O Víně

18.06.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.06.2009 07:00

Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr - Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf

V jaké kondici se nachází Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr - Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf prozradím v uvedené recenzi.

Pokračuji v plenění vín ve svém archivu a postupně se dostávám k lahvím, u kterých jsem předpokládal určitý vývoj. Bohužel se mi nepodařilo získat vinařství rodiny Špalkovy přesnější informace ohledně archivace, což se bohužel v posledních letech stalo nepříjemným standardem. Dostává se mi do rukou lahev Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr, jehož hrozny pochází z vinařské obce Nový Šaldorf - Sedlešovice, viniční trať Kraví hora. Dle informací z roku 2007 je v obci Nový Šaldorf-Sedlešovice zaregistrováno 207,2 ha plochy, kde se může pěstovat réva vinná. Registrováno je zde 39 pěstitelů, osázeno je ale pouze 63,1 ha. Z databáze viničních tratí od p.j. se mj. dozvíte, že Nejlepší tratí je známá Kraví hora (osázeno asi 60 z celkových 84 ha), i když ne všechny části jsou zrovna ideálně situovány směrem k slunci. Na dvou fotografiích níže (autor Lech Malysz) najdete vzorky slepence z Kraví hory z hloubky 1 metr.

Lahev typu rýnská pistole má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 45 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Zweigeltrebe 2003 odrůdové jakostní (rosé).

Barva je zlato-žlutá, intenzivní a jiskrná. Odpovídá přívlastku, ročníku i odrůdě. Vůně je kouzelná a odrůdová s ohledem na šestileté víno. V nástupu je směs ovocito-květinových tónů (rozkvetlá lípa), kterou doplňují medové tóny. Později se objevuje lehký náznak benzinových odstínů a krásná stařinka. Víno působí olejovitým dojmem a pomalu se převaluje ve skleničce.

Ve středně dlouhé chuti najdete nádhernou nazrálost, harmonii a noblesnost. Hodně zajímavý je ale závěr, ve kterém se rozprostře medovo-kořenitý dozvuk. Víno je na svém vrcholu, na kterém by se mohlo udržet ještě v roce 2010. Tento nádherně vyzrálý a odrůdový ryzlink můžete podávat k pokrmům ze sladkovodních ryb nebo k sýrům s bílou plísní. Temperaci doporučuji udržovat v rozmezí 10 až 12 °C. Hodnotit poměr kvalita/cena dnes nebylo těžké, známku za ostatní služby degraduje jen chronická neochota odpovědět na dotazy a to, že lahev dnes již prakticky nelze zakoupit ani ve vinařství.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Nový Šaldorf - Sedlešovice
Viniční trať: Kraví hora
Výrobce: Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf
Alkohol: 12,9 % obj.
Číslo šarže: 7/04
Evidenční číslo jakosti: 20436V/04-17223/66
Číslo vzorku: 15
Rok lahvování: 2004
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Doporučená archivace: 2010
Ocenění: Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 150,- Kč (přímo u výrobce v srpnu 2004)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 8 9 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2640x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 08.07.2009 18:26:21