O Víně

02.08.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.08.2012 07:00

Neuburské 2004 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím lahvově zralé Neuburské ročníku 2004 z vinařství Vladimíra Tetura se dozvíte v následující recenzi.

Suché Neuburské 2004 pozdní sběr jsem kupoval v srpnu 2005 přímo ve vinařství za 95,- Kč. Podle predikce lahvové zralosti měla být lahev již dávno otevřena, ale po nedávných zkušenostech se Sauvignonem 2005 výběr z hroznů (hodnocení 8-8-9) doufám, že nemusí být už pozdě.

Nakupované hrozny byly sklizeny 6. října 2004 při cukernatosti 21,2 °NM na viniční trati Nová hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará 17 let a pěstuje se zde na středním vedení na jílovité půdě. Technologie výroby: řízené kvašení.

Lahev typu Bordo s logem vinařství má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má velmi dobrou intenzitu a čistotu. Vůně se nejprve jeví jako neutrální s tóny nazrálosti. Po rozdýchání se objevují jemné medové odstíny.

Chuť je středně dlouhá a má známky nazrálosti, ale nejde rozhodně o žádný projev únavy. Víno působí velmi přirozeným dojmem, žádné kudrlinky a umělé ohýbání. Víno je již nějakou dobu na svém vrcholu, takže s jeho otevřením rozhodně neotálejte. Vladimír Tetur v roce 2005 uváděl lahvovou zralost do roku 2006, ale víno se dožilo další roky a neztratilo podle mne na kráse. Vinařství tento najburk doporučovalo podávat k rybím pokrmům. Za zmínku také stojí dobře zpracované nové webové stránky, na kterých vedle prodávaného sortimentu můžete také najít i zajímavé fotografie.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neuburské
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Nová hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,7 % obj.
Číslo šarže: 123
Evidenční číslo jakosti: 33B1-05
Obsah zbytkového cukru: 3,83 g/l
Obsah kyselin: 5,35 g/l
Bezcukerný extrakt: 17,27 g/l
Datum sklizně: 6. října 2004
Cukernatost hroznů: 21,2 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: jílovitá
Stáří vinice: 17 let
Technologie výroby: řízené kvašení
Doporučená archivace: 2006 - 2012
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 2.460 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 95,- Kč (přímo z vinařství v srpnu 2005)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3030x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 01.08.2012 18:18:14