O Víně

08.04.2009 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.04.2009 00:00

Chardonnay 1999 ledové - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Jak jste již možná někteří postřehli z mé nedávné „zahřívací“ recenze (Chardonnay - Happy Wine - italské plechovkové víno), po delší odmlce jsem byl postaven před nelehký úkol. Kterým vínem mám opět vstoupit do té pomyslné řeky. Jak se asi roční půst podepsal na mém vnímání? Mám ještě vůbec rád sladká vína? Budu ještě schopen oprášit mé těžce nabyté (spíše tedy napité) zkušenosti? Kvůli těhotenství partnerky jsem se rozhodl být solidární a žádný ze svých sladkých tekutých pokladů na denní světlo nevynášel. Teď sice partnerka kojí, ale těch pár kapek, které se ukrývají ve dvoudecových platinkách, to se v mlíčku promítne jen jako elixír a základ mého nástupce. Zajistím tak pro náš portál dalšího enofila, který navíc bude mít zkušenosti od nejranějšího věku. Pro případný sociální úřad mohu prohlásit, jakmile přestane být dítě kojeno, určitě mu nezačnu suplovat deficit kvalitního vína v mléce přímým podáváním.

Když jsem tedy tak přemítal, která lahev by byla hodna toho úkolu, uhasit roční touhu po ochutnávce a zároveň jaksi podtrhnout zázrak zrození nového života, zastavily se mé oči na magickém shluku číslic 1999. Klasickou ledovkovou adjustáž na první pohled také odlišovaly dvě blyštivá pozlátka. Ty hrdě hlásají do světa, že obsah vně tmavé lahve typu Platin o objemu 0,2 L si vydobyl ocenění SALON VÍN 2001-2002 a CHAMPION VALTICKÉ VINNÉ TRHY 2001. Toto „zvláštní“ datum z konce století mi zaručovalo, že obsah vně by teoreticky měl být překrásně vyležen, propojen a zharmonizován k dokonalosti. Víno těchto výchozích parametrů a kvalit by si s nějakou tou časovou dekádou při správném zacházení mělo poradit levou zadní. Beru tedy velmi jemně a zlehka do rukou onu vyvolenou lahev. Po dlouhatánskééém čase je tu opět ten okamžik slastného očekávání a vyplavení dávky endorfinů a možná i adrenalinu, ale určitě i nějaké mlsné sliny. Stála investice za to?

Zlehka otírám svědectví nerušeného spánku, několikaletý nános prachu. Zkoumám detaily z viněty. Hrozny byly sbírány v prosinci 1999 při teplotě -10 °C a dosáhly cukernatosti 37 °NM. Design věrně kopíruje trend valtických Vinných sklepů, kterým se tato sladká vína prezentují svým fanouškům. Sněžné vločky jakožto jasná symbolika ledového přívlastku, volně se snášející na tmavomodrém pozadí, to vše stylově doplněno stříbrnou. Pokud byl záměr navodit „zimní“ atmosféru, tak sice jednoduše, ale dle mého názoru se to povedlo. Drahocenný obsah od okolního, krizemi a špatnými zprávami prolezlého světa, chrání 35 mm dlouhý korek s potiskem. Byl ovšem dobré kvality, takže ani nasáknutí do poloviny, jak vidno z dolního obrázku, nenarušilo jeho klidný odpočinek. Ještě poslední poznámka před senzorikou. A sice, že tentokráte jsem se při odstraňování voskové čepičky zapotil daleko víc, než kdy jindy. Buď jsem vyšel z praxe, nebo opravdu tam byla tak zažraná, že místy až hrozilo probodnutí mého palce nožíkem, kterým jsem chtěl vosk vyloupnout. Věřím, že dobrý otvírák vytáhne korek bez ohledu na zavoskování hrdla, pokud jej už hned při zanoření nepřepůlí a neodpadne. Ale já se jej vždy snažím odstranit. Tak nějak mi to připadá bezpečnější, vůči kontaminaci obsahu malými úlomky vosku. Jestli znáte nějakou dobrou metodu na tyto voskové čepičky, určitě mi ji do diskuze písněte.

