3x Pinot Noir ze všech koutů světa - Poprvé
Každý máme nějakou slabost. Tou mou (krom jiných, které sem nepatří) je Rulandské modré, Pinot Noir nebo prostě a jednoduše červená burgunda. Na degustacích na tuto odrůdu netrpělivě čekám, protože právě podle ní jsem nejsnáze schopen vinaře ocenit. Jeden z mnoha důvodů, proč jsem této odrůdě propadl, jsou i skvělé výsledky, kterých dosahuje v našich, červených vínům příliš nenakloněných, podmínkách. V seriálu článků „3x Pinot Noir" jsem se rozhodl místo tradičních jednotlivých recenzí postavit vedle sebe několik představitelů pinotu. Vedle sebe tu budou stát vzorky z Čech, Moravy, USA, Srbska, Chile, Nového Zélandu a samozřejmě Francie, byť ne vždy v podobných cenových relacích. Dnes se tedy setkáváte s první částí seriálu a pokud vám to nebude vadit, přijdou další pokračování, protože hledání dokonalého, dostupného a v každém ročníku skvělého pinotu logicky nikdy neskončí...Hautes-Cotes de Nuits "Eleve en futs de chene" Pinot Noir 2004 Appellation Bourgogne Hautes-Cotes de Nuits Controlée (AOC) - Domaine H. Naudin-FerrandNa úvod jedna klasika z Burgundska. Od dovozce se dozvídáme, že vinice se rozkládají na vápenité, relativně hluboké půdě. Jsou orientovány východním směrem. Postup vinifikace: výběr hroznů, macerace před fermentací 3 až 4 dny a kvašení 9 až 16 dní, bez odšťavňování. Zrání 12 měsíců v sudech, z nichž je 20 % nových, čeření. V lahvi klasického tvaru jasně identifikujícím původ se pod plným korkem délky 45 mm skrývá velmi slibné víno spíše klasického (tzn. příjemný průměr) ročníku 2004. Tmavě jahodová barva nijak nepřekvapí nebo neuchvátí, je spíše obyčejná (jinak řečeno tabulkově naprosto v pořádku). Vůně je poměrně dost komplexní, ale zároveň až agresivní a dráždivá. Šípky obklopují aroma perníku, kdesi v pozadí štípne kouř z ohně i s aromatem dřeva (ne bariku, prostě smrková polínka). Chuť je středně plná a pokračuje v nastoleném agresivnějším trendu. Ovoce ustupuje divočejším tónům, náznaku kávy a koření. Dochuť je dlouhá a zanechává pocit tepla z alkoholu a mírné hořkosti na jazyku přecházející až do hořké čokolády, třísloviny jsou spíše nižší. Při teplotě stoupající nad 18 °C se víno stává nepoměrně tupším a vystupuje z něj alkohol, teplotu je tedy nutné hlídat. Slušný, dobře připravený pinot na popíjení klidně celý večer, který ale při prvních doušcích volá po doprovodu ideálně nějaké zvěřiny připravené na výraznějším koření. Myslím, že za dva roky bude toto víno poněkud klidnější, ale nevím, jestli i lepší. Takhle jako doprovod jídla rozhodně neurazí. Při ceně 365,- Kč na našem trhu bych ovšem s klidným svědomím vzal tři lahve obyčejné jakostní rulandy ze Znovínu (obec Strachotice a trať U kamenů) nebo jakékoliv jakostky lepšího ročníku z Chrámců a ještě by mi něco zbylo.Rulandské modré 2003 výběr z hroznů (barrique) - Zámek Mělník & vinné sklepy Jiřího Lobkowicze s.r.o.K tomuto vínu jsem hledal cestu docela dlouho. Chutnal jsem vzorky ze dvou různých lahví přímo ve sklepích zámku v Mělníce a bylo to dost strašné (kvašené zelí). Ve dvou vinotékách jsem se setkal s nepochopením, že prý k tomuto vínu se zákazníci rádi vracejí. Přechutnal jsem ho tedy na jedné degustaci a šlo u úplně jiný zážitek, vzorky v zámku byly tedy očividně silně oxidované nebo jinak zkažené. Zakoupil jsem láhev domů. V zelené lahvi klasického bordó tvaru z lehčeného skla najdeme 40 mm korek z drti s plnou dvojploškou. Viněta, ač dílo akademického malíře Václava Špale, je dle mého názoru vyloženě nevkusná až odpudivá. Navíc nejvíce exponuje informaci o barikování, odrůdu aby člověk hledal až na zadní vinětě. Tam se odměnou za přetrpění „uměleckého zážitku" dozvíme i