O Víně

22.11.2007 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.11.2007 00:00

Tramín červený 2006 pozdní sběr - Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice

Tento Tramín, společně s jinými víny, jsem zakoupil přímo ve vinařství pana Tetura ve Velkých Bílovicích. Hodně mě tam při ochutnávce ohromil a já musel alespoň jednu lahev mít. No, není to sice rulanda šedá, můj favorit, ale dobrými, zejména polosuchými tramínky taky nepohrdám. :-)

Na našem portále byla už některá vína tohoto vinařství zmíněna, ale odrůda Tramín červený nikoli, což je třeba urychleně napravit. Takže jsem dvojnásob rád, že se místečko zaplní. Informace od pana Tetura jsem získal téměř obratem. Přejdu hned k hodnocení adjustáže, protože informací o vinařství i jiných vínech je zde na portále požehnaně.

Adjustáž je provedena líbivě, decentně, s důrazem na reklamu vinařství, což dosvědčuje i samotná lahev top bordo, hnědé sklo. Tato je opatřena logem vinařství a na spodní části jménem vinaře. Očividně si s designem někdo pohrál. Samotná dvoudílná viněta podává veškeré důležité informace. Je vyvedena vkusně a líbivě. Barevný obrázek ve mně vyvolává pocit zapadajícího slunce nad krajinou. Chybí zde jen analytické hodnoty, které však můžeme získat po dotazu. Korek je typu plátek-drť-plátek, délky 42 mm, který ukrývá elegantní zlatá cínová záklopka. Při nahřívání v troubě pro snadné odlepení viněty, jsem na lahev dočista zapomněl (nedělej dvě věci naráz-troubo!) a viněta krásně zhnědla a nešla již sundat :-). Tak snad nepohrdnete totožnou vinětou, jen ročníku 2002.

Barva je krásně čistá, odrůdová, jiskrná, zlatavého odstínu se světlezelenými odlesky a vodovým meniskem. Viskozita je vysokého rázu s dlouhotrvajícími, mohutnými mosty.

Po zakroužení skleničkou a přivonění dostaneme odpověď v silné odrůdové a mnohoslibné vůni. Nacházím zde muškátové, medové, citrusové a pomerančové tóny se skořicí v pozadí. Ještě dlouho po vypití se ze skleničky linou podmanivé čajové a lehce muškátové tóny.

V chuti víno také nezklame. Zjišťuji, že je plné, olejnaté, koncentrované a harmonické. Nalézám zde opět medovo-kořenité tóny s pomerančovými aromaty. V dlouhém a intenzivním závěru nacházím chuť po tropickém ovoci liči a jemné muškátové nuance s kadencí kořenitosti. Po nějaké chvíli po polknutí se dostavují také aromata po citrusové dužnině. Alkohol nepůsobí při správné temperaci vůbec rušivě a zbytkový cukr vínu náramně sluší.

Vinařství Tetur zde nabízí zajímavé, nadprůměrné a pěkné víno za rozumnou cenu, které však vyžaduje klid a rozjímání u skleničky, abychom mohli vychutnat veškeré nuance a aromata, které víno nabízí. Předpokládal jsem, že víno bylo vyrobeno řízenou reduktivní technologií a pan Tetur u svých bílých vín moc archivaci nedoporučuje, proto, nebo právě přesto, předpokládám délku života tohoto vína tak 3-4 roky. V čemž mě pan Tetur ve své odpovědi také utvrdil.

Jak tak koukám „hemží“ se to v hodnocení osmičkami. Pokud bychom měli půlky, udělil bych v chuti 8,5. Stále zde počítám s určitou rezervou a budu velmi zvědavý, kam se víno posune.

Tramíny se, jako jedny z mála bílých vín, celkově pro své kořenité tóny hodí i ke kořeněné gastronomii, takže pokud jej nevyužijete při různých oslavách, jako samotné, například mírně podchlazené jako aperitiv, doporučuji paštiku z husích jater, různé úpravy ryb, sýry s modrou plísní a podobně.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2006
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vinařství Tetur, Velké Bílovice
Číslo šarže: 312
Evidenční číslo jakosti: 5D1-07
Alkohol: 13,5 % obj.
Cukernatost moštu: 23 °NM
Obsah zbytkového cukru: 4,0 g/l
Obsah kyselin: 5,5 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,0 g/l
Datum sklizně: 1. října 2006
Stáří révy: 10 let
Orientace viniční tratě: jižní svah
Typ půdy: hlinito-písčitá
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: reduktivní technologie, řízené kvašení s důrazem na odrůdu
Doporučená archivace: 2-3 roky
Doporučené pokrmy: tvarohový dezert s ovocem
Velikost šarže: 3 000 litrů
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 11 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 142,- Kč (přímo ve vinařství, září 2007)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2262x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.08.2009 08:48:56