Muškát moravský 2008 odrůdové jakostní - Vinařství Kořínek Hnanice
Dnešní Muškát moravský ročníku 2008 mne zaujal hned napoprvé loni na podzim. Jak ho hodnotím dnes, tři měsíce od zakoupení, se dozvíte v následující recenzi.
Poprvé se dostáváme k rodinnému Vinařství Kořínek z Hnanic. Na vinařství a jejich vína jsem narazil na stánku v rámci říjnové Flory 2010 v Olomouci. Zde mne zaujal hlavně Muškát moravský 2008 odrůdové jakostní, který jsem následně koupil pro recenzi.
Nejprve uvedu základní informace o vinařství, které přebírám z oficiálních stránek www.vinarstvikorinek.cz. Vinařství Kořínek je malé rodinné vinařství, které založil v roce 1991 Josef Kořínek starší se svou ženou Oldřiškou a syny Josefem a Petrem. Z počátku obhospodařovali 1,5 ha vinic. Jak roky plynuly, tak se rozloha nově vysazených vinohradů rok od roku rozrůstala až na dnešních 23 ha. Práci ve sklepě a ve vinici se věnuje celá rodina s několika zaměstnanci. Víno vyrábí výhradně jen z hroznů vypěstovaných z vlastních vinic. V roce 2006 uskutečnili přechod z výroby a prodeje sudového vína na profesionální výrobu lahvových, odrůdových, jakostních a přívlastkových vín. Vinice jsou vysázeny ve vinařské obci Hnanice, která se z geologického pohledu nachází na místě střetu Českého masivu a Karpat ve třech viničních tratích Knížecí vrch, Fládnická a U Chlupa. Základ odrůdové skladby tvoří odrůdy: Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Müller-Thurgau a Ryzlink vlašský, které mají dlouholetou tradici pěstování v tomto jedinečném, pro révu vinnou stvořeném místě. Vinice jsou obhospodařovány dle zásad integrované produkce; jedná se o moderní ekologický vinohradnický systém pěstování révy vinné šetrný k přírodě a zdraví člověka.
Vlastní hrozny byly sklizeny 1. října 2008 při cukernatosti 21,5 °NM na viniční trati Fládnická v obci Hnanice. Réva zde byla vysázena v roce 1993 a pěstuje se na středním vedení na hlinito-písčité půdě s jílem v podloží. Technologie výroby: moderní, nerezové tanky a šetrná sklizeň.
Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Hnanice má 161 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 196,2 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 19 pěstitelů. V Hnanicích proběhly rozsáhlé výsadby a instalace zavlažovacích systémů. Výsadby jsou převážně mladé, modelace terénu spíš mírnější, přesto vína odtud vypadají velmi slibně. Viniční trať Za sklepy byla později sloučena s tratí Knížecí vrch, stejně tak trať Pod skálou je nyní součástí trati Fládnická. Poloha U Chlupa na mé mapce není takřka vidět, je po obou stranách cesty k hraničnímu přechodu, sahá až k státní hranici, ale není zatím osázena v celé své ploše. Osazenost hnanických tratí utěšeně vzrostla: zatímco koncem roku 2005 vykazovaly 142 ha z celkové výměry 196 ha, tak koncem roku 2007 už to bylo 161 ha.
Lahev typu Bordo Sissi má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je jednoduchá, přehledná a vkusná. Oceňuji taktéž informace na zadní etiketě a ochotu odpovědět na dotazy zaslané mailem.
Barva je zlato-žlutá, čistá a jiskrná. Intenzita je střední, podobně jako viskozita. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku, podobně jako jsem ji vnímal v říjnu 2010 na degustaci. Muškátové tóny ale ustupují, dnes zde více cítím ovoce. Dalším zráním na lahvi se dá ještě očekávat výskyt medových tónů.
Také chuť má ovocitý projev a střední perzistenci. V dozvuku vystoupí hořčinka, jakou mám rád. Archivační potenciál predikovalo vinařství na rok 2012 až 2013, ale osobně to vidím na kratší dobu. S otevřením lahve bych neotálel a doporučuji víno vypít nejpozději v roce 2011.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2008Jakost: odrůdové jakostníZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: HnaniceViniční trať: FládnickáVýrobce: Vinařství Kořínek HnaniceAlkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 1/2008/MMCukernatost hroznů: 21,5 °NMDatum sklizně: 1. října 2008Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1993 Způsob vedení révy: středníTyp půdy: hlinito-písčitá, podloží jílTechnologie výroby: moderní, nerezové tanky, šetrná sklizeňObsah zbytkového cukru: 3,4 g/lObsah kyselin: 7,1 g/lBezcukerný extrakt: 19,5 g/lDoporučená archivace: 2012 - 2013Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 8 °CVelikost šarže: 2500 lahví, 400 lahví v říjnu 2010Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 110,- Kč (stánek vinařství na olomoucké Floře v říjnu 2010)