Cabernet Sauvignon 2003 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.
Jak se vyvíjí a v jaké je kondici pozdní sběr Cabernetu Sauvignon ročníku 2003 z Vinných sklepů Valtice, se dozvíte v dnešní recenzi.
V roce 2006 jsme zveřejnili recenzi Cabernetu Sauvignon 2003 pozdní sběr od J.Č. (hodnocení 9-8-8) a na totéž víno se dnes podívám také. Ještě si vzpomínám na mojí starší recenzi Cabernetu Sauvignon 2005 pozdní sběr (hodnocení 8-7-7), jehož poslední dvě lahve mám stále uložené v archivu. Není mi ale jasné, proč jsem tak dlouho otálel s otevřením ročníku 2003, možná mne ovlivnila predikce lahvové zralosti (2011) a velmi pozitivní recenze od J.Č.
Hrozny byly sklizeny 13. října 2003 na viniční trati Dunajovický kopec v Brodu nad Dyjí při cukernatosti 22,0 °NM. Třináctiletá réva v době sklizně se zde pěstuje na hluboké hlinité půdě. Technologie výroby: fermentace v otevřených nádržích a jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo v zámeckém sklepě cca 14 měsíců v dubových sudech.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je pro tohoto výrobce tradiční a mé hodnocení jsem již několikrát sdělil ve starších recenzích.
Barva je inkoustově červená, skoro neprůhledná, má velmi dobrou intenzitu a odstín. Vůně je mnohoslibná a široká. V nástupu jsou kouzelné tóny černého rybízu a ostružin, které postupně přechází do tabáku, kávy, kouřovinky a objevuji také herbální odstíny.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá, ve které nechybí perfektní tělo, harmonie, extrakt (ostružiny) a krásná nazrálost. Alkohol výborně zapadl do celku (13,0 % obj.) a z chuti je patrné, že se jednalo o kvalitní hrozny. Víno má výbornou strukturu a při slepé degustaci bych hádal červené víno jižanského stylu s dotekem barikového sudu. Čtrnácti měsíční zrání v dubových sudech dodalo kořenitost, která prodlužuje závěr a posunulo víno do nové dimenze. A ještě jedna věc: po několika letech zrání na lahvi mi papírově vyšší hodnota zbytkového cukru (6,9 g/l) vůbec nepřipadá a víno mi přijde jako suché. Stále zde vidím velmi dobrý potenciál k dalšímu nazrávání na lahvi, ale musím uznat, že víno je na svém vrcholu, na kterém se podle mne udrží minimálně do roku 2013. J.Č. končil před 5 lety svojí recenzi větou: Dolévám z karafy a doufám, že Valtice mají ještě pár lahví na skladě...
Vinařství doporučuje toto víno podávat k hutnějším úpravám zvěřiny, ale můžete si ho vychutnat jen tak sólo. Při popíjení mne tento Cabernet Sauvignon náramně bavil a nemohl jsem se ho nabažit. Když to dnes shrnu, tak si myslím, že má přece jenom jednu chybu: byla to jediná a poslední lahev, kterou jsem měl. Dávám 3x devítku za senzorické vlastnosti a to jenom proto, protože věřím, že do dvou let bude ještě lepší. Pokud ho ještě máte, můžete si gratulovat!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2003Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Brod nad DyjíViniční trať: Dunajovický kopecVýrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.Alkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 519/04Evidenční číslo jakosti: 14A1-04/00671Obsah zbytkového cukru: 6,9 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lBezcukerný extrakt: 28,6 g/lDatum sklizně: 13. října 2003Cukernatost hroznů: 22,0 °NMTyp půdy: hluboká, hlinitáStáří révy vinné: 13 letTechnologie výroby: fermentace v otevřených nádržích, jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo v zámeckém sklepě cca 14 měsíců v dubových sudech.Počet lahví partie: 20.000Doporučená archivace: 2011 - 2013Ocenění: Salon vín ČR 2005/2006, Zlatá medaile MUVINA Prešov 2005Teplota skladování: 8 - 12 °CTeplota podávání: 16 - 18 °CZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 229,- Kč (Globus v listopadu 2006)