Muškát moravský 2009 pozdní sběr - Vinařství Sonberk Popice a.s.
Konečně jsem se dostal k samostatné recenzi Vinařství Sonberk. I když jsem v tomto moderním vinařství za poslední rok byl několikrát, vždy při cestě do Pavlova, Mikulova a Valtic, nikdy jsem bohužel nemohl jejich vína ochutnat. Alespoň jsem přivoněl k degustovaným vzorkům a několik lahví zde postupně nakoupil. První recenze se bude týkat Muškátu moravského ročníku 2009, u kterého mne vůně naplnila velkým očekáváním. Jak muškát hodnotím po čtyřech měsících od prvního přivonění, se dozvíte v dnešní recenzi.
Nevím to jistě, ale mám za to, že na podzim 2009 prodávaný Muškát moravský jako mladé víno je tentýž, jako Muškát moravský 2009 pozdní sběr z řady Stříbrný Sonberk, který jsem kupoval na konci května 2010 přímo ve vinařství. Hrozny byly sklizeny 8. a 9. září 2009 při cukernatosti 21,2 °NM na viniční trati Sonberk v obci Popice. Datum sklizně je na den stejný jako tomu bylo i letos, kdy proběhlo již V. Sonberské vinobraní za účasti nejlepších odběratelů. Obávám se ale, že na mnoha místech ČR byla sklizeň hroznů moštových odrůd v září utopií vlivem nevyzpytatelného počasí. Asi budeme vděčni za kabinetní vína, ale nebudu předbíhat. Réva na trati Sonberk byla vysázena v roce 1989 a pěstuje se na středním vedení (řez na jeden tažeň s 8 očky) na sprašovité půdě. Technologie výroby: ruční sběr, odstopkování, lisování v pneumatickém lisu, odkalení, studené kvašení, filtrace, školení a lahvování.
Lahev typu Bordo s kvalitní staniolovou záklopkou má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Na spodní plošce korku je několik krystalů vinného kamene. Adjustáž je originální, i když bych uvítal lepší přehlednost, zvláště pak velikost písma a jeho barvu vzhledem k podkladu etikety. Protože se jedná o řadu Stříbrný Sonberk převládá stříbrná barva etikety, která je jednodílná, dlouhá tak, že zasahuje po celém obvodu lahve. Najdete zde povinné údaje a v jedné větě základní popis vína. Vše ostatní se dozvíte buď na webových stránkách nebo mailem, což byl můj případ.
Barva je zlato-žlutá, má šedivé odlesky, krásnou jiskru, ale slabší intenzitu. Víno má velmi dobrou viskozitu. Vůně je extraktivní a zajímavá. Jsou zde zvláštní ovocito-bylinné odstíny (meduňka), přesně jak uvádí etiketa. Ze jmenovaného ovoce převažují vyzrálé hrozny, limetka a meruňky, typická muškátová vůně je hodně potlačena, ale kdo ji má rád, užije si ji více v chuti.
Chuť nemá stopy mladého vína, vše do sebe zapadá a působí svěžím dojmem. Ovocitost a hravost je přímo ukázková. Středně dlouhý dozvuk prodlužuje jemná kořenitost. Lahev můžete otevřít nyní, nejpoději ale v roce 2011. Podle mne archivace nic zásadního nepřinese. Vinařství tento muškát doporučuje k lehkým pokrmům a drůbeži.
V současné době se tento muškát již v e-shopu vinařství nenabízí a je pravděpodobně vyprodaný. Oceňuji ochotu a vstřícnost poskytnout informace, jakož i dobrý web. Poněkud horší je to již s cenami, ale pokud se podíváte na získaná ocenění na mezinárodních výstavách, dá se to očekávat. A pokud jste byli na premiéře nového filmu Michala Viewegha Román pro muže s Miroslavem Donutilem, určitě jste zaregistrovali zmínku o Sauvignonu nulaosmičce z vinařství Sonberk, která se v jedné scéně podávala k obědu, podobně jako štíhlá lahev Sonberku na Lomnickém štítu :-) Mimochodem, ten film je báječný a zvedne vám náladu, podobně jako tento muškát!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Stříbrný SonberkOdrůda: Muškát moravskýRočník: 2009Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PopiceViniční trať: SonberkVýrobce: Vinařství Sonberk Popice a.s.Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 0109Evidenční číslo jakosti: 111A1-09/26Obsah zbytkového cukru: neuvedenoObsah kyselin: 1,3 g/lBezcukerný extrakt: 19,9 g/lDatum sklizně: 8. a 9. září 2009Cukernatost hroznů: 21,2 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1989Způsob vedení révy: střední, řez na jeden tažeň s 8 očkyTyp půdy: sprašovitáTechnologie výroby: ruční sběr, odstopkování, lisování v pneumatickém lisu, odkalení, studené kvašení, filtrace, školení, lahvováníDoporučená archivace: 2010 - 2011Rok lahvování: 2009Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CVelikost šarže: 11.800 lahví (0,75 L)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 196,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2010)