O Víně

12.12.2005 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.12.2005 00:00

Tramín červený 2004 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Tohle víno přivezla návštěva jako čerstvý přírůstek z nabídky zásilkové služby. Porovnávali jsme ho současně s Tramínem 2003 výběr z hroznů (Žernosecké vinařství). Jednoznačný favorit z této „soutěže“ nevzešel. Mírně preferuji Žernoseky, ale uznávám, že v tomhle nejsem příliš objektivní osoba, chtělo to spíše slepou degustaci.

Vinař a technologie: Přiznám se, že na to, jak dlouho vína ze Znovínu znám, tak technologie jejich výroby je pro mne stále trochu zahalena tajemstvím. Asi bych se měl konečně odhodlat k návštěvě Putování po sklepích, kde možná něco odhalí. Na některých lahvích je poznámka "řízené kvašení", ale nejsem si jistý, jestli když tam ta poznámka není, že jde o kvašení neřízené. Na jejich degustacích občas zazní poznámka, že vína z řízených kvašení nedávají archivací takové výsledky jako z neřízených, tak předpokládám, že kvalitní sorty ze špičkových poloh touto cestou nevyrábějí.

Z knihy 50 dnů s vinaři se dočítám, že bílé hrozny se po odzrnění lisují na pneumatickém lisu, odkalují a zakvášejí čistými kvasničními kulturami. Po vykvašení část zraje v sudech ve sklepě v Příměticích (sklepmistr Petr Drozd), část v nerezu v Šatově (sklepmistr Petr Gregor). Ve většině vín je odbourávána kyselina jablečná, cílem je, aby vína byla hladší a působila vznešeně, někdy až nasládle. Potvrzuji, že toto se jim úspěšně daří.

Dyjákovice jsou jihovýchodně od Znojma směrem na Hevlín. Vinohrady jsou „placatější“ vinice hned za vesnicí s těžší půdou.

Adjustáž: Typická znovínská, za plný počet bodů.

Barva: bledě žlutá. Viskozita nijak vysoká, normální.

Vůně: První aroma citrusů a šťavnatých zelených jablek, které se překvapivě opět vracelo. Pak hned ale růže, ty přeci jen převážily. Objevila se i taková máselnatost… zdráhám se uvěřit, že by víno bylo vylepšeno přídavkem třeba nějaké burgundské odrůdy. Mně přišla sympatická taková zvláští zakouřenost.

Chuť: pěkně sladěná, atraktivní, středně plná. Polosuchost ani trochu nižší obsah kyseliny nejsou skoro vůbec znát. Dochuť spíše kratší, mírně nahořklá. Vzhledem na nižší obsah kyselin si netroufám předpovědět další vývoj v archivu, dovolím si trochu pochybovat o 6 až 8 letech doporučovaných na etiketě. Už teď je to ale víno, které určitě nadchne všechny milovníky voňavějších polosuchých vín. I když možná není stoprocentně odrůdové, beru ony „cizí“ tóny v tomto případě jako osvěžující zpestření.

Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Obsah zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Dyjákovice
Viniční trať: Vinohrady
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Číslo šarže: 346
Evidenční číslo jakosti: 53C1-05/39
Rok lahvování: 2005
Alkohol: 12 % obj.
Zbytkový cukr: 10,4 g/l
Kyseliny: 5,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,0 g/l
Cena: 150,- Kč přes Katalog služeb a informací

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 8 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3598x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.12.2009 17:51:11