O Víně

25.05.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.05.2009 00:00

Veltlínské zelené 2006 výběr z hroznů - Vinařství Zaječí s.r.o.

Po dlouhé době se podíváme na Vinařství Zaječí s.r.o. Jak hodnotím polosuché Veltlínské zelené 2006 výběr z hroznů se dozvíte v uvedené recenzi.

Zatím jsem se dostal k napsání jediné recenze z Vinařství Zaječí s.r.o. a to Sauvignon 2004 pozdní sběr. Senzorické vlastnosti jsem hodnotil známkami 7-9-5. Kromě uvedeného Sauvignonu najdete na našem portále ještě tři recenze od jiných autorů. Dnes otevírám polosuché Veltlínské zelené 2006 výběr z hroznů, které pochází z nakoupených hroznů od ZD Sokolnice.

Hrozny byly sklizeny 10. října 2006 na viniční trati Pranty v obci Sokolnice při cukernatosti 25,0 °NM. Réva se zde pěstuje na středním vedení. Technologie výroby: řízené kvašení. V naší databázi viničních tratí se dozvíte, že trať Pranty je doposud jedinou osázenou tratí v této obci (18,8 ha). Vybírám z databáze tratí od p.j., kde se píše, že místní tratě leží spíše v mírně zvlněném terénu, dá-li se hovořit o nějakém převažujícím sklonu, pak řekněme Padělky a východní část Prantů směřují k jihozápadu. Všechny tratě jsou v druhé kategorii.

Lahev typu Bordo sissi má objem 0,75 l (khaki) a je uzavřena plastovou zátkou délky 40 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u výše zmíněné recenze, přistoupím proto přímo k hodnocení.

Barva je zlato-žlutá, čistá a jiskrná. Odpovídá přívlastku i ročníku. Vůně je mnohoslibná. V nástupu okouzlí medové tóny, dále pak vystoupí odstíny vyzrálých hroznů a bílého pepře. Slibované tóny pomerančové kůry jsou zbožným přáním a vlastně je to i dobře, protože takovou vůni očekávám spíše u šedé rulandy. Vůně má zajímavou strukturu a různé podoby.

Chuť je středně dlouhá, ve které je podle mne hladina zbytkového cukru (8,0 g/l) ještě v únosné míře. Díky kyselinkám působí víno šťavnatým dojmem nicméně na výběr z hroznů má poněkud kratší závěr. Potenciál k další archivaci vidím maximálně do roku 2010, podobně jaká je i predikce z vinařství. Oceňuji velmi rychlou odpověď na mé dotazy. Vinařství víno doporučujeme podávat k pečené drůbeži, vepřovým řízkům a smetanovým sýrům s bílou plísní typu Brie, Camembert nebo Hermelín. Při hodnocení poměru cena/kvalita hraje velkou roli skutečnost, že při ceně 100,- Kč vychází poměr velmi dobře. Nejlépe hodnotím vůni a barvu, chuť se ale může během jednoho až dvou let krásně zakulatit a příjemně překvapit.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Collection De Luxe
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2006
Jakost: výběr z hroznů
Obsah zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Sokolnice
Viniční trať: Pranty
Výrobce: Vinařství Zaječí s.r.o., U Vily 463, 691 05 Zaječí
Číslo šarže: 39/06
Evidenční číslo jakosti: 2C1-07/10
Alkohol: 12,5 % obj.
Datum sklizně: 10. října 2006
Obsah zbytkového cukru: 8,0 g/l
Obsah kyselin: 6,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,0 g/l
Cukernatost hroznů: 25,0 °NM
Rok lahvování: 2007
Doporučená archivace: 2009 - 2010
Velikost partie: 15.000 ks lahví objemu 0,75 L
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 100,- Kč (akce vinotéky Aurer´s Cross v Olomouci v dubnu 2009)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3037x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 08.07.2009 18:38:39