zbytkový cukr 2,1 g/l, alkohol 13,7 % a pouze v angličtině stručný popis, jak by mělo víno chutnat. Ovšem co se počítá je obsah lahve, ostatní je vedlejší. Barva, stejně jako u předchozího francouze, je tmavě jahodová, okraj přechází do oranžovo-hnědé. Víno je dokonale čiré a barva mne přeci jen oslovuje o něco víc. Ve vůni nacházím klasický „pinotový" základ, s poměrně příjemným ovocem. Celé je to trochu jednodušší. Při zvyšující se teplotě vystupuje alkohol až „acetonovým" způsobem, při oxidaci se objevují dříve zmiňovaná aromata kvašeného zelí. V chuti mám hodně velký problém nalézt onen avizovaný barik, dřevo se projevuje opravdu jen velmi jemně. Chuť je docela jemná, středně plná a ovocná. Dochuť je delší, s lehkou hořkostí na patře a poněkud ostřejší. Tříslovin není mnoho. Přímo na zámku jde víno pořídit za 225,- Kč, ve vinotékách okolo 300,- Kč. Přiznám se, že bych v této cenové kategorii příště volil jiné domácí producenty, třeba hned z rodu Lobkowiczů z přilehlé Roudnice.Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Lavières 2003 Appellation Savigny-lès-Beaune 1er Cru Controlée (AOC) - Domaine Vincent SauvestreA na závěr klasická burgunda z Savigny-lès-Beaune, z jedné z méně známých částí oblasti, často na vinětách uváděné jen jako Côte de Beaune Villages (v případě vín mimo vinice klasifikované jako 1er Cru, jinak mají vína z této oblasti poměrně slušný poměr cena / kvalita). Oblast se nachází na severu od Beaune a konkrétné vinice Les Lavières je v její spodní části a shlíží na okraj Aloxe-Cortonu. Více lze vyčíst z přiložené poměrně detailní mapky (kdyby jen tak něco podobného bylo běžně dostupné k našim viničním oblastem). Vinařství Vincent Sauvestre vzniklo v padesátých letech minulého století a začalo jen na několika málo hektarech, dnes jich obhospodařují 40 od Chablis až k Meursaultu, jde o většího a „mainstreamového" producenta. Krom „obyčejných vinic" pěstují hrozny i na dvanácti 1er Cru a dvou Grand Cru, konkrétně Corton Charlemagne a Corton Maréchaudes. Dnes hodnocená burgunda z horkého ročníku 2003 je samozřejmě 100 % Pinot Noir, kvašená v nerezu a následně na 15 měsíců poslaná do barikových sudů, z toho část byla nových. Ambaláž je klasická a povedená, těžká zelená burgundská láhev s jednoduchou vinětou, kovová záklopka a plný korek (celkem hodně porézní) délky 45 mm s potiskem. Z viněty se dozvídáme místo původu, alkohol 13 % a něco málo o přípravě vína (nebývá standardem). Barva vína je přesně taková, jakou by člověk očekával, středně vysoká červená s lehce fialovým nádechem a blednoucím okrajem. Ve sklence dělá dlouhé mosty. Vůně je výrazná a i malá dávka vína krásně zaplní a ovládne objemnou „Grand Cru" sklenici na burgundské. Vůně je perfektně odrůdová a čistá, objevuje se náznak dřeva a lehce neharmonické agresivnější tóny. V prázdné sklence pak nalézám vůně vyluhovaného pytlíku ovocného čaje, snad ibišku a ostřejší šípkovou vůni. Chuť je výrazná, ovocná, středně plná a zarazí vyšší kyselinou a neuhlazeným tříslem. Dochuť je delší, alkoholicky horká a poněkud agresivnější. Víno potřebuje ještě ležet a zharmonizovat, pak teprve ukáže, co v něm je. Otevřít ho takhle brzy byla myslím chyba a ony „nerozvážné mladické projevy" způsobily, že mne nijak moc nezasáhlo. Příště se nenechat vyhecovat, nechat klepnout přes prsty a další dva roky počkat. Cena necelých 500,- Kč (dovezeno zde kolegou z portálu přímo z Burgundska) je za 1er Cru z této oblasti více než férová, až víno vyzraje, byla by přímo dokonalá. Jenže už není :)Příště nás čeká jednodušší pinot ze Srbska, jedna moc zajímavá Morava a pak také Oregon, tedy vinařská oblast Spojených Států nejvíce proslavená právě svými pinoty.