O Víně

14.06.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Jak mohou přežít archivovananá vína v horkých dnech?

Možná si stejně jako já kladete tuto otázku. Ne každý má to štěstí vlastnit příhodné podzemní prostory, ve kterých jsou vína rozmarům počasí netečná. Teď pomineme možnosti několika šťastných (finančně „za vodou") , kteří nemají problém si udělat speciální klimatizovanou místnost a teplotu na desetiny stupně regulovat. Popřípadě možnost pronájmu boxů v archivních sklepích. Pokud chcete mít vína na dosah a neustále pod kontrolou, musíte jít jednou z možných cest.

Nejjednodušší je asi uložení doma ve spižírně. Nevím jak je ve Vaší, ale v té mé je obvykle 18° C a vlhkost kolem 40-50 %. Tyto hodnoty nejsou ovšem pro dlouhodobé skladování příznivé. Tyto vína určitě takhle vydrží rok, ještě dva bych risknul, ale určitě tyto podmínky nejsou k vínům příhodné. Pokud hodláte archivovat kvalitní vína, musíte jít jinudy.

Další běžná a jednoduchá možnost je vína uložit do sklepa. Sklepy bývají ovšem různé a je potřeba zjistit, jestli ten Váš vyhovuje potřebám vína. Tady bych poradil, než ho začnete zařizovat, zjistit hodnoty teploty a vlhkosti v delším časovém pásmu (tak týden až měsíc a nejlépe když teplota venku hodně kolísá mezi teplým parnem a chladnými dny, nejlépe v létě). Tak zjistíte, jestli máte příhodnou teplotu (ta se podle různých odborníků liší, buď je dobrá mezi 8-17° C, nebo výhradně 10-12° C apod.), ale jednoznačně nejhorší je kolísání. Rozdíl mezi zimou a létem o 4° C je normální, ale mezi pondělkem a úterkem je na pováženou. Troufám si tedy navrhnout, že jakákoli teplota mezi 10 a 16° C je dobrá, pokud pravidelně nekolísá během dne/týdne o více jak 2° C. Taky doporučuji změřit teploty u země, metr nad zemí a pokud budete ukládat lahve do velkých stojanů i ve jejich vrchní výšce. Možná stejně jako já zjistíte, že rozdíl mezi zemí a stropem je o 1° C na 70 cm výšky. Pokud bych chtěl docílit rovnoměrné teploty, musel bych zamezit veškerému proudění vzduchu a nějak izolovat zdroje tepla(vedení stěnou domem, půdou apod.) a tedy vše přestavět. Ovšem nechal jsem to tak, a využil tyto klimatické pásy k uložení různých vín, což dle mého je možná ještě lepší. Je jasné, že čím bude ve sklípku vyšší teplota (kolem 16° C), budou vína zrát o něco rychleji než při 10° C. Takže je jasné, že musíme archivaci patřičně hlídat. Když má dobré víno předpoklad na archivaci 10 let, při 10-12° C ji bez výkyvů asi v klidu dosáhne, ovšem při průměrné roční teplotě 17° C toto víno dosáhne svého vrcholu dříve. Jak to poznat? To je bohužel na Vaší zkušenosti, dobrém odhadu a špetky té enofilské intuice, která vám napovídá na které víno a kdy máte chuť a které mezi dvaceti jinými je to dobré. Univerzální vzorec neexistuje tak nejlepší bude zakoupit aspoň 2 lahve a první zkusit za 5 let, jestli už nastal čas, nebo ještě může druhá láhev v klidu spát. Movitější vínomilci samozřejmě upraví poměr lahví a intervalu ochutnávek směrem nahoru. Nezapomeňme také na vlhkost, která má také co povědět při archivaci vín. Pokud je jí málo (pod 60-70 %) dochází ke snaze vína vyrovnat suché prostředí vně lahve a tedy jeho vyššímu tlačení skrze korek ven a opačnému tlačení kyslíku dovnitř. Pokud je jí hodně (nad 80 %) eliminuje se sice snaha vína vyrovnat vlhkost a prostup kyslíku skrze korek, ale hrozí výskyt plísně ve sklepě a na korcích a zničení vinět. Je tedy dobré pro velmi dlouhodobou archivaci vlhkost udržet mezi 70-80 %. Jak? Tak tady je to trochu složitější a odkazuji na publikaci Jak a proč postavit vinný sklep, autor R.M.Gold. Tam naleznete vše o této problematice.

