Tramín červený 2004 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.
Tohle víno přivezla návštěva jako čerstvý přírůstek z nabídky zásilkové služby. Porovnávali jsme ho současně s Tramínem 2003 výběr z hroznů (Žernosecké vinařství). Jednoznačný favorit z této „soutěže“ nevzešel. Mírně preferuji Žernoseky, ale uznávám, že v tomhle nejsem příliš objektivní osoba, chtělo to spíše slepou degustaci.Vinař a technologie: Přiznám se, že na to, jak dlouho vína ze Znovínu znám, tak technologie jejich výroby je pro mne stále trochu zahalena tajemstvím. Asi bych se měl konečně odhodlat k návštěvě Putování po sklepích, kde možná něco odhalí. Na některých lahvích je poznámka "řízené kvašení", ale nejsem si jistý, jestli když tam ta poznámka není, že jde o kvašení neřízené. Na jejich degustacích občas zazní poznámka, že vína z řízených kvašení nedávají archivací takové výsledky jako z neřízených, tak předpokládám, že kvalitní sorty ze špičkových poloh touto cestou nevyrábějí.Z knihy 50 dnů s vinaři se dočítám, že bílé hrozny se po odzrnění lisují na pneumatickém lisu, odkalují a zakvášejí čistými kvasničními kulturami. Po vykvašení část zraje v sudech ve sklepě v Příměticích (sklepmistr Petr Drozd), část v nerezu v Šatově (sklepmistr Petr Gregor). Ve většině vín je odbourávána kyselina jablečná, cílem je, aby vína byla hladší a působila vznešeně, někdy až nasládle. Potvrzuji, že toto se jim úspěšně daří.Dyjákovice jsou jihovýchodně od Znojma směrem na Hevlín. Vinohrady jsou „placatější“ vinice hned za vesnicí s těžší půdou.Adjustáž: Typická znovínská, za plný počet bodů.Barva: bledě žlutá. Viskozita nijak vysoká, normální.Vůně: První aroma citrusů a šťavnatých zelených jablek, které se překvapivě opět vracelo. Pak hned ale růže, ty přeci jen převážily. Objevila se i taková máselnatost… zdráhám se uvěřit, že by víno bylo vylepšeno přídavkem třeba nějaké burgundské odrůdy. Mně přišla sympatická taková zvláští zakouřenost.Chuť: pěkně sladěná, atraktivní, středně plná. Polosuchost ani trochu nižší obsah kyseliny nejsou skoro vůbec znát. Dochuť spíše kratší, mírně nahořklá. Vzhledem na nižší obsah kyselin si netroufám předpovědět další vývoj v archivu, dovolím si trochu pochybovat o 6 až 8 letech doporučovaných na etiketě. Už teď je to ale víno, které určitě nadchne všechny milovníky voňavějších polosuchých vín. I když možná není stoprocentně odrůdové, beru ony „cizí“ tóny v tomto případě jako osvěžující zpestření.
Odrůda: Tramín červenýRočník: 2004Jakost: pozdní sběrObsah zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: ZnojemskáVinařská obec: DyjákoviceViniční trať: VinohradyVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Číslo šarže: 346Evidenční číslo jakosti: 53C1-05/39Rok lahvování: 2005Alkohol: 12 % obj.Zbytkový cukr: 10,4 g/lKyseliny: 5,4 g/lBezcukerný extrakt: 22,0 g/lCena: 150,- Kč přes Katalog služeb a informací