O Víně

06.03.2017 Lech Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.03.2017 07:00

Cabernet Cortis 2015 výběr z bobulí - Víno Sýkora s.r.o., Čejkovice

Zajímavé víno ze zajímavé odrůdy a v zajímavé podobě - to je Cabernet Cortis 2015 ve výběru z bobulí z Vinařství Sýkora z Čejkovic.

Víno Sýkora, s.r.o., Čejkovice je poměrně velká vinařská firma hospodařící v současnosti na cca 50 ha vinic, s roční produkcí kolem 250 tisíc lahví. Nabízí velmi široký sortiment odrůdový i jakostní, kromě toho se věnuje i vinařské turistice, přímo v budově vinařství se nachází turistické informační centrum s kavárnou. Vinařství vlastní certifikát bioprodukce, v portfolio firmy je i sekundární produkce v podobě vinného destilátu, oleje z vinných semen, ve finále pak mouka z vinných peciček.

Cabernet Cortis je raná, interspecifická moštová odrůda révy (též hybridní odrůda, mezidruhové křížení, PiWi odrůda), určená k výrobě červených vín, která byla vyšlechtěna roku 1982 v Německu ve Státním vinařském ústavu ve městě Freiburg im Breisgau, šlechtitelem byl Norbert Becker. Do listiny odrůd byla v Německu zapsána roku 2003. Pochází ze stejného křížení, jako sesterská odrůda Cabernet Carol. Jako zajímavost lze uvést, že v katalogu VIVC je uveden původ Vitis vinifera. Ve Státní odrůdové knize České republiky je zapsána od roku 2013.

Genetický profil odrůdy: 81,25 % Vitis vinifera, 12,5 % Vitis amurensis, 4,62 % Vitis rupestris, 1,36 % Vitis lincecumii.

Réví dobře vyzrává, odrůda dobře odolává zimním mrazům (-21 až -25 °C), na jarní mrazy je citlivější, neboť raněji raší. Náchylnost ke sprchávání je malá. Vyhovuje řez na 3-5 oček na m2. Výnosy se pohybují v rozmezí 13,5-16 t/ha při cukernatosti asi o 10 % vyšší, než RM, většinou přes 20°NM, acidita bývá 7,5-8,5 g/l. Odrůda raší současně s odrůdou Rulandské modré, kvete krátce před touto odrůdou a zaměká i dozrává asi týden před ní, v Německu v první dekádě září, u nás okolo poloviny září, v Polsku 1. - 20. října.

Odrůda velmi dobře odolává plísni révové (Plasmopara viticola), průměrně padlí révovému (Uncinula necator), na které je citlivější zejména při vyšším infekčním tlaku, při pozdní sklizni může být napadána také plísní šedou (Botrytis cinerea), proto se doporučuje odlistění zóny hroznů v době zrání. Hnilobou hrozny netrpí.

Odrůda je pro rané zrání vhodná k pěstování v okrajových vinařských polohách, má o něco nižší nároky, než Rulandské modré. Na půdy neklade žádné zvláštní požadavky.

Dává tělnatá vína, bohatá na obsah barviv, extraktivní, aromatická, s vyšším obsahem taninů. Typově jsou podobná vínům odrůdy Cabernet Sauvignon, zpravidla mají ještě výraznější aroma, vyšší obsah tanin a zdraví prospěšných polyfenolů. Mladší vína mají typickou kořenitost, jsou vhodná k delšímu zrání či ke školení v barikových sudech. (Zdroj: Wikipedia)

Teď již k prezentovanému vínu. Víno se prezentuje od začátku elegantně, nádhernou hlubokou tmavě červenou barvou s lehce bronzovými okraji, čistotou, skoro olejnatou texturou. Na stěnách skleničky tvoří četné, těžce stékající slzy.

Aroma vína je značně komplikované, dělá mi potíže je důkladně vychytat a pojmenovat. Proplétají se aroma ovocná, květinová, kořenitá, dřevitá, je zde aroma kůže a kouře. Není to časté, že takto komplexní aroma se ve vínech vyskytuje. Zda je to plus tohoto vína? V každém případě je to opravdu zajímavé.

Chuťově se taktéž víno prezentuje velmi zajímavě a stejně jako jsou komplikovaná aromata, jsou i chuťové vjemy bohaté až spletité. První dojem je sladkost, což je zřejmě vliv glycerolu, takže máme první dojem až polosladkého vína, je tělnaté, extraktivní, se sladkými, dost výraznými taninami. Cítím malinu, černý rybíz, sladkou sušenou papriku, kořenitost reprezentuje skořice a hřebíček. Vysoký alkohol se pěkně ukrytý v celkově mohutném těle, působí až dojmem vína jižního typu. I když je alkohol vyšší, víno vůbec nepůsobí unaveně. Celek působí spíše zajímavě a víno provokuje k dalšímu doušku. Krásný a dlouhý ovocový finiš.

Ještě pár technických údajů:

Sběr 10. října 2015 při 28°NM. Na lokalitě je odrůda minimálně napadána houbovými chorobami, je ošetřována v rámci nadstavbového programu integrované produkce. Dle výrobce zcela bezproblémová odrůda, vhodná pro moravské podmínky. Zatížení keře cca 1,5 kg (redukce z běžných 3 kg), výnos 6 t/ha. Vinifikace: macerace 8 dnů na kvasícím rmutu, spontánni rozkvašení při teplotě 25 °C. Odkalování neproběhlo a práce se sírou je v minimální hranici 20-30 mg/l. Jablečno-mléčná fermentace, víno zrálo 1 rok na barikovém sudu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Cortis
Ročník: 2015
Jakost: výběr z bobulí
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Vinohrádky
Výrobce: Víno Sýkora s.r.o.
Alkohol: 14,5 % obj.
Číslo šarže: PV 14/15
Evidenční číslo jakosti: 144H1-16/45
Obsah zbytkového cukru: 0,5 g/l
Obsah kyselin: 5,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 34,1 g/l
Doporučená archivace: 2022-2025
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Cena: dar

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 8 10

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 891x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 05.03.2017 11:07:31