Muškát moravský 2009 - Krásná hora s.r.o. Starý Poddvorov
Kdo nezná Vinařství Krásná hora, jakoby nebyl. Je to troufalé? Dá se to takto formulovat? To by se dalo říci o každém druhém vinařství u nás, nebo ne? Ať je to tak, nebo tak, v každém případě, kdo toto vinařství navštíví, vůbec neprohloupí a vsadil bych se o celý svůj archiv, že vždy bude vítán a královsky pohoštěn. Nikdo však nemůže popřít, že toto nadějné vinařství rozvířilo vinařské podvědomí nejen na našem portále, ale recenze a články naleznete i na ostatních, spřátelených webech. Je to náhoda? Neřekl bych. Myslím, že je to dáno filosofií a poctivou prací, dělanou s láskou, která je Markovi Vybíralovi vlastní.
No, snad jsem se příliš v anotaci nerozohnil. Věřte, že ačkoli to tak nevypadá, můj názor bude čistě objektivní. Přesto mi to nedalo, mé pocity a dojmy z tohoto vinařství v osobě Marka Vybírala, jsou veskrze kladné a vřelé, což jistě potvrdí většina z nás autorů i milovníků vína. Pro některé je to dokonce "srdeční a domácí" vinařství, nemám pravdu, Evo? :-)
Jelikož většina technických a odborných poznatků byla probrána v recenzi i chatu od Jardy, dokonce s vyčerpávajícím dodatkem samotného Marka Vybírala, nebo na Tomově webu, mohu se věnovat ostatním filosofickým úvahám a samozřejmě samotnému vínu.
Co si tak vzpomínám, jde o takový vděčný zavíňovací vzorek při návštěvě vinařství, přestože má víno jistě kvalitativně na víc. Chutnali jsme jej jako první loni i letos, jako "vítací skleničku" ve vinařství. Pokud to půjde podobným stylem i dále a něco se nedej Bůh nezvrtne (třeba nevyzpytatelné počasí), bude tomu tak i příští rok (pokud vůbec nějaké víno z tohoto roku bude) v nových prostorách Krásné hory ve Starém Poddvorově. Dle informací Marka, na starém útočišti v Ratíškovicích nic nechystá a neplánuje, což je podle mě škoda, ale zase to má svou praktickou stránku z hlediska časové náročnosti, přepravy hroznů i vína, atd. Připijme tedy douškem vína na provoz nový a na minulou dobu provozu starého.
Než se pustím do hodnocení samotného vína, rád bych uvedl, že jsem jej viděl v trochu odlišném světle, než J. i Tom.
Adjustáž je příkladná ve volbě lahve a šroubovacího uzávěru nebo chcete-li screw-capu, který zachovává primární aromatiku a zároveň nechává víno částečně pracovat. K tomuto Muškátu, jako typu vína se náramně hodí. To se však nedá prozatím říci o etiketě, která je sice přehledná, jednoduchého stylu, avšak bez podrobnějších údajů, včetně těch povinných, zatříďovacích. Záměrně píši prozatím, protože dle informací z vinařství, se připravuje nová edice etiket, včetně zadní, kde budou uvedeny i informace pro náročnější spotřebitele. Zatím tedy bodů šest.
Po nalití do sklenice vykazuje víno čistý, až jiskrný, vodový odstín, se zlatavými odlesky a střední perzistencí. To se dá u mladého vína při daném způsobu výroby očekávat. Opět bych čtenáře odkázal na Jardovu recenzi, kde je v posledním odstavci příspěvek Marka Vybírala, pojednávající podrobně o způsobu výroby, včetně použití francouzských neutrálních kvasinek ze Champagne.
Vůně je po celou dobu intenzivní, muškátová, s druhotnými aromaty zelených jablek a jablečných jadřinců. Víno jsem zkoušel popíjet téměř čtyři dny. Postupně samozřejmě uvadalo a vůně i chuť jadřinců převládala. Ovšem jistě nebylo záměrem vinaře dělat tento Muškát k popíjení po několik dní. To se dá praktikovat u starších, nazrálých, osobitějších vín s finesou, vyrobených na dlouhou trať. Bohužel zmiňované meruňky v obou recenzích jsem zpozoroval jen lehce zpočátku po otevření. Také kvasničné aroma, pozorované z tanku ve vinařství, již odeznělo.
A nakonec přecházíme k chuti. Zde, po poválení na jazyku, pozoruji středně plné tělo, které je v harmonii kyselin i cukru. To dokazjí i analytika. Opět je znatelný muškátový květ, bobule hroznů, jablka a v závěru herbální podtón posečené louky. Doporučuji vypít okamžitě s přáteli a nenechávat na další dny. Pak již víno rychle uvadá a jak bylo uvedeno u vůně, vystupují na povrch jadřincové tóny.
Jak to tak postupně pročítám, celkem se od zmíněných recenzí odlišuji. Ale tak to má být. Sto jazyků, sto chutí. Veskrze se jedná o velice povedené a technologicky dobře zvládnuté víno za adekvátní, příjemnou cenu, pro okamžité vypití.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2009Jakost: neuvedeno (podle cukernatosti hroznů při sklizni: pozdní sběr)Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: Starý PoddvorovViniční trať: Krásná horaVýrobce: Krásná hora s.r.o. Starý PoddvorovAlkohol: 12,53 % obj.Obsah zbytkového cukru: 5,0 g/lObsah kyselin: 6,0 g/lBezcukerný extrakt: 19,96 g/lDatum sklizně: 17. září 2009Cukernatost hroznů: 21,0 °NMDoporučená archivace: 2010 - 2011Aktuální stav partie v době zveřejnění recenze: cca 700 lahví (0,75 L)Rok lahvování: 2010Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 90,- Kč (přímo ve vinařství v červnu 2010)