Hned po otevření se začíná místnosti šířit nádherná vůně, která ale musí ještě na popis počkat. Protože barva je atribut, který můžete prozkoumat na plný úvazek jako první. Pro mne byla ale menším překvapením, protože jak jsem psal, za tu dobu hibernace jsem očekával dosti vyleželé tóny s nádechem až do jantarovitosti. Ty se ale zde nekonají a víno si udrželo i za ta léta světlejší nádech. Sytých zlatých tónů je zde ovšem do sytosti. Čirost nikterak nenarušuje hutná vazkost a ochota do smáčení, či následného slzení po stěnách sklenice. Jak jsem již zmínil, vůně o sobě dává také vědět od prvních okamžiků a ještě přiživuje plamen očekávání notně výhřevnými polínky bukového dřeva. Po přiblížení nosu ke sklenici mi začaly receptory hlásit přetížení systému, protože začala těžká kanonáda. V první líni útočí hlavní bijci, nedbaje taktik starých vojevůdců, že nejdřív otestují protivníka postradatelnějšími, slabšími jednotkami. Zde tedy ne, vypustí na vás hlavní útok v podobě intenzivních tónů cibéb, lučního medu, který později ale převléká kabátek spíše za pampeliškový. Kdo si se skleničkou pohraje, rozvoní obsah a přestojí frontální útok, může ještě nalézt náznaky botrytidy, zcela zřetelnou hrušku máslovku, meruňkový džem nebo také jemné oříšky, či květy lípy. U chuti se mi chce zakřičet bombastííík a určitě to nebude tím, že jsem po roce dostal do úst „nějaké“ víno. I teď, s časovým odstupem několika týdnů, kdy jsem si ukradl večer pro tuto recenzi, ze mne nadšení nevypršelo, tudíž řekl bych, že okamžité nadchnutí co vzplane a brzy vyhoří, můžeme vyloučit. Víno je velice lahodné a nádherně vyvážené. Bohužel jsem neměl vzorek, který měli před sebou degustátoři při soutěžích v roce 2001, takže mohu jen spekulovat. Ale i tak bych se odvážil tvrdit, že těch téměř deset let archivace propojilo a zharmonizoval obsah do velmi povedeného celku. Příjemný zbytkový cukr, který není žádná anorektická dívčina, ale pořádný 173 gramový cvalda nachází důstojného protivníka v podobě živé, léty nijak neotupené kyselinky, která dává vínu svěžest, náboj, dynamiku, živost, hravost. Jistě také má do toho co říci mírně vyšší hladinka alkoholu, která spolu s bezcukerným extraktem 28,4 g/l tvoří základní pilíř těla vína. Ten podporuje příjemný, méně plnější, extraktivnější projev vína, který se tak jeví jako velmi lahodný, uhlazený, řekl bych až téměř „light“. Nic to ale neubírá na pocitu nádherné olejovitosti a ochoty nenásilně zaplavit celá ústa. Medovo-ovocné tóny kandovaných citrusových plodin odeznívají na patře dlouze, krásně drží formu, nerozpadají se.

Jsem tedy rád, že mé očekávání, které jsem zmínil v úvodu, nejen že bylo naplněno, ale i překonáno. Že každé polknutí rovnající se dvojciferné finanční částce nebylo promarněno a přičtenu na vrub ztrátám. Dokonce bych řekl, že podle kondice vína by ještě nějaký ten rok v dobrých podmínkách přečkalo bez úhony. Ale víte jak je víno a věci kolem něj nevyzpytatelné. Kdo jej máte, nemusíte určitě spěchat, ale na druhou stranu, právě teď je to mlsání par excelence!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 1999
Jakost: ledové
Zatřídění dle zbytkového cukru: sladké
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Viniční trať: Dunajovský kopec
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, s.r.o.
Číslo šarže: 750
Alkohol: 11,2 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 173,0 g/l
Obsah kyselin: 8,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,4 g/l
Cukernatost moštu: 37 °NM
Datum sklizně: prosinec 1999
Teplota skladování: 6 -10 ºC
Teplota podávání: 8 -10ºC
Způsob odlepení etikety: nalít horkou vodu do lahve
Ocenění:Salon vín 2001/2002, Champion Valtické vinné trhy 2001
Cena: 420,- Kč za 0,2 L akce Makro 2006

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2574x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.07.2009 08:47:52