Podzimní exkurze za vínem, vinaři a zkušenostmi
Za vínem, vinaři a zkušenostmi jak to dělají jinde,do Burgenlandu, Bratislavy a na jižní Moravu směřovala letos již druhá odborná vinařská exkurze pořádaná Svazkem znojemských vinařských obcí Daníž Hnanice ve spolupráci se Svazem znojemských vinařů. Předseda SZV ing. Čepička, CSc. byl odborným garantem exkurze, který sestavil náročný a velice zajímavý program. Účastníci tématické exkurze se částečně podíleli na finančních výdajích, zbytek byl financován z projektu Obnovy venkova Ministerstva místního rozvoje.Okružní cesta začala v Rakousku ve známém vinařském regionu Neusiedlersee s výměrou 8326 ha vinic v Burgenlandu u Neziderského jezera. Stepní jezero je populární nejenom mezi rekreanty, ale zejména ornitologové tu mají svůj ráj - ráj vodního ptactva. Ovšem přilehlé břehy a mírná pahorkatina je osázená špičkovými vinicemi s velikou vinařskou tradicí. Zdejší příznivá poloha, klima a kamenitá, písčitá půda s vysokým obsahem vápníku vytvářejí ideální podmínky pro výrobu vynikajících vín. Především červený Zweigelt, Svatovavřinecké, Frankovka a různá výborná cuvée jsou toho dokladem. První zastávka byla v největší vinařské obci Rakouska v Golsu, jež má ve svém katastru přibližně 2000 ha vinic. A bylo to opravdu vidět, kam jsme se podívali, tam byly jen vinice a desítky vysokých věží větrných elektráren s líně se pohybujícími se vrtulemi, i když se nám zdálo, že je bezvětří. Podle místních informací jež jsme získali, prý zdejších 200 větrných elektráren zásobuje celý Burgenland elektřinou! Ale i zde jsou příznivci a odpůrci tohoto netradičního zdroje energie.Ve vinařství Winzerhof IRO Matthias nás přivítal pan Matthias junior, sympatický mládenec, dokonale znalý svého vinařského řemesla. Logo IRO je pozůstatkem na předky, kteří prý pocházeli z Bratislavy. Pětičlenné rodinné vinařství od roku 1970, kdy převzali firmu od dědečka, obhospodařuje 17 ha vinic. Pěstují asi 50 % bílých odrůd (nejvíce Veltlínské zelené) a 50 % červených (nejvíce Zweigeltrebe). Věnují se integrované produkci, ochranných postřiků dělali celkem 8, poslední 12. srpna. Hejna špačků prý pouze plaší hlukem, střelbou do vzduchu, nebo leteckými modely přelétávajícími nad vinicemi, nesmí se střílet. Od roku 1978 začali s postupnou obnovou celého vinařství, vystavěli nové sklepy, halu a další moderní technické zázemí, vše za své bez dotací.Při procházení jsme konstatovali naprostou čistotu a pečlivost, s jakou se víno dělá. Nerezové tanky jsou v moderním vinařství již nezbytné, ale odkalující vakuový filtr jsme obdivovali snad všichni. Sklizeň je šetrná, vína dělají pomocí moderní technologie a jenom jakostní, žádné přívlastky, protože prý Rakušané mají rádi suchá, lehčí mladá vína s vyšším alkoholem. Vína nedoslazují. Zajímavostí byly i překrásné sudy s bohatě vyřezávanými čely, které dostávají členové rodiny k významným rodinným událostem. Nové vyrovnané sudy jsou z akátu a jedlého kaštanu. Nemají žádné dubové sudy.Junior přerušil povídání ve sklepě a upozornil nás, že právě přivezli hrozny z vinice, kde sklizeň Ryzlinku vlašského řídí jeho otec. A tak jsme chvíli sledovali plnou speciální vlečku hroznů a jeho další zpracování. Cukernatost hroznů je prý 19,5 °NM.Prošli jsme krásnou degustační místností - vinárnou na dvůr pod přístřešek, kde nabídl junior několik vzorků k ochutnání. Nejprve to bylo nedávno lahvované Veltlínské zelené 2005, s ovocnými tóny, vyššími kyselinkami, 12 % alkoholu, pěkné příjemné lehčí víno (cena 3,50 €). Další bylo Chardonnay 2005, nádherné plné víno s medovými tóny, 10 g/l cukru a 12 % alkoholu. Cena 4,50 €. Ryzlink vlašský 2005 s vyššími kyselinami i cukrem, srovnaný, harmonický, 12 % alkoholu. Cena 2,50 € za litr. Zajímavé bylo Cuvée (Neburské a Semling, což je semenáč číslo S 88). Polosladké s vyrovnanými kyselinkami, opět 12 % alkoholu, příjemná vydařená směska. Cena 4,50 €. Rulandské bílé 2005 s nepatrným zbytkem cukru, plné, lehké kyselinky, 12,5 % alkoholu, velice dobré. Cena 4,50 €. Podle mne nejlepší nakonec bylo Zweigeltrebe 2005, ležící rok v akátovém sudu, s nádhernou temnou barvou, plnou vůní i chuti, alkoholické 14 %, příjemné kyselinky, lehce trpký s dlouhou dochutí. Při sklizni měly hrozny 23 °NM. Cena 5,- €.Snad každý si koupil několik lahví, protože vína byla opravdu velice dobrá stejně jako příjemná atmosféra pod hřejícím sluncem stále ještě „babího léta".