O Víně

07.07.2006 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Zaostřeno na Švýcarsko - podrobněji o kantonu Valais

Valais (Wallis) s vinicemi o rozloze 5225 ha je největším švýcarským vinařským kantonem. Krásné údolí, dlouhé nejméně 50 km, se táhne vzhůru do výšky 460 až 630 metrů. Některé vinice leží ještě podstatně výše. Najdeme tu mírné vyvýšeniny, na nichž všude hojně rostou keře révy. Podobně jako u Ženevského jezera jsou také zde úchvatné terasy s metrovými zdmi kolem vinohradů. Intenzivní sluneční záření a působení fénu vytvářejí i přes značnou nadmořskou výšku jedinečné podmínky pro zrání. Vzhledem k tomu že Valais je oblastí velice suchou, musejí vinaři na mnoha místech své vinice zavlažovat.

Geograficky je možné region rozčlenit na tři zóny: menší viniční oblasti se nacházejí v Unter-wallis (Dolní Valais) mezi Ženevským jezerem a ohybem Rhony a Martigny. Hlavní centrum vinařství ve Valais se rozprostírá na pravém břehu Rhony orientovaném k jihu, od Martigny až po Leuk. Tato takřka uzavřená vinařská oblast se vyznačuje velmi rozdílnými typy půd. V Martigny a Fully jsou půdy chudé na vápenec. V Leytronu a Chamosonu roste réva na štěrkovitých pahorcích. Břidlicové půdy se vyskytují v okolí Sionu. Až po Salgesch a Leuk najdeme půdy málo jílovité, bohaté na vápenec. Oberwallis (Horní Valais), jazykově většinou německý region, je znám vinicí Visperterminen, která vystupuje až do výšky 1100 metrů nad mořem. „Gletscherwein (Ledovcové víno)", vyráběné oxidační metodou způsobem solera, nepochází však odsud, nýbrž z Val d´Anniviers u Sierre. Ve Valais sloužilo vinařství po staletí výlučně pro vlastní spotřebu. Teprve na konci druhé větové války začala komercializace za hranicemi regionu. Obrovský rozmach vedl k nesprávným spekulacím a nadměrným výnosům. Mnoho vinic bylo založeno na „nesprávném" břehu Rhony, kde nemohou být žádné svažité polohy orientované na jih. V 70. a 80. letech 20. století se vinařské hospodářství ve Valais ocitlo v nebezpečí, že zanikne v masové produkci.

Dnes se zde pěstuje 50 různých odrůd révy vinné. Všechny vinice jsou rozděleny mezi přibližně 22 000 vlastníků. Přesto se oblasti Valais podařilo v uplynulém desetiletí upevnit svoji identitu a dále se profilovat. Přispělo k tomu také AOC opatření z roku 1993, kterým bylo ustanoveno hned několik označení grand cru . Ještě důležitější však byly impulsy, které vzešly od malých a středních vinařských podniků a jichž se časem chopila družstva a vinařské obchodní firmy. U vína Fendant, tradičně velice rozšířeného bílého vína z odrůdy Chasselas, přestala být časem biologická přeměna kyselin nedotknutelným dogmatem. Stále častěji dělá Fendant čest svému jménu tím, že poukazuje na pevnou konzistenci hroznové dužniny příslušných klonů Chasselas, která je známkou aromatické hloubky a struktury.

Mezi specialitami najdeme barokní Johannisberg, zde Sylvánské a nikoli Ryzlink. Malvoisie (Pinot gris) existuje v polosuchých až ovocně sladkých variantách - mi-flétri nebo flétri. Mimořádně úspěšná vína vznikají také podél řeky Rhony, neboť se odrůdy Marsanne (Ermitage) a Syrah osvědčily i na březích tohoto nejsevernějšího úseku řeky. V posledních letech vinaři z Valais znovu objevili veliké historické bohatství v mnohotvárnosti původních odrůd. Humagne Rouge a Cornalin jsou markantní, výrazově bohaté, modré moštové odrůdy, Petite Arvine a Amigne jsou aromatické a rovněž neobyčejně svébytné bílé odrůdy.

Odrůdy pěstované v údolí Valais
Riesling - Ryzlink rýnský, specialita údolí Valais (konkrétně malebných teras nad městečkem Sion)
Sylvaner - Sylvánské zelené, původně pochází z údolí Dunaje, ve Valais se mu často říká Rýnské
Pinot gris - slavná odrůda Rulandské šedé, vynikající výsledky, plná, vyzrálá a elegantní vína
Chardonnay - vynikající výsledky zvláště ve Valais
Amigne - místní odrůda z Valais v sousedství Vétrozu
Arvine (Petit Arvine) - místní odrůda, výsledkem jsou velmi okouzlující a aromatická vína s velkým podílem mohutnosti a typickými znaky terroir v chuti (mírně slaná).
Ermitage - pochází z údolí francouzské Rhôny. Je specialitou Valais, poskytuje sladká a bohatá vína
Muscat - vína z odrůd Muscat jsou především lehká a aromatická s ovocným charakterem, měla by se pít mladá
Païen (Heida, Sauvignon) - velmi specifická odrůda, která se pěstuje v údolí Viège ve Valais.
Humagne rouge - specialita z Valais, velmi pozdě kvetoucí, nabízí víno s okouzlujícím bujným aroma
Cornalin - vysoce ceněná rarita z oblasti Valais, velmi omezené množství na trhu
Pinot noir - Rulandské modré, pěstuje se na 27 % vinic ve Švýcarsku
Syrah - robustní odrůda, dává silná, mohutná, extraktivní vína s bohatým aroma

Informace čerpány z knih Víno, Světový atlas vína a materiálů firmy YATO CZ s.r.o.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2759x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 07.01.2010 14:50:21