O Víně

07.09.2017 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.09.2017 07:00

VB Cuvée Laďa 2015 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím červené VB Cuvée Laďa ročníku 2015 a přívlastku pozdní sběr, které zrálo 15 měsíců v sudu barrique, se dozvíte v následující recenzi.

Suché VB Cuvée Laďa 2015 pozdní sběr (barrique) jsem koupil v květnu 2017 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 242,- Kč. Jedná se o kupáž odrůdy Zweigeltrebe a Rulandské modré v poměru 60 ku 40 %.

Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 24. září 2015 (Zweigeltrebe) a 11. října 2015 (Rulandské modré) při cukernatosti 23,5 °NM ve Velkých Pavlovicích. Réva zde byla vysázena v období let 1980 až 2000 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikátor. Víno zrálo 15 měsíců v barikovém sudu od výrobce Seguin Moreau (střední pálení).

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je rubínově červená, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Má odrůdovou barvu více  k Rulandskému modrému díky cihlovým zábleskům a menisku. Vůně je jemná a teprve druhý den se ukázala v plné síle. Najdete zde krásné ovocité tóny v podobě sušených višní a griotky, které přechází do lesního ovoce (ostružiny, brusinky) a exotického koření.

Chuť je středně dlouhá a má pikantní kyselinku, která díky velmi nízkému obsahu zbytkového cukru (0,2 g/l) popožene k další skleničce. Vysoký obsah alkoholu (14,0 % obj.) velmi dobře zapadl do výsledného celku a není pocitově poznat. Dotyk s dubem je střední, takže nebyly potlačeny odrůdové vlastnosti.

Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2025. Po dnešní zkušenosti musím nejprve zmínit, že je vhodné nechat lahev nazrávat v archivu minimálně do roku 2018 a zmíněný archivační potenciál je velmi reálný. K tomuto vínu můžete podávat například steak.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: VB Cuvée Laďa
Odrůda: Zweigeltrebe a Rulandské modré (60 : 40)
Ročník: 2015
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 14,0 % obj.
Číslo šarže: 570
Evidenční číslo jakosti: 52G1-17/47
Obsah zbytkového cukru: 0,2 g/l
Obsah kyselin: 5,1g/l
Bezcukerný extrakt: 23,5 g/l
Datum sklizně: 24. září 2015 (Zweigeltrebe) a 11. října 2015 (Rulandské modré)
Cukernatost hroznů: 23,5 °NM
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1980 - 2000
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: vinifikátor
Délka zrání v barikovém sudu: 15 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: Seguin Moreau (střední pálení)
Doporučená archivace: 2018 - 2025
Teplota podávání: 17 - 18 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 3.000 lahví
Dostupnost lahví ve vinařství v květnu 2017: 2.700 lahví
Rok lahvování: 2017
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 242,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2015)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 304x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.09.2017 10:11:52