O Víně

16.02.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.02.2005 00:00

Sauvignon 2003 výběr z bobulí - Moravčík Vladislav, Horní Věstonice

Je neděle 13. února, den před svátkem Valentýna. Nevím do jaké míry Vás tento svátek ovlivňuje, ale já si neodpustím alespoň malý dáreček. A jak jinak navodit atmosféru romantického večera, než se slaďoučkým bobulovým výběrem. Tentokrát jsem sáhl po těžším kalibru, ať mají chuťové pohárky taky svátek.

Moravčíkova vína pocházejí z rodinných vinic pod Pálavskými vrchy. Příznivé povětrnostní podmínky a charakteristické složení půdy dává vínům příchuť, kterou v nich chceme uchovat, jak uvádí výrobce a dále pokračuje. Moderní technologie zpracování, kvašení a skladování dává předpoklady k dlouhodobému uskladnění při zachování kvality. Věříme, že každý zájemce najde z celé řady odrůd to své nejchutnější. Takové je motto vinařství na slušivém límečku navléknutém na hrdlo lahve.

O tomto víně se ještě dozvíme, že bylo vyrobeno z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Toto ovšem není uvedeno na vinětě, jen okrajově malým písmem na límečku. Tudíž jsem malinko zmaten, proč není toto víno prezentováno jako botrytický výběr. Samozřejmě na chuti to nic nemění, takže pokračujme v jejím škádlení. Sklizeň proběhla 5. prosince 2003 při dosažené cukernatosti 27,4° NM.

Láhev objemu 0,5 l typu Belveder (čiré sklo) zdobí medaile Top 77 2004-2005. Korek délky 37 mm s firemním potiskem je horší kvality s velkými prasklinami. Skrze praskliny už si víno začalo pomalu razit cestu ke svobodě, což by se za ty 3 roky archivace, které toto víno snese nemuselo vyplatit. Radši budu druhou láhev pečlivě sledovat, jestli během té doby nezačne „ronit slzy“. Korek po vytažení nádherně sladce voněl po hrozinkách a medu. To mne tak nadchlo, že jsem se málem neovládl a dal si doušek hned bez vydýchání. Ale nakonec jsem se přeci jen hodinku trýznil očekáváním a netrpělivě sledoval ručičky hodin. Barva vína byla jiskrná, světlounce slámová. Čirost byla narušena krystalky poněkud většího objemu vinného kamene, který se při takové cukernatosti dal očekávat. Vůně byla úžasná a pro vyzrálý Sauvignon typická. Krásné broskvové aroma, doplněné tóny angreštů, citrónů a na pozadí meruněk se seschlými hrozny. Smáčivost stěn sklenice velmi vysoká a vůbec hmota vína krásně hutná a viskózní. Když sklenicí zakroužíte, pohyb tekutiny ustane téměř ihned po zastavení ruky. Když se poprvé napijete, máte pocit, jako by víno s Vámi chtělo bojovat a vzpírat se na jazyku. Takový pocit perlení, přestože víno perlivé není. Vše ale záhy ustane, víno se zklidní a dovolí Vám vychutnat jeho krásu plným douškem. Stane se klidným, hladce a elegantně sklouzne do hrdla, které přímo pomazlí. Dochuť má příjemný slabě hořký ocásek, chutnající po mandlích a v závěru po chlebu. Taky při prvním doušku si nemůžete nepovšimnout příjemně sladké, a myslím tím SLADKÉ chuti. Není taky divu, zbytkový cukr 61 g/l a vysoká cukernatost hroznů už pomalu strkají jednu nohu do oblasti ledových vín. Ba co dím, ta pomyslná jedna noha tam už určitě je. Po dopití vína jsem ještě minimálně 20 minut cítil nádhernou chuť sladkých hroznů na patře. Víno má sice menší kyselinku, ale řekl bych, že v tomto případě to rozhodně není mínus. Někde na Internetu jsem našel údaj kyselin 0,6 g/l což se mi ale rozhodně nezdálo. Pokud je údaj správný, tak rozhodně v chuti taková absence nebyla. Víno při každém dolití prázdné sklenice poskytovalo skvělý zážitek a nehrozilo, že Vás chuť přestane bavit. Mám pocit, že jsem za večer doléval 5x a pří posledním doušku víno poskytovalo skvělý zážitek jako při prvním. Jak se pomalu zvyšovala teplota vína, dalo se postupně odhalovat stále nové tóny. Začal jsem někde kolem 10° C a tuším, že se to mohlo postupně dostat na 13 až 14° C, kdy se ten botrytický výběr opravdu projevil v plné síle. Také vyšší alkohol byl znát (13,02 % obj.) a i když láhev je 0,5 l, musím přiznat, že po dopití vína jsem měl hodně veselou náladu. Doporučení pro svůdce: víno je lahodné, sladké a tudíž musí chutnat většině slečen, dam či paním (popřípadě hochům, mužům čí pánům to už je na Vás…) Ale taktéž rychle stoupne do hlavy po pár skleničkách…

K tomuto vínu jsem pojídal sladký zákusek domácí výroby a chutě se výborně doplňovaly. Takže určitě dezerty, moučníky a podobné pochutiny nic nezkazí. Víno se v chuti spolehlivě vypořádá i s tureckým medem přilepeným na zubech. Teda doufám! To jsem fakt nezkusil, ať nejsem nařčen z dezinformace. Kdo je trpělivější než já, ať si před degustací tohoto vína vyhradí čas tak 1-2 dny, aby postupně a pomalinku dekantoval vinný kámen. Já na to fakt neměl čas a když ani po 5 hodinách ta potvůrka nesedla, tak jsem to přefiltroval přes organismus sakum prásk. Můžu taktéž potvrdit, že se nestane čeho sem se obával. A sice, že se vinný kámen scelí v těle dohromady a vyjde ven v podobě menší krychle. Takže s chutí kupředu, skvělé víno v dohledu!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2003
Jakost: bobulový výběr
Kategorizace: botrytický výběr
Zbytkový cukr: 61 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,0 g/l
Kyseliny: 0,6 g/l
Cukernatost hroznů: 27,4° NM
Cukernatost: sladké
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Horní Věstonice
Trať: U Perné
Výrobce: ing. Moravčík Vladislav, Horní Věstonice
Číslo šarže: 76/03
Teplota podávání: 10-12º C
Alkohol: 13,02 % obj.
Archivace: 2-3 roky
Ocenění: Top 77 2004-2005
Cena: 251,- Kč (e-shop Vindom 2005)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 7960x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 17.01.2010 12:48:59