O Víně

14.06.2006 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.06.2006 00:00

Tramín červený 2005 výběr z bobulí - Znovín Znojmo a.s.

Ani si nedokážete představit mé nadšení, když mé oko spočinulo v aktuálním znovínském katalogu na tomto víně. Jelikož na vlastní ústa vím, co dokáže terroir obce Dyjákovice a její tratě Vihohrady promítnuté do lahve Tramín červený 2003 výběr z hroznů (sbírající ocenění téměř všude), musel jsem si několikrát promnout oči. A opravdu, neměl jsem vidiny, mé mlsné touhy pohybující se někde kolem těchto čísel (mluvím o analytikách, ne o tělesných proporcích) se naplnily. Teď jen, jak se tyto sympatické hodnoty skloubily v praxi. Také hodnota archