Sauvignon 2006 výběr z hroznů - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Existují polosladká vína, která mne dokáží nadchnout díky perfektní harmonii zbytkového cukru a kyselinek, že si prostě říkám, proč ne. O tom, že i dotyk s dubem může u polosladkého vína mít velmi pozitivní vliv, jsem se přesvědčil prostřednictvím Sauvignonu 2006 výběr z hroznů Miloše Michlovského.
Z řady Distinqué de Vinselekt otevírám polosladký Sauvignon 2006 výběr z hroznů, který jsem kupoval v červenci 2011 za 329,- Kč v Tescu. Hrozny byly sklizeny 17. října 2006 na viniční trati Na štrekách v obci Nový Přerov při cukernatosti 25,0 °NM. Réva zde byla vysázena v roce 2002 a pěstuje se na středním vedení na štěrkovité půdě a jílovo-hlinitém podloží. Technologie výroby: řízená fermentace při 17 °C, použitý kvasinkový kmen c.c. Sauvignon, šetrné doškolení 6 měsíců v sudech François Frères.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Cabernet Sauvignon 2006 pozdní sběr, přistoupím proto přímo k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má velmi dobrou intenzitu a viskozitu. Odpovídá odrůdě i přívlastku. Vůně je mnohoslibná a široká. Procházím také, co je uvedeno na etiketě a zda základní popis vína odpovídá. Ano, charakteristika vůně přesně vystihuje, což je u vín Miloše Michlovského skoro vždy. V nástupu jsou nádherné ovocité tóny připomínající kandované ovoce (mango) a medové odstíny. Postupně se buket rozvíjí do sušených rozinek a koření. Etiketa uvádí šalvěj a musím to jen potvrdit, protože máme doma v několika květináčích šalvěj lékařskou a i teď v prosinci, kdy je vegetační klid voní lístky šalvěje naprosto stejně!
Chuť má dlouhé doznívání, perfektní harmonii a má stále co nabídnout. Jsou zde odstíny lučního medu a tropického ovoce, které krásně vyrovnávají hodnotu zbytkového cukru (42,2 g/l). Díky vyšší kyselince (7,2 g/l) je zde zvláštní šťavnatost a hravost, která pobízí k dalšímu doušku. I když se jedná o polosladké víno, vůbec mi to pocitově nepřipadá a víno nepůsobí unavujícím dojmem. Své také dokonalo půlroční školení v sudech François Frères, což považuji za výborný nápad a zároveň skláním poklonu Miloši Michlovskému za odvahu dát polosladký Sauvignon do dubu!
I když je predikována lahvová zralost až do roku 2013, již teď se můžete radovat s mimořádně povedeného Sauvignonu, který nabízí ovocitý projev. Nebál bych se víno archivovat a otevřít až za dva roky. Vinařství ho doporučuje podávat ke gratinované brokolici s těstovinami. Výborný je rovněž k polotvrdým sýrům a sýrům parmazánového typu (např. Gran Moravia). I když je cena vysoká (329,- Kč) víno vřele doporučuji, protože si můžete dopřát nezapomenutelný zážitek a cena by v tomto případě neměla hrát roli, protože toto víno se stane ozdobou vašeho archivu.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Distinqué de VinselektOdrůda: SauvignonRočník: 2006Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Nový PřerovViniční trať: Na štrekáchVýrobce: Vinselekt Michlovský a.s. RakviceČíslo šarže: 2009-1162-2006Evidenční číslo jakosti: 50B1-07Číslo vzorku: 21Alkohol: 13,0 % obj.Obsah zbytkového cukru: 42,2 g/lObsah kyselin: 7,3 g/lBezcukerný extrakt: 23,0 g/lCukernatost moštu: 25,0 °NMDatum sklizně: 17. října 2006Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2002Způsob vedení révy: středníTyp půdy: štěrkovitá půda, jílovo-hlinité podložíTechnologie výroby: řízená fermentace při 17 °C, použitý kvasinkový kmen c.c. Sauvignon, šetrné doškolení 6 měsíců v sudech François FrèresTeplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 6 - 13 ºCDoporučená archivace: 2011 - 2013Velikost šarže: 16.800 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 329,- Kč (Tesco v červenci 2011)