Ovšem ne každý má možnost uložit vína do sklepa. Sklep v panelovém domě by i mohl kýžených hodnot dosáhnout, ale dokážu si živě představit ty neustále obavy před nežádoucí pozorností. Zbývá jen obvyklá lednička, kterou máte na uchování potravin asi každý doma. Ovšem tady jsme poněkud limitováni prostorem a teplotou. Tyto ledničky mají místo na lahve v jedné polici a o ostatní prostor musí soupeřit s jinými poživatinami, které přeci asi jen vítězí. Taktéž teplota v běžné lednici na uchování potravin by měly být mezi 5-7° C, při které jsou vína poněkud hibernována a při této teplotě a delším skladování je dostanete do zimního spánku.

Dostáváme se konečně k meritu věci a první alternativě. Stará lednice na potraviny. Pokud máte možnost sehnat starší lednici za hezký levný peníz o objemu kolem 300 L (výška 160-180 cm), máte pro cca 100-150 lahví vystaráno. Pokud je to ještě lednice MONOKLIMATICKÁ (tedy bez mrazícího boxu), máte vyhráno ještě více. Nastavíte chladící výkon na nejmenší stupeň, který ve většině případů odpovídá cca 12° C. A pokud dokonce máte známého (či sám jste), který rozumí slaboproudé elektronice, nebude problém udělat regulovací termostat na teplotu, aby lednička opravdu udržovala specifickou teplotu. O vlhkost v této lednici máte taky vystaráno, neboť se běžně pohybuje ve vyšších číslech. Není problém upravit vlhkou houbou, hadrem apod.

Přibližné náklady: Stará lednice (známí, inzeráty, apod.) cca 4000,- Kč. Termostat a úprava max. 1000,- Kč. Spotřeba cca 0,7 kW/hod., což nám udělá cca 850 Kč ročních nákladů.

Poněkud lepší a kompromisní variantou je zakoupení normální, ovšem MONOKLIMATICKÉ, lednice. Tady je velmi široká nabídka a můžete si vybrat, jaká Vám vyhovuje, podle mnoha kritérií (značka, objem, výška, barva, spotřeba, atd.) S touto alternativou má zkušenost i Petr a o svůj postřeh se podělil ve článku, odkaz najdete níže. Já jsem vycházel z kritérií nejmenší cena / nejvíce muziky. Z toho mi vypadla lednice FAGOR FSC-19E (více informací naleznete na www.bilezbozi.cz). Ale samozřejmě Vy si můžete zamilovat jinou, na trhu je nabídka opravdu pestrá. Náklady: FAGOR FSC-19E - 11400,- Kč , roční spotřeba - 740 Kč.

Dostáváme s k řešení luxusnímu a sice chladící vitríně na vína. Opět je na trhu velmi široká nabídka a jste jen limitování Vaší finanční stránkou. Já jakožto zástupce společenské vrstvy, zvané „socky" (tedy neustále bez koruny) jsem samozřejmě hledal opět nejlevnější alternativu a našel jsem svého favorita v podobě vitríny PERFECT CD 350 - 0351 (více informací naleznete na www.bilydum.cz). Pořízení: 15899,- Kč. Roční spotřeba cca 1800,- Kč. Tady vidíte, že pořízení už je dražší a díky proskleným dveřím také spotřeba značně poskočila. Za tuto vyšší investici ovšem dostanete teplotně regulovatelnou a za tímto účelem uzpůsobenou chladící vitrínu, do které vidíte přes sklo a máte vaše miláčky neustále před očima. Ovšem na uvedených stránkách máte na výběr z dalších mnoha kusů, takže opět nic nebrání nalezení toho Vašeho kandidáta.

Vrcholné řešení mezi vitrínami naleznete na stránkách www.eurocave.cz a www.liebherr.cz. Pokud máte finance těžce v paži, tady jste doma. Cena za velkou chladící vitrínu se pohybuje kolem 40 000,- Kč což už je k zamyšlení. Pokud bych tyto peníze měl a také vhodný pozemek, radši bych vybudoval větší podzemní sklípek v hloubce 2m pod povrchem, včetně izolace, materiálu a výkopových prací (stavba svépomocí, to potom lépe chutná...) Nic proti chladícím boxům, ale podzemní sklep má pro mne daleko poutavější romantiku a stářím zašlé a zaprášené lahve mne namlsávají více než dokonale vyleštěné. Ale proč ne? Komu více vyhovují tyto super chladící vitríny, ať navštíví výše uvedené stránky a tam si vybere to pravé ořechové (a to dokonce myslím jde i doslova). Já jsem si to prohlídl, povzdechl a tipy zde nemám. To už je na každém, dle nároků a peněz.

Poznámka od J.: Velmi dobrá nabídka chladících skříní a boxů pro vína je také v prodejnách Electro World. Pokud uvažujete o nákupu udělejte si čas a osobně se podívejte, jak takový box vypadá. Webová stránka totiž hodně zkresluje rozměry tak, abyste nebyli překvapeni.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4133x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 09.01.2010 20:49:53