Méně známé odrůdy 2
Pokračování minisérie o málo známých odrůdách révy vinné.
AcolonTéž Cabernet Acolon. Německé novošlechtění - Lemberger (Frankovka) x Dornfelder. Vyšlechtěno v roce 1971 ve Weinsbergu ve Würtembersku, oficiálně uznané až 2002. Má střední až velké temně fialové hrozny, které dosahují vyšší cukernatosti než oba rodiče. Jedná se o ranou odrůdu s konstantně vysokými úrodami. Momentálně se pěstuje asi na 500 ha. Vína mají něco po obou rodičích. Po Dornfelderu jsou velmi tmavá. Bývají harmonická, s decentními tříslovinami, trochu výraznějšími kyselinami a jemným ovocným aromatem. Mají dobré předpoklady pro archivaci.
CarménèreTéž Bouton blanc, Cabernella, Cabernet grande. Starobylá francouzská odrůda, snad příbuzná s Cabernet Franc. Pochází asi z Bordeaux, kde je dodnes využívána, hlavně v Médocu. Má menší hrozny tmavomodré barvy. Nyní se pěstuje hlavně v Chile, proto se jí někdy říká chilský Merlot. Podmínky pro její pěstování v Chile jsou ideální. Dává bohatá mocná vína s jemnými taniny, dlouhou dochutí a s aromatem černého rybízu, švestek, perníku, tabáku a čokolády.
VerdelhoPortugalská odrůda, která se pěstuje hlavně na Madeiře. Rozšířila se ale také na Krym a odtud na Kavkaz a do Střední Asie. V menší míře ji pěstují také v Austrálii (Hunter Valley). Dává vína s vysokým obsahem alkoholu a kyselin. Používá se zejména v kupážích silných vín jako je právě Madeira, v postsovětských republikách třeba do portvejnu. V Austrálii dává plná vína s citrusovým aromatem, vhodná k archivaci.
VermentinoTato odrůda pochází zřejmě ze Španělska. Odtud se dostala na Korsiku (zde jako Vermentinu) a pak do Itálie. Pěstuje se hlavně na Sardinii, v Toskánsku a v Ligurii, celkově asi na 3800 ha. Dává aromatická vína s plným tělem, většinou suchá, která je lepší pít mladá.
VranacTéž Vranec, Vranak, což vše znamená vraník, černý hřebec. Pěstuje se v Černé Hoře, Makedonii a Chorvatsku. Má velké, velmi tmavé hrozny, dává velmi vysoké výnosy. Vína jsou velmi tmavá, do filalova, silná, opojná. Vhodné je použití barikových sudů. Po vyzrání mají aroma tmavých plodů, čokolády a skořice.