O Víně

24.11.2005 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

EKO Hnízdo s.r.o. Znojmo

Příznivě a perspektivně se rozvíjejícím ekologicky zaměřeném vinařství EKO Hnízdo, s.r.o. nedaleko Znojma a jejich vinicích, které vzniklo v roce 1993 jsem již psal v příspěvku Lampelberg - hrádek uprostřed vinohradů. Nechci se příliš opakovat, ale přesto uvedu několik doplňujících údajů, které při prezentaci vín sdělil všem přítomným a na kvalitní víno „nadrženým“ vínomilcům pan František Popp. Mimochodem takovou návštěvnost a zájem odborníků jsem již dlouho nezažil, vína z EKO Hnízdo v posledních dvou či třech létech totiž hodně „táhnou“, jsou čím dál tím lepší a je to opravdu znát na jejich nesporné kvalitě. Stále víc se zaměřují na přívlastková vína, většina má alkoholu více jak 12 %, ale v žádném případě to není na škodu, ba naopak. Svojí kvalitou si získávají stále nové příznivce, jejich řady se rozšiřují… Vína dodávají do několika prestižních vinoték a hotelů zejména v Praze. Protože firma obhospodařuje 140 ha vlastních vinic důsledně a přísně zařazených do integrované produkce, sami ovlivňují kvalitu hroznů a je to vidět na konečném produktu. Hrozny dosahují nečekaně vysoké cukernatosti, především z nových výsadeb: Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín červený a Sauvignon. Viniční trati v Ječmeništi, mezi Hnízdem a Vrbovcem patří opravdu k jedněm z nejkvalitnějších. S netrpělivostí a s velkou chutí jsme se pustili do ochutnávání a hodnocení přinesených vzorků. Pan Popp má velké znalosti o vínech a vinařství vůbec a dovede pěkně, poutavě hovořit.

Veltlínské zelené 2003 výběr z hroznů - viniční trať Šác v katastru Vrbovce. Vhodně vedeným redukovaným řezem bylo dosaženo velice vysoké cukernatosti moštu 25 °NM. V barvě je pěkně zelenožluté, silně kroužkuje, po sklenici stékají mapy, vůně i v chuti je lipová, s jemnými medovými tóny, plná s vyváženými příjemnými kyselinkami, jemně nahořklé mandle, alkoholické. Analytické hodnoty: 1,7 g/l zbytkový cukr, 7,1 g kyseliny, 21,7 g/l bezcukernatý extrakt, 14,12 % alkoholu. Velice dobré.

Rulandské bílé 2002 pozdní sběr - viniční trať Waldberk v katastru obce Vrbovec. Cukernatost moštu byla 22 °NM. Pěkná lehce nazelenalá až zlatá barva, jemné kroužkování s nádhernou medovou vůní s přezrálými broskvemi i v chuti, vzhledem k určité vyzrálosti typická chlebovina ve vůni, lehce v chuti, lískové oříšky, plné, harmonické, velice dobré, dlouhá dochuť s jemnou, ale příjemnou chutí alkoholu. Analytické hodnoty: 2,5 g/l zbytkový cukr, 6,1 g/l kyseliny, 22 g/l bezcukernatý extrakt, 12,82 % alkoholu. Podle mého jedno z nejlepších vín dnešního večera.
Pozn. Dole pod článkem najdete odkaz na recenzi tohoto vína.

Rulandské šedé 2004 výběr z hroznů - Cukernatost moštu při sklizni byla 24,2 °NM. Víno je rok v tanku, ještě jej neláhvují. Krásná zlatožlutá barva s lehkými ovocnými tóny ve vůni, v chuti opět jemná medovina, snad bonbony „bonpari“, velice extraktivní, harmonické s dlouhou dochutí s jemnými ořechovými tóny a s tříslovinkami. Zvláštní ale velice příjemné, dobré.

Rulandské šedé 2003 pozdní sběr - cukernatost moštu 24 °NM, sytá nádherná zlatá barva, ovocné tóny ve vůni, silně kroužkuje, alkoholické, jemné kyselinky, extraktivní s jablečnými tóny společně se zralými hruškami, plné s dlouhou dochutí, výborné. Analytické hodnoty: 2 g/l zbytkový cukr, 6,4 g/l kyseliny, 20 g/l bezcukernatý extrakt, 13,28 % alkoholu. Ve srovnání je tato rulanda zralejší, lepší, výraznější nežli předchozí.

Ryzlink rýnský 2004 kabinet - při sklizni měl mošt 20,5 °NM, světle zelenožlutá barva, svěží vůně ovoce, v chuti lehce kořenité, převažují kyselinky, svěží s delší dochutí. Chtělo by to ale ochutnat tak za dva či tři roky.

Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr - cukernatost při sklizni byla 23° NM. Viniční trať U kamenů v obci Slup. Zelenožlutá až nazlátlá plná barva, pěkná výrazná vůně lipového květu, směsi ovoce, v chuti svěží zralé, výrazné s vyváženými kyselinkami a zbytkovým cukrem. Analytické hodnoty: 7,2 g/l zbytkový cukr, 22,4 g/l bezcukernatý extrakt, 7,8 g/l kyselin a 13,2 % alkoholu. Vynikající, plné, harmonické víno s perspektivou archivace. Ne nadarmo toto víno získalo stříbrnou medaili v evropské soutěži vín v Bruselu 2005 a bylo jako nejlepší Svatováclavské víno oceněné v Praze.

Tramín červený 2003 výběr z hroznů - cukernatost moštu byla 25,2 °NM. Viniční trať Šác v katastru Vrbovce. Vítězné víno v roce 2004 na oblastní výstavě ve Vrbovci nás oslovilo pěknou zlatavou barvou s jemným kroužkováním, se silnou pěknou vůní s výrazně sladší, příjemnou dlouhou dochutí s výraznější chutí alkoholu, jemné vyrovnané kyselinky, harmonické, není až tak silně aromatická, jemně kořenité. Analytické hodnoty: 16,6 g/l zbytkový cukr, 8,3 g/l kyseliny, 22,1 g/l bezcukernatý extrakt, 13,65 % alkoholu.

Pálava 2001 kabinet - cukernatost moštu - 20,5 °NM, hrozny pocházejí z viniční trati Vinná hora v katastru Vrbovce. Zlatavá barva vína, nazrálé víno s mírnou kyselinkou, výrazné ve vůni s nádechem kosatce, kořeněné, lehce medové tóny, ale zdálo se jakoby bylo již trochu za vrcholem, drsnější na jazyku. Dnes asi nejslabší vzorek. Analytické hodnoty: 2,45 g/l zbytkový cukr, 6,3 g/l kyselin, 24,1 g/l
bezcukerný extrakt, 11,59 % alkoholu.

Muškát moravský 2002 kabinet - cukernatost moštu byla 20,5° NM. Pochází z viniční trati Ivanka v katastru Vrbovce. Světlá žlutá barva, s výraznou muškátovou vůní, ovocité tóny, plné, příjemné, lehké kyselinky a hořčinky s velice dlouhou dochutí. Analytické hodnoty: 2,4 g/l zbytkový cukr, 5 g/l kyseliny, 21,3 g/l bezcukernatý extrakt, alkohol 12,53 %. Velmi dobré víno.

Rulandské modré 2002 pozdní sběr - pochází z viniční trati Waldberk v katastru Vrbovce. Mošt měl 21,1° NM cukernatosti. Cihlově červená až rubínová barva s jemným zlatým okrajem, vyzrálé s výrazným extraktem, plné a jemné, lehké jemné třísloviny, v chuti je cítit lesní směs, sušené švestky, značně dlouhá příjemná dochuť. Velice vydařené, dobré víno. Analytické hodnoty: 2,4 g/l zbytkový cukr, 5,4 g/l kyseliny, 27,4 g/l bezcukerný extrakt, Alkoholu 12,23 %.

Rulandské modré 2003 výběr z hroznů - pochází z viniční trati U kamenů v obci Micmanice. Cukernatost při sběru byla 24,4° NM. V barvě je poněkud tmavší nežli předchozí, se silnými ovocnými tóny ve vůni, jemně jahody, ostružiny, možná maliny, alkoholické, plné, příjemné, ale trochu vyšší třísloviny a dlouhá dochuť naznačuje, že je toto víno opět velice kvalitní a dobré. Navíc má předpoklady k delší archivaci. Analytické hodnoty: 3,4 g/l zbytkový cukr, bezcukerný extrakt 24,6 g/l, alkoholu 14,0 %.

Rulandské modré 2002 výběr z hroznů (barrique) - cukernatost při sběru byla 24,6 °NM. Viniční trať U kamenů v katastru Vrbovce. Analytické hodnoty: 3,4 g/l zbytkový cukr, 6,0 kyseliny, 24,6 bezcukernatý extrakt a opět 14 % alkoholu. Silné alkoholické víno podobných vlastností i chuti předešlého, podbarvené výraznou vůní a chutí dubových sudů dovezených z Francie. Velice dobré víno bylo pěkným zakončením neméně zdařilé degustace.

Při nahlédnutí do svých záznamů, zjišťuji, že na podobné prezentaci, kterou rovněž komentoval František Popp, jsem byl naposledy v roce 2002. I když jsem občas jejich vína samozřejmě příležitostně ochutnal, několikrát i přímo v Ječmeništi a něco mám i v archivu, ovšem kvalitativní skok, který toto vinařství udělalo za posledních pár let je opravdu velký. Je to moc dobře, že takové firmy se konečně dostávají do popředí a svojí kvalitou nejenom na sebe upozorní, ale „šlapou na prsty“ ostatním, dalece větším výrobcům. Pokud někde uvidíte vína z tohoto vinařství, neváhejte, ochutnejte a věřím, že si pár lahví určitě koupíte do svých archivů. Nebudete zklamaní.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5960x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5