O Víně

30.04.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 30.04.2009 00:00

Merlot 2004 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Na polosuchý Merlot 2004 pozdní sběr z Vinařství Vladimíra Tetura se těším od jeho zakoupení. Nechal jsem ho uložený ve svém archivu na dobu, kdy má dosahovat lahvovou zralost, což má být právě letos. Podle cukernatosti hroznů je tento pozdní sběr těsně pod hranici výběru z hroznů. Encyklopedie uvádí, že Merlot pro svoje pozdní dozrávání vyžaduje právě v našich podmínkách k dosažení vysoké cukernatosti pěstování na nejteplejších stanovištích a na nejlepších vinařských tratích. Odrůda se také nesmí přetěžovat úrodou, aby se zajistila vysoká jakost vína. Moravské Merloty jsem zatím pil spíše výjimečně, ale když jsem se již k nějakému dostal, většinou se jednalo o velmi zajímavé víno.

V encyklopedii se například dočtete, že Merlot ve francouzštině znamená kos. V České republice se pěstuje na ploše 71,6 ha, nejvíce na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Slovácku. Obecně se Merlot velmi často používá do kupáží s Cabernet Sauvignonem či Cabernetem Franc, což je výsada největších vinařských zemí. Taktéž se hodí k výrobě barrique či k dlouhodobému zrání v lahvi. Je zajímavé, že i když na Slovensku byl Merlot vysazen již na počátku 20. století (Beladicí u Trnavy), dodnes není tato odrůda zapsána ve Státní odrůdové knize SR. Tolik obecné informace a teď se mohu věnovat dnešnímu vínu.

Vlastní hrozny byly sklizeny na viniční trati Dlouhá hora ve Velkých Bílovicích 14. října 2004 při cukernatosti 23,5 °NM. Osmiletá réva se zde pěstuje se na hlinito-černé půdě na středním vedení. Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologie.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto přímo k hodnocení.

Barva je intenzivní, purpurově červená a čistá. Vůně je jemná s třešňovými odstíny. Později zde objevuji nasládlou vůni dřeva a komplexní kompotové tóny s lehkou nazrálostí.

Ve středně dlouhé chuti doprovází třísla příjemná kyselinka. V dozvuku je kořenitost a extrakt kompotového ovoce a zralých třešní. Víno má dobré tělo a strukturu. Že jde o polosuché víno (zbytkový cukr 9,81 g/l) bych nepoznal, jeho projev tajkový není a jeví se jako příjemné suché víno. Deklarovaná lahvová zralost právě nastupuje a nebojím se odhadnout, že na svém vrcholu zůstane minimálně po dobu 12 měsíců. Vinařství víno doporučuje podávat ke zvěřině.

Během dalších dvou dnů dopíjím lahev a obdivuji stále se lepšící projev. Dominuje krásná ovocitost připomínající kompotové ovoce a nazrálost, kterou mám rád. Po dopití zůstává v lahvi pěkná hromádka vinného kamene. Vladimír Tetur nedává Merlot na výstavy, proto nemá žádné ocenění. Když se však vrátím k úvodu dnešní anotace, kdy jsem zmiňoval vhodnost pěstování této odrůdy u nás, myslím si, že při dodržení výše uvedených základních podmínek může poskytovat surovinu pro zajímavá vína.

Dnes to byla zajímavá a příjemná zkušenost, už teď se těším na Merlot v pozdním sběru ročníku 2005 ze stejné polohy, který jsem kupoval v lednu 2007 a u kterého Vladimír Tetur doporučuje archivaci do konce roku 2009.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Merlot
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Dlouhá hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Číslo šarže: 148
Evidenční číslo jakosti: 33B1-05
Alkohol: 12,3 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 9,81 g/l
Obsah kyselin: 5,98 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,29 g/l
Rok lahvování: 2005
Datum sklizně: 14. října 2004
Stáří vinice: 8 let
Typ půdy: hlinito-černá
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologie
Doporučená archivace: 2009
Teplota podávání: 16 - 17 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 5.000 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 155,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3360x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 17.12.2010 18:19:46