O Víně

02.06.2005 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

V. Jarní putování po vinicích Znojemska - severní část znojemské vinařské podoblasti - Jiřice u Miroslavi a Miroslav (1. část)

V posledních létech se do povědomí milovníků vín dostávají nepochybně zajímavé a pravidelné, celoroční akce Znovínu, a.s. a jeho dnes již docela proslulé putování na jaře po vinicích a na podzim po archivních sklepích. Je dobře, že podobné akce někdo u nás organizuje, jsou velmi zajímavé, poučné a nepochybně důležité pro poznání vlastností a charakteru vín, které máme rádi. V sousedním Rakousku jsou to velice navštěvované a populární akce. V loňském roce jsme se zúčastnili Podzimního putování po archivních sklepích Znovínu Znojmo (1. část) a - Podzimního putování po archivních sklepích Znovínu Znojmo (2. část) a letos jsme pochopitelně neodolali pátému ročníku Putování po vinicích Znojemska. Ono není jenom víno pít - to dokáže každý a navíc se tvářit jako veliký odborník, znalý všech možných finesí jeho výroby, mnohdy většinou nastudovaných z internetu či časopisů a v poslední době z četných knížek, ale víno se rodí a vzniká ať se komu líbí či nikoliv - na vinicích. A to je setsakramentsky pořádná, náročná a tvrdá práce. Kdo ji nezažil, či alespoň o ní něco neví, je opravdu mimo, „mísu", jak velice rád říkává jeden náš známý. V žádném případě nemáme žádný osobní vztah ke Znovínu Znojmo, a.s. nebo k jeho pracovníkům, ale jsou opravdu dobří a naprosto akceptujeme a velmi vítáme jejich snahu o propagaci vína a všeho kolem...

I když všechny vinice, které jsme navštívili, jsou vzdálené od našeho bydliště tak cca 12 km a známe je docela dobře, přece jen se vždycky dozvíme řadu nových zajímavých údajů a informací. A s těmi se chceme podělit i s Vámi.

Jako tradičně i letos nastupuji - tentokrát sám u hotelu Prestige ve Znojmě, zajímám se mimo jiné o vše, co souvisí s vínem a historií jeho výroby, žena se přidá až na večerní degustaci - je prostě specialistka, jak s oblibou říká protože má na rozdíl ode mne, odborné vzdělání. Nevím, jak je to možné, ale z devíti přistavených autobusů jsem náhodně nasednul do busu, kde je i letos naším průvodcem ing. Karel Matula, odborník, vtipný a sympatický průvodce ze Znovínu. Autobusy jezdí vždy po dvou a střídají se na vinicích.

Máme veliké štěstí, protože včera celý den pršelo, takže nám bylo líto všech putovníků, kteří absolvovali vinařské odpoledne v pořádném dešti a neužili si nádherných pohledů na jarní vinohrady. Nám svítí sluníčko, je příjemné teplo, parádní den. Po zásadní informaci, při níž viditelně ožilo osazenstvo celého autobusu, že v každém vinohradě ochutnáme 4 vzorky vín z odrůd, které tam pěstují, jsme se dále dozvěděli, že nás dnes putuje asi 350, celkem je zatím přihlášených něco přes 2 700, ale předpokládají účast kolem 4 000. Je vidět, že zájem o poznávání vinic každým rokem stoupá.

