Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr - Peřina Zdeněk Mikulov
Tak došlo i na mne, poprvé mám tu čest degustoval víno z uznávaného vinařství Zdeňka Peřiny. Za poslední dva roky se mi v archivu nakupilo několik lahví ročníku 2005 a 2006, které jsem prostřednictvím Marina nakoupil přímo ve vinařství. A protože jsem získal ke všem vínům doporučenou dobu archivace, začínám se řídit predikcí a nejdříve otevírám Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr, který má původ na viniční trati Goldhamer v obci Perná.Hrozny z vlastní vinice byly sklizeny 28. září 2006 při cukernatosti 22,0 °NM. Réva v době sklizně měla úctyhodných 33 let a pěstuje se zde na středním vedení s řezem na jeden tažeň na těžké, jílovité půdě s vysokým obsahem vápníku. Technologie výroby: reduktivní.Procházím naše statistiky a zjišťuji, že do dnešního dne jsme zveřejnili pouze čtyři recenze na vína z tohoto vinařství, pokaždé se jednalo o ročník 2005. Naposledy to byl pohled Lukáše na Müller-Thurgau 2005 kabinet, který pocházel ze dvou viničních tratí (vinice Goldhamer nechyběla ani v tomto případě). Já ještě doplním, že i dnešní milerka měla být původně kabinetní, ale příznivé počasí ročníku 2006 umožnilo velmi rychlé nabírání cukrů a tak vznikl pozdní sběr v malé partii, jak bylo uvedeno loni na webových stránkách.Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je originální, jak tvarem etikety, tak použitým grafickým motivem Pálavských vrchů. Najdete zde veškeré povinné údaje, vše ostatní pan Peřina má na webu nebo velmi ochotně a rychle zašle mailem. Barva je šedo-žlutá, ale nevýrazná. Je to taková "bledule". Také vůně je nějaká "přidušená", objevuji po chvíli jen velmi slabé květinové tóny a limetky.Chuť je ale mnohem lepší. Je to lehké víno s krásnou kyselinkou a kořenito-minerálním dozvukem. Kdo je ale citlivý na vyšší kyselinku, asi mu víno nebude vyhovovat. Vinařství doporučuje archivaci 2008 - 2010 a podle mne souhlasí. Nebál bych se toto víno ještě dva roky nechat v archivu, možná se pozitivně projeví stopy nazrálosti, které mám moc rád. Kyselinka stále vládne a dělá z této milerky velmi osvěžují pití na letní odpoledne vhodné k neformálnímu posezení s přáteli. I když má 12,5 % obj. alkoholu, působí pitelným a lehkým dojmem. Kdybych měl něco vytknout, pak nízký extrakt a uvítal bych jemnější projev kyselinky, který se při postupném popíjení a vyšší teplotě temperace začal nepříjemně projevovat.I když jde o průměrnou milerku, jsem rád, že i dnes vznikají taková vína, protože není nic lepšího na odpolední popíjení, kdy si chcete dát skleničku. Velmi pozitivně hodnotím schopnost odpovědět, webové stránky a velmi dobrou cenu. Kdo postrádá lehká vína na běžné pití bude určitě spokojený. S dostupností této milerky, jakožto všech vín Zdeňka Peřiny ročníku 2006, je to pro nás vínomilce doslova mizérie, protože jsou beznadějně vyprodána. Pro vinaře je to naopak jen ta nejlepší známka a odměna za odvedenou práci. Pokud máte ve svém archivu vína z tohoto sympatického vinařství, určitě si jich budete ještě více cenit.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Müller-ThurgauRočník: 2006Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PernáViniční trať: GoldhamerVýrobce: Peřina Zdeněk MikulovČíslo šarže: 1-06Evidenční číslo jakosti: 11H1-07Číslo vzorku: 9Alkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 1,2 g/lObsah kyselin: 6,6 g/lBezcukerný extrakt: 18,4 g/lDatum sklizně: 28. září 2006Cukernatost hroznů: 22,0 °NMStáří révy: 33 letZpůsob vedení révy: střední s řezem na jeden tažeňTyp půdy: těžká, jílovitá s vysokým obsahem vápnaTechnologie výroby: reduktivníRok lahvování: 2007Doporučená archivace: 2008 - 2010Teplota skladování: 6 - 12 °CTeplota podávání: 9 - 11 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 95,- Kč (přímo od výrobce v dubnu 2007)