O Víně

31.05.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Vinařství Kazík Valtice

Když jsem byl v dubnu 2005 ve Valticích, musel jsem samozřejmě navštívit různé vinaře a ochutnat jejich vína. Zvláště pak ty menší, jejichž jména nejsou tak často slyšena a vína vídána na pultech vinoték jen poskrovnu, ne-li vůbec. A právě takovým vinařem je pan Kazík. Hospodaří na ploše zhruba jeden hektar (snad si ty údaje pamatuji správně...), na kterém má vysazeno cca 1800 hlav. Pěstuje odrůdy Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a šedé, Sauvignon, Tramín červený, Cabernet Moravia, Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Frankovka. Vína má uložena v nádherném sklepě pod domem, to mít, to by byla paráda! Jeho stáří se datuje na více než 350 let. Délka sklepu je 40 m, šířka 3,2 m, výška 2 m, hloubka pod zemí 6 m, stálá teplota po celý rok 12 - 14° C. Sice trochu vlhčí, jak už to tak bývá u takových hloubek, takže by viněta a korky trpěly, ale jinak paráda.

Nebudu zevrubně popisovat každé víno, neb se zase nejedná o extra kousky, tuším dva se povedly v pozdním sběru a navíc jsem si nedělal poznámky. Jedná se o vína ze sudů, které si potom můžete nechat nalahvovat, ovšem bez ochranné atmosféry. Pan Kazík říkal, že mu v klidu takové "lahváče" vydrží tři roky. To bych ovšem bral s rezervou. Z toho co jsem pil přímo ve sklípku, mne zaujalo Rulandské bílé a Tramín červený. Ty chutnaly velmi hezky pokud nesrovnáváte s kvalitními přívlastky. Hezky voněly a také chuť nebyla k zahození. Hned za nimi byl hezký Sauvignon, kde se povedl i broskvový tón a Rulandské šedé. Ovšem v červených vínech jsem si žádného favorita nenašel, jedno bylo hodně neharmonické a druhé mělo dokonce vadu zvanou myšina. Která to konkrétně byla už opravdu nevím. Takové víno nabídnout k degustaci, to je dost trapas. Asi si myslel, že jsem měšťák co nepozná vlašák od kozích chca… Také počítejte s tím, že Vás ochutnávka ať už kvalitních, či těch nekvalitních vín, bude stát cca 50-60 Kč a to i přestože nakoupíte přes tři kartony vína. V jiných, prestižnějších, vinařstvích, kde jsem nechal míň peněz, po mne nikdy nic nechtěli.

Jelikož 0,75 l vína, načerpaného ze sudu do lahve, zakorkovaného a přetaženo záklopkou stálo kolem 50-60 Kč, nakoupil jsem si větší baterii jako pohotovostní víno k jídlu, či návštěvám, které vínu příliš neholdují. Nějaké kusy tramínu a rulandy se dostanou k rukám J. a Petra, takže s postřehy se určitě setkáme. Já čekám s recenzí až na kolegy, ale po otevření některých lahví jsem zjistil, že vína chutnají jinak, než v tom sklípku. Smůla je, že je to hůře. Jelikož vína se nelahvují před Vámi, ale dostáváte je z připravených zásob, doufáte, že je to stejné. Nevím co se stalo, jestli utrpěly přepravou, prostě co jsem pil doma, nebylo tak dobré jako přímo ze sudu. V jedné lahvi jsem dokonce měl jako přílohu nějaká zvířátka (viz foto), což mne při dopíjení lahve rozhodně nijak nepotěšilo. Nevím jestli špatně vypláchnuté lahve, nebo je to regulérní příloha, obdoba to tequily s červem? Potom by to asi mělo být napsáno na vinětě, ať nedojde k nedorozumění. Každopádně to celkem u mne obraz o daném vinařství degraduje. Tohle by se stávat nemělo.

No, takže si počkejme, co na vína řeknou kolegové. Tehda mi to připadalo jako dobrý nápad, nakoupit více vín k jídlům a na rychlou konzumaci (jelikož jsou lahvovány ze sudů s kyslíkem, není třeba velkého rozdýchaní). Co jsem zjistil, že chutnají hůř a v posledním málem vypil dva hnusné brouky, brrrrr, tak jsem na pochybách. Podívejte se na viněty tohoto vinařství, myslím že se povedly, odkaz najdete dole pod článkem. Sice jsou to univerzální bianko viněty, ale líbí se mi.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5496x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5