Projíždíme vinařskou obcí Jiřicemi u Miroslavi a kousek za vesnicí je na levé straně viniční trať Na pískách. Zde už na nás čeká stánek s nabídkou nového smetanového sýru Fénix a pochopitelně čtyři vzorky vín z vinice, která se rozkládá před námi. Vinohradník pan Hubáček nás seznamuje s podrobnostmi o viniční trati Na pískách. Má rozlohu 97,5 ha, ale je osázeno zatím jen 43 ha v nadmořské výšce 205 - 235 m. Mírně se svažuje k jihu a jihozápadu. Průměrná teplota činí 9,7° C a ročních srážek bylo naměřeno v průměru 445 mm. Půda je lehká, písčitá a podle jeho sdělení se na ní daří velmi dobře modrým odrůdám - Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a André. V devíti bílých odrůdách jsou zastoupené všechny hlavní odrůdy u nás pěstované. Vinice byla vysazena v létech 1983 - 1986. Od roku 2000 dosazují asi 20 %, meziřadí je zatravněné. Vlastní víno nedělají, veškerou produkci prodávají do Znovínu. Pro zpestření i tak výborné atmosféry si mohli zájemci střelit prakem po plechových špačcích. Pokud se někdo trefil ze dvou ran alespoň jednou, získal dvojku vína ze Znovínu. I když se prakem už dávno nestřílí a možná dnešní kluci ani neví co to je, dost seriozně vypadajících mužů si vzpomnělo na dětská léta, ale zásahů mnoho nebylo. Byla ale docela velká legrace.

Protože s námi putovali i naši známí vinaři Libor Fiala a Josef Líbal se synem Markem z Vinařství Líbal z Horních Dunajovic se zájmem jsem celé odpoledne vyslechl řadu jejich praktických poznámek na vedení vinohradu, výrobu vín i na kvalitu ochutnávaných vzorků. Vzorky, které nám nabídli pod tradičním slunečníkem ve vinohradu byly následující:

1. Sauvignon 2002 odrůdové jakostní - výrobní číslo 96, poprvé nabízené na veřejnosti, nazlátlá barva, jemné aroma muškátu či broskví, analytické hodnoty: alk. 11,8 %, 9,5 g/l cukr, 7,0 g/l kys., bezc. extrakt 22,4 g/l. Velice dobré víno. Cena 100,- Kč.
2. Tramín červený 2001 odrůdové jakostní - výrobní číslo 111, poprvé chutnáno, pouze malá partie, neprodejné. Světle žlutá barva, pěkně kroužkuje, ve vůni i v chuti lehce kořenité, nevýrazné kyselinky, příjemné dobré víno. Analytické hodnoty: alk. 12,5 %, 2,5 g/l cukr, 5,3 g/l kys., bezc. extrakt 20,1 g/l.
3. Svatovavřinecké 2003 odrůdové jakostní - výrobní číslo 289, je poprvé nabízené, krásná červená, plná švestková vůně i chuť, lehké třísloviny, velice dobré. Analytické hodnoty: alk. 12,3 %, 4,2g/l cukr, 5,8 g/l kys., bezc. extrakt 22,6 g/l. Cena 90,- Kč.
4. Zweigeltrebe 2003 pozdní sběr - výrobní číslo 282.

Shodli jsme se na tom, že obě červená vína jsou přece jen lepší obou bílých, takže na tom, že se tu daří červenkám, jak v úvodu říkal pan Hubáček, asi něco bude.

Asi po půldruhé hodině jsme se přesunuli do nedaleké Miroslavi, která je známá pěstováním vína již od roku 1222. Mimochodem v Miroslavi jsou tradičně vynikající drobní vinaři jejichž vína získávají ocenění na výstavách v konkurenci regionálních „kolosů" (např. ing. Karel Mikyšek). O dva dny později jsem se zúčastnil IX. Miroslavského koštu a místní vína, která jsme chutnali byla opravdu skvělá.

Druhým dnešním cílem je ale proslulá viniční trať Weinperky. Ta je rozdělena mezi dva majitele. My byli v části patřící ZD Miroslav. Celková plocha je 103 ha, ale je osázeno 70 ha rozdělené mezi majitele na poloviny. Vinohradník pan Hübler nás provedl celým vinohradem velice pečlivě upraveným až téměř na vrcholek Markova kopce, odkud je krásný výhled na krajinu k Pálavě a do Rakouska a kde je přírodní rezervace stepní květeny. Vzhledem k tomu musí ošetřovat vinohrad velice citlivě v rámci integrované produkce, zaměřují se tedy na biologickou ochranu. Starší vinice jsou zatravněné, mladší obdělávané, meziřadí zatravňují až kolem šestého roku stáří. Pěstují Müller-Thurgau (14 ha), Veltlínské zelené (7,5 ha), Ryzlink rýnský (5,5 ha), Rulandské šedé (3,5 ha), Frankovku (5,0 ha), Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Neuburské, Veltlínské červené rané a docela zajímavou a u nás málo pěstovanou odrůdu Děvín (Tramín červený x Veltlínské červenobílé z roku 1998).

