O Víně

08.11.2007 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.11.2007 00:00

Veltlínské zelené 2004 pozdní sběr - Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.

První a jedinou recenzi na toto víno, kterou sepsal Marin. Alespoň máte s čím srovnávat a udělat si obrázek, kam se víno posunulo. Nejprve se podíváme na informace ohledně viniční tratě Daniel, ze které toto víno pochází.

Jedná se o vyhlášenou polohu, ze které se sklízí hrozny pro výrobu vín odrůd Muškát moravský, Veltlínské zelené a Chardonnay. Vinice leží na jižním svahu se sklonem do 10 % s velmi dobrou záhřevnou půdou - černozemí se spraší a dostatečným obsahem vápna. Dává hrozny na harmonická vína, která jsou mnohem dříve připravena ke konzumaci, než vína ze Železné. Podloží většiny vinohradů Mikrosu je ovlivněno jurským vápencem, který omezuje růst révy, takže dochází k větší koncentraci buketních látek, minerálů a cukrů. Vína získávají větší kyselinu, pikantnost a kořenitost. V této trati má pronajaté vinice také Vinařství Kovacs, které zde obhospodařuje také výše zmíněné odrůdy. To jen tak na okraj.

V současné nabídce Mikrosu je jen Veltlínské zelené 2002 pozdní sběr ze stejné tratě. Že by nebyl tak dobrý? To je až s podivem, že se nevyprodal. Recenze zde na portále dopadla přece dobře :-).

Adjustáž vína není třeba dle mého názoru více „přetřásat“, již několik let je na velmi dobré a vkusné úrovni. Mimo důležitých údajů nechybí také analytické hodnoty a zevrubný popis vína i odrůdy. Korek je kvalitní a celistvý s potiskem výrobce a na obou čelech aktuálním ročníkem.

Barva vína je ukázková, čistá, intenzivní, sytě slámového odstínu. Viskozita je delší se středně trvajícími glycerolovými mosty. Stále se jí nemohu nabažit. Vůně je znatelná už zdálky. Při přivonění působí intenzivně, široce a mohutně. Nalézám zde medové tóny, podpořené botritidou a lučním kvítím.

V chuti je víno plné a extraktivní, mám jej plná ústa :-). Po pár doušcích dává víno na vědomí svou harmonii a vyváženost s širokým spektrem chutí od přezrálých hroznů, medu a tropického ovoce, podpořené mandlovo-citrusovými tóny ve velmi dlouhém, peprném závěru s líbivou hořčinkou a lehkým pálením na patře.

Je s podivem, že jsem si ihned vzpomněl na Sauvignon 2004 pozdní sběr ze Svidrunku od Standy Málka, který na mě působil velmi podobně, tedy silnými tóny ovoce a medovosti v chuti a nekonečnou, dlouhotrvající vůní. Neznám sice údaje o zbytkovém cukru a víno je deklarované jako suché, přesto drží krok s kyselinkou, kterou vhodně doplňuje a víno na mě působí sladším dojmem. Archivace vína je samozřejmě možná, ale není nutná. Víno působí vyzrále a sebejistě již teď. Takže pokud máte několik lahví v archivu nemusíte se o své miláčky obávat. Aniž byste otevřeli jedinou lahev, dozvěděli jste se, že má tento veltlín do svého vrcholu ještě daleko.

Neváhal jsem a vyzkoušel víno s tradičním Hermelínem s bílou plísní na povrchu. Tato kombinace se celkem dobře snoubila a výrazně podtrhovala mandlové tóny, přestože varianta se zeleným pepřem by se hodila více. Za ostatní služby uděluji lehce nadprůměrnou známku a to zejména za dostupnost vína, která bude odkázána nejspíše jen na specializované vinotéky, hotely a soukromé sbírky, podpořené vyšší cenou.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dobré Pole
Viniční trať: Daniel
Výrobce: Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.
Číslo šarže: 06
Evidenční číslo jakosti: 24E1-05
Číslo vzorku: 5
Alkohol: 13,0 % obj.
Kyseliny: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,3 g/l
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: dar

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 9 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2229x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.08.2009 09:48:17