Muškát moravský 2003 pozdní sběr - Malý vinař František Mádl Velké Bílovice
S víny z vinařské oblasti Podluží (dnes jde o část podoblasti Slovácko) jste se na našem portále moc často nesetkávali, což velice rád napravím dnešním Muškátem moravským 2003 pozdní sběr, který bych vlastně ani neměl archivovat. V srpnu 2005? jsem si na degustaci přímo ve vinařství poznamenal strohou větu: Velmi příjemná a mnohoslibná vůně i chuť. Když jsem se podíval do naší statistiky zjistil jsem, že je to z mé strany z tohoto vinařství recenze po dlouhých čtyřech letech...František Mádl mi k tomuto muškátu poskytl spoustu informací, o které se s vámi rád podělím. Hrozny byly nakoupeny a pochází z viniční tratě Přední hora v obci Moravská Nová Ves. Hrozny byly sklizeny 15. září 2003 při cukernatosti 21,0 °NM. Réva stará 25 let se zde pěstuje na vysokém vedení na dva tažně a splavené spraši. Technologie výroby: ihned lisováno, odkaleno a zakvašeno kvasinkami, kvašeno v nerezovém tanku.Nedávno jsem zde pěl chvalozpěvy na famózní Muškát moravský 2003 výběr z hroznů - ZD Sedlec, kde jsem zmínil také Muškát moravský 2003 pozdní sběr od Františka Polehni. Srovnání těchto tří muškátů se nabízelo.Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž má své kouzlo a byť jde o převzatý námět, líbí se mi. Horší je to ovšem s doplňujícími informacemi ohledně analytických hodnot, doporučené době archivace a podobně. Naštěstí František Mádl na požádání zašle požadované informace.Barva je intenzivní, zlato-žlutá a čistá. V porovnání s výše zmíněným výběrem z hroznů je daleko zajímavější. Víno působí olejovitým dojmem, velmi líně se povaluje ve skleničce a zanechává za sebou krásné mosty. Vůně je kouzelná a přitažlivá. Není to na první dojem žádná "voňavka", ale příjemná vůně muškátu je doplněna vůni vyzrálých hroznů.Ve středně dlouhé chuti působí víno velmi jemným dojmem. V dozvuku se rozvíjí příjemné kořenité tóny s nasládlou vanilkou. Stále žasnu nad svěžestí a pikantní kyselinkou, která se za těch pět let zrání v lahvi příliš neztratila. Velmi příjemné je také zjištění, že alkohol nádherně zapadl do celku, takže není vůbec poznat (12,79 % obj.) Teplotu podávání doporučuji kolem 11 až 12 °C, kdy muškátové tóny nejsou nepříjemné a v chuť mi připadá stále svěží a lehká. Při vyšší teplotě se muškát jeví již těžkým dojmem a má nahořklý závěr. Po dvou dnech zkouším tento muškát znovu a žasnu nad skvělou kondicí. Dokonce bych řekl, že kyselinky jsou ještě pikantnější a zajímavější. Oxidace tento muškát ještě více otevřela do zajímavých poloh. Znovu se přesvědčuji, že pokud je surovina ideálně vyzrálá a víno technologicky vhodně upraveno, i tato odrůda si může v archivu několik let pobýt a na jakosti se to podepíše jen pozitivně. Tento týden jsme se mohli o možnostech této odrůdy přesvědčit v případě Muškát moravský 2005 výběr z cibéb - Čebav Tvrdonice s.r.o. Gratuluji Františkovi Mádlovi, kterému se toto víno náramně povedlo. Vinařství ho doporučuje podávat jako aperitiv nebo k listovým salátům.Podle mne je to přesně ten typ Muškátu moravského, u kterého se podařilo citlivě zvýraznit odrůdové vlastnosti. Víno není zlomené, právě naopak, je na svém vrcholu. Tolik diskutovaný ročník 2003, v případě tohoto muškátu, znovu zpochybnil domněnku, že není vhodný k archivaci.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2003Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: neuvedenoVinařská oblast: PodlužíVinařská obec: Moravská Nová VesViniční trať: Přední horaVýrobce: Malý vinař František Mádl Velké BíloviceČíslo šarže: 4Evidenční číslo jakosti: 0403/07/03Číslo vzorku: 17Alkohol: 12,79 % obj.Obsah zbytkového cukru: 3,8 g/lObsah kyselin: 5,5 g/lBezcukerný extrakt: 19,0 g/lCukernatost moštu: 21,0 °NMDatum sklizně: 15. září 2003Doporučená archivace: nejlépe ihned případně do konce roku 2008Teplota podávání: 10 - 12 °C Teplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 2.500 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 145,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)