Weinperky leží v nadmořské výšce 23 až 300 m, průměrná roční teplota je 8,7° C a roční srážky činí 495 mm. PH půdy je 7,6 , půda je karbonátová černozem s 15 % štěrkovitého skeletu, místy pokryté spraší s písečnými sedimenty mořského původu, podloží je tvořeno svory a amfibolity Českého masivu. Převažuje expozice východní a jihovýchodní. Viniční trať patří mezi nejkvalitnější Znojemské vinařské podoblasti a vysoce kvalitní vína tomu také odpovídají. Pod velkým slunečníkem Znovínu jsme vášnivě diskutovali a ochutnávali následující vína z Weinperků:

1. Neuburské 2000 odrůdové jakostní (archivní - lahvově zralé) - výrobní číslo 203, nazlátlá barva, kořenitá vůně i v chuti, trochu připomíná mandle, dlouhá perzistence. Analytické hodnoty: 12 %, 3,0 g/l zbyt. cukr, 5,3 g/l kys., bezc. extrakt 20,3 g/l. Cena 70,- Kč.

2. Veltlínské zelené 2000 výběr z hroznů - výrobní číslo 77, Šampion mezinárodní přehlídky vín Grand Prix Vinex 2002, hrozny měly cukernatost 24° NM, jemné, velmi dobré - ale zdálo se nám, že už trochu přechází, nebo to bylo nevhodností přepravy, uskladněním na vinici, atd., nevím, ale už bych ho v archivu asi raději „zlikvidoval". Analytické hodnoty: 12,5 %, 2,7 g/l zbyt. cukr, 5,5 g/l kys., bez.extrakt 23,8 g/l. Cena 480,- Kč.

3. Frankovka 2003 pozdní sběr (panenská sklizeň) - výrobní číslo 250, malá partie, pěkná sytá barva, příjemná typická vůně i chuť, lehce svíravé třísloviny velice dobrá. Analytické hodnoty: 11,6 %, 4,1 g/l zbyt. cukr, 5,8 g/l kys., 26,1 bezc. extrakt g/l. Cena 140,- Kč.

4. Svatovavřinecké 2002 odrůdové jakostní - výrobní číslo 111, krásná barva, plné, jemné, typická švestková vůně i chuť, s možností archivace ještě 3 - 4 roky určitě. Analytické hodnoty: 11,7 %, 4,1 g/l zbyt. cukr, 5,0 g/l kys., 25,1 g/l bezc. extrakt. Cena za malé balení 0,375 l je 50,- Kč.

Celková atmosféra byla skvělá, sešla se tu řada vinařů - výrobců a tak o zajímavé hovory, porovnávání, poznámky a zkušenosti nebyla nouze. Někteří „putovníci" jen ochutnávali vína a o vinice se moc nezajímali, ale nakonec proč ne. Počasí nadále přálo, sluníčko bylo znatelně cítit a vyšší hladina alkoholu u některých také. Před námi jsou návštěvy dvou viničních tratí. Podíváme se ještě na proslulou největší viniční trať znojemské vinařské podoblasti Volné pole v Hostěradicích a navštívíme poměrně nově osázenou, perspektivní viniční trať U hájku ve vinařské obci Dobšice-Suchohrdly. Ale o tom více v našem dalším pokračování, přesně za týden.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3565x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 09.01.2010 21:24:34