O Víně

12.11.2006 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.11.2006 00:00

Modrý Portugal 2006 odrůdové jakostní (Svatomartinské) - Vinné sklepy Valtice, a.s.

První dnešní recenze od Petra (Veltlínské červené rané 2006 odrůdové jakostní (Svatomartinské) - Vinné sklepy Valtice, a.s.) detailně popsala tradici Svatomartinských vín. Taktéž jste se dozvěděli vše kolem odrůd i členění těchto vín. Mám tedy více prostoru věnovat se hodnocení vína Modrý Portugal 2006 odrůdové jakostní od stejného výrobce, také popisu tradičního pokrmu - svatomartinské husy a předložit vám několik fotografií.

Inspiraci k sobotnímu obědu jsme načerpali z článku Milana Magniho, který jsme zveřejnili 7. listopadu 2006 a ve zkrácené podobě ho také najdete v páteční příloze MF Dnes. Pro připomenutí přebírám od Milana Magniho výpis surovin a postup, který jsme použili s několika menšími změnami, o kterých se zmíním níže.

Suroviny pro 6 osob
1 pěkná doma vykrmená mladá husička
0,7 L Svatomartinského červeného vína (dop. Svatovavřinecké)
4 - 6 menších, tvrdých a nakyslých jablíček
1 velká cibule
několik hřebíčků, hrst sušených zelených bylinek (tymián, dobromysl, majoránka)
mořská krystalická sůl
3 dl domácího husího sádla
lžíce švestkových povidel

Postup
Pečeme-li husu vcelku, nasolíme ji a vetřeme bylinky zevnitř. Husu necháme několik hodin v chladu uležet. Před pečením do břišní dutiny vložíme cibuli se zapíchnutými hřebíčky, jablíčka a husu na obou koncích pečlivě zašijeme. Rozpálíme troubu, vymažeme pekáč husím sádlem a husu do něj vložíme na rošt ze špejlí nebo třísek. Pečeme zvolna pod pokličkou za podlévání vodou, sádlem a červeným vínem asi 1,5 až 2 hodiny (záleží na velikosti husy, kvalitě masa a také na troubě, proto doba pečení, kterou uvádím je pouze orientační). Poslední půlhodinu dopékáme husu v pekáči bez pokličky, poléváme ji často svrchu tukem i šťávou z výpeku, aby krásně zezlátla. Na závěr ji můžeme posypat sušenými zelenými bylinkami, v tom případě ji necháme dojít ve vypnuté troubě zase přiklopenou poklicí. Nejlepší přílohou je čerstvý domácí chléb, nebo bramborové knedlíky.

Ještě než začnu s hodnocením vína, dovolte mi malou polemiku, kterou již ve své recenzi naťukl Petr. O co jde? Podle tradice se mají mladá vína pít až 11. listopadu v 11:11 hod. O ten přesný čas mi ani nejde, jde mi o datum. Už přes týden jsme se postupně dozvídali, že svatomartinská vína se začali prodávat v některých vinotékách a také v Makru. Zde dokonce již 8. listopadu. Je mi jasné, že malovinaři museli s předstihem dopravit svá vína do vinoték a gastrozařízení, ale nechápu to u Makra. A tak jsem se v pátek odpoledne, den před svátkem svatého Martina, vypravil do Tesca a Globusu a říkal si, zda i tyto obchodní řetězce odolají pokušení vyšších zisků a zda začnou prodávat Svatomartinská vína. Jak známo, pátek je z pohledu nakupování zcela jistě nejlepším dnem pro obchodníky a bylo by troufalé toho nevyužít. Ale nikde nic, což je jistě dobře, protože podobné snahy začít s prodejem mladých vín co nejdříve, by vinařům nic dobrého nepřinesly. Možná bychom se postupně dočkali prodeje mladých vín již na konci října, další rok třeba začátkem října z dovezených hroznů... Hrůza pomyslet. Proto bych uvítal ctít tyto základní zákony a nesnažit se tradice měnit. Ve Francii to v případě Beaujolais Nouveau pochopili již dávno.

V sobotu ráno jsem se proto znovu vypravil pro mladá vína. V Tescu jsem nepochodil, nechápu to, uvidíme po pár dnech, zda se zde něco objeví... Až v Globusu jsem jako každý rok narazil na menší stánek s mladými víny z Vinných sklepů Valtice. Stánek byl oddělený od normálních vín, byl hezky označen plakáty z Vinařského fondu a to je jistě dobře. Do košíku ukládám po dvou lahvích Modrého Portugalu a Veltlínského červeného raného. Bohužel nemají Svatovavřinecké, které Milan Magni k huse doporučuje, ale co nadělám, když nic jiného není... Před Globusem jsem zaregistroval ještě zajímavý billboard lákající se jednu místní restauraci, která nabízí k obědu svatomartinské husy.

Podobné problémy jako s mladým vínem nás čekaly se sháněním dobře vykrmené domácí husičky. Opět jsme se museli spolehnout pouze na nabídku hypermarketů. Chlazená husa je v nabídce výjimečně, takže jsme museli šáhnout po mražené jihočeské huse (3200 gr.) Nyní máme veškeré potřebné ingredience a můžeme se pustit k vlastnímu obědu.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 38 mm s potiskem výrobce. Adjustáž je proti loňsku lehce pozměněna. Přede mnou se o tom zmínil i Petr. Já doplním, že bílá záklopka se zlatým písmem s nápisem Svatomartinské víno a vyobrazení Martina na bílém koni vypadá dobře. Etiketa je pozměněna, převládá více bílé barvy, je vkusnější a líbí se mi více, a to i přesto, že na pozadí je použitý trochu nevzhledný "proud" barev připomínající rozlité červené víno :-) Za plošné zavedení a používání jednotné adjustáže pro všechna mladá vína musím vyslovit velkou pochvalu.

Barva mladého vína je intenzivní, granátově červená s fialovými odlesky. Vůně je velmi zastřená a neutrální. Velmi slabě vystupují tóny peckového ovoce, nic víc.

Chuť je svěží a s naprosto neznatelnými tříslovinami. Až po dlouhém poválení v ústech se tříslo objevuje, vše působí příjemným a lehkým dojmem. Víno vypadá velmi slibně a pokud dává obrázek a kvalitě letošního ročníku, tak se máme na co těšit. Je ale brzy na nějaké unáhlené závěry, vše ukáže až čas.

Dnešní mladý Portugal "padl" při podávání svatomartinské husy připravené podle staré receptury velmi rychle. Rychle proto otevírám druhou láhev. I když je k huse doporučeno Svatovavřinecké, dnešní Portugal rozhodně nic nezkazil. Musíme potvrdit, že jsme si náramně pošmákli a s radostí tuto tradici vyzkoušíme znovu.

Musím vzpomenout nádherné okamžiky, především výpek husího sádla se švestkovými povidly s mladým červeným vínem byl neskutečný gastronomický zážitek. Husu jsme podávali s čerstvým chlebem a zapíjeli zmíněným Svatomartinským Modrým Portugalem. Příště se na svátek mladého vína určitě lépe připravíme, tj. pokusíme se sehnat domácí a dobře vykrmenou husičku a k ní podávat doporučované Svatovavřinecké.

Večer jsme si otevřeli Veltlínské červené rané, o kterém dnes psal Petr a srovnávám ho s Portugalem. Vůně nádherná, svěží, pikantní. V chuti mi ale připadá nevýrazné, pro popíjení a oslavu svátku mladého vína ale ideální. Také si prosím všimněte cenu vína ve vinotéce v Uherském Hradišti (129,- Kč), kde jí koupil Petr a srovnejte to s cenou stejného vína v Globusu (53,90 Kč) - no comment.

Všem přeji hodně příjemných zážitků při ochutnávání mladých vín!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Svatomartinské
Odrůda: Modrý Portugal
Ročník: 2006
Jakost: odrůdové jakostní
Kategorizace: mladé víno
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: neuvedeno
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Číslo šarže: 3/06
Alkohol: 12,0 % obj.
Doporučená archivace: vypít do konce roku 2006
Teplota skladování: 10 °C
Teplota podávání: 14 - 18 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 55,90 Kč (Globus 11. listopadu 2006)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 4 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3227x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.11.2010 07:24:36