaci vyloženě uškodilo místo. Cellarius v Lucerně je a bude vinotékou, rozumné zázemí pro degustace tam prostě není ať dělají co chtějí (provozovna v Budečské je v tomto směru úplně někde jinde). Fronty k jednotlivým vzorkům a následné poznámky „na stojáka" nefungují, vína navíc prezentoval pán z prodejny, který toho o nich moc nevěděl a výsledku tím pádem taktéž nepomohl. Na druhou stranu zde má člověk možnost levně (50,- Kč) ochutnat vždy okolo 10 vzorků, abych jen nekritizoval. Ať tak či onak všechna vína raději přechutnám jindy a jinde v klidu. Zatím jsem si pouze potvrdilo, že kupáž odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon ročníku 2003 pod názvem Gryllus je nádherná a zaslouží si bližší zkoumání. Jde o velmi povedené temně červené víno s vůní lesních plodů, efektním barikováním a jemnou a plnou chutí ovoce, hezkým tříslem a elegantní delší dochutí. Ostatně zde byla recenze na ročník 2002.A teď již k několika samostatným vínům, jde o takový „volný výběr" z toho, co mne zaujalo, je na trhu k dispozici a mohlo by se potenciálně objevit v nákupních košících či už nějakou tu dobu ležet v archivech bez povšimnutí...Saperavi 2003 - Teliani Valley, GruzieV naší malé zemi rostou v poslední době vinotéky jako houby po dešti. Jedním z posledních přírůstků je obchod firmy Gedevani na Smíchově, který se zaměřil na produkty z Gruzie. Krom vín tu najdete i nějakou tu zajímavou brandy. Z vín dovážejí produkty velkého výrobce Teliani Valley, od kterého pochází i tento kousek. Pokud budete na stránkách hledat informace o sortimentu, doporučuji spíše verzi v ruštině. Obsahuje více detailů a na rozdíl od verze české vypadají v pořádku, spousta údajů se ztratila v překladu.První ochutnané víno od Teliani Valley je Saperavi ročníku 2003 na 11,7 % alkoholu, se zbytkovým cukrem 5,2 g/l, vyrobené ze stejnojmenné odrůdy z oblasti Kachetti. Odrůda Saperavi je typická a pěstovaná pouze v zemích bývalého Sovětského Svazu, dříve opomíjená (vysoké výnosy a špatně obdělávané vinice = podprůměrná vína), dnes postupně poutající čím dál větší pozornost. Na těžké zkosené lahvi „argentinského typu" se nachází černo-bílo-zlatá viněta, celek rozhodně poutá pozornost. Zadní viněta je v češtině a angličtině a podává několik doplňujících informací o víně, dovozci, skladování a kombinování s pokrmy. Plný poměrně kvalitní korek délky 38 mm s potiskem není zakryt záklopkou, ale přelit modrým voskem. Barva vína je vysoká červená přecházející do fialové s lehce naoranžovělým okrajem, víno ve sklence působí méně hutným („vodovatým") dojmem, po stěnách stéká rychle a beze stop. Vůně je výrazná, evokuje dřeň z různých tmavých bobulí, rybízové listí, v závěru nastoupí trochu tóny „chemické konzervace" (aka supermarketová vína lahvovaná kdesi v Hamburku). Ale jen decentně, každopádně je to tam. Chuť je středně plná, s málo výrazným tříslem, trochu připomíná základní slušně udělané Merloty z Nového světa. V kratším závěru je trochu hrubší. Je to takové „neurazí, nenadchne" univerzální červené. Za 240,- Kč jde myslím o předraženou koupi (poloviční cena by odpovídala lépe), každopádně jako zajímavost proč ne.Cabernet Moravia 2003 pozdní sběr - Antonín Straka (Viniblat)Morávie je vrtošivá odrůda a vína z ní mají své obrovské příznivce i velkou skupinu těch, kteří je úplně zavrhují. Zajímavé však je, že od vinařů mizí až překvapivě rychle. Já tuto odrůdu vyloženě vyhledávám, tento konkrétní kousek jsem si omylem koupil hned dvakrát s rozestupem několika měsíců, jednou za 150,- a jednou za 110,- Kč. Na klasické zelené bordó lahvi se nachází typická viněta sdružení Viniblat. Ta nás informuje o základních údajích, především horkém ročníku 2003, přívlastku pozdní sběr, alkoholu 12,1 % a původu na viniční trati Kamenice v obci Blatnice. Pod plastovou záklopkou se nachází kvalitní korek z drti (ne, není to protimluv - některé slušné drcené skutečně působí značně funkčnějším dojmem než levné pórovité plné korky) délky 40 mm, s pevnou ploškou po stranách. Na první pohled zaujme krásná jiskřivě granátová barva s okrajem lehce do oranžova a dlouhé mosty na stěnách sklenky. Vůně potvrzuje, že mám tu čest se zajímavým a netypickým vínem. Výrazná uleželá vůně, kořenitá, s „apatyka" tóny, přezrálým černým bezem a lehce štiplavějším závěrem. Chuť je středně plná, působí trochu nasládlým dojmem, ale v ústech je přitom divoká a zvláštně kořenitě přitažlivá. Evokuje snad jitrocelový sirup, trochu šípkovou marmeládu. V závěru se projeví mírně třísloviny, dochuť je středně dlouhý a alkoholicky teplý. Mám pocit, že víno si chvilku poleželo v sudu, byť asi ne příliš novém. Po nějaké době začíná být tato morávie trochu únavná, ale stále je tu „X" faktor a nadšení z nezvyklého a příjemného vína. Jsem velmi rád za svůj omyl a že ještě jeden kousek leží v archivu.Cabernet Sauvignon 2000 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecVzhledem k... problematickým zkušenostem s některými víny od pana Plešingra jsem se rozhodl co nejdříve vypít vzorky, které jsem z tohoto vinařství zakoupil. Naštěstí to, co mi v archivu zbývalo, se ukázalo být výrazně kvalitnějším. Tento Cabernet Sauvignon již dříve na portále hodnotil J. a následně i Petr a u obou obdrželo poměrně vysoké známky, u Petra dokonce na úrovni opravdu velmi výjimečného vína.Barva vína je vysoká, velmi pěkná, stále do fialové. Vůně opravdu výrazná, spíše jednoduššího ovocného typu s rázem přezrálých jižních vín. Objevuje se aroma borůvek, višní v čokoládě, těžší květinové vůně a náznak bariku a bohužel i mé již méně oblíbené „konzervační aroma" (nejčastěji u vín například z Chile dovážených v tancích a lahvovaných kdo ví kde) a při mírně zvýšené teplotě začíná vystupovat alkohol (až do acetylénu z vín, která se již zvrhávají). Naštěstí nižší teplotou lze tyto nelibé vůně eliminovat, byť onen „konzervant" tam prostě je stále. Chuť je středně plná, ovocná s drsnější tříslovinou a více než ve vůni znatelným barikem. Chuť je až „marmeládovitá", s čímsi zvláštním a ne nepříjemným, co nejsem schopen identifikovat. Objevuje se sladká paprika a ve středně dlouhé dochuti se projeví teplem i alkohol. Víno na mne působilo jako hodně slušné jižní supermarketové červené a rozhodně bych mu netipoval domácí původ. K večeři doprovázelo racletti s především hovězím masem a v této společnosti fungovalo určitě na výbornou. Samo o sobě, obzvláště vzhledem k ceně okolo 180,- Kč za 0,5 l láhev přímo u výrobce (ve vinotékách jsem viděl na hranici 300,- Kč), mne nepřesvědčilo. Ale to, ostatně jako vše, je jen můj problém :o)Rulandské modré 2002 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecV rámci likvidace zásob vín od Plešingra (viz výše) jsem otevřel i tento pinot (oblast Uherskohradišťská, obec Mistřice, trať Javorovský Padělek, 12,5 % alkoholu, lahvováno 2004). Po hodně dobré zkušenosti s Rulandským modrým 2000 pozdní sběr (barrique) jsem doufal, že tuto odrůdu pan Plešingr zvádl i o dva roky později. Středně vysoká barva, taková ta tmavě jahodová s okrajem do cihlova, a dlouhé mosty na stěnách skleničky naznačily, že ve skleničce se možná opravdu skrývá slušný pinot. Vůně se projevila nejprve jako jahodově nasládlá a následovalo ji šípkové aroma, vše velmi jemné a hezké. Při zvyšující se teplotě nastupují čerstvé kvasící hrozny a v prázdné sklence trocha toho acetonu, kmín, vlhký čajový pytlík a bílek. Takový zvláštní a podivný komplex, krom toho acetonu vlastně dost zajímavý a hezký. Chuť maličko zklame, není nijak zvlášť plná a jedná se jednodušší domácí pinot, trochu hrubší na jazyce, s výraznější kyselinou a střední dochutí. Slušně udělané víno, které nijak zvlášť nezasáhlo, ale rozhodně neurazilo. Při ceně okolo 130,- Kč za láhev přímo u vinaře myslím odpovídající kvalita.V září jsem si také potvrdil, že v případě italské Valpolicelly (konkrétně šlo o Valpolicella Classico Superiore 2001 - Capo di Torbe) člověk nikdy neví, jaký bude výsledek, nezávisle na původu a klasifikaci. Tahle byla těžká, agresivní až podobná přezrálým červeným třeba z Chile. Jiné jsou vodovaté, nijaké. Jen výjimečně narážím na opravdu dobrou Valpolicellu, ale ty obvykle stojí za pozornost.Naprosto mne nadchlo byť úplně základní šampaňské Billecart-Salmon Brut Réserve na degustaci AdVivum (Riedel Showroom), v kombinace s olivou v listovém těstě opravdu fantazie. Na stejném místě a při stejné akci, tedy prezentaci restaurace Oliva, mi učarovalo i Chablis 1er Cru 2004 Vaillon od Christiana Moreaua. Jemné, delikátní, krásné. Prezentováno v kombinaci s tomatovým tarte tatin s filetem parmice nachové šlo o kombinaci, pro kterou někoho zabijete (nebo zaplatíte spoustu peněz, abyste si ji zopakovali). Více jsem čekal od Les Terrasses ročníku 2003 od dnes již legendárního Alvara Palacia. Jistě šlo o krásné červené víno, perfektně udělané, ale nenašel jsem v něm nic úchvatného.Září rozhodně nebyl nudný měsíc, nejen co se vína týkalo. Uvidíme, jak bude vypadat říjen. Kdesi v dálce slyším šepot „platební neschopnost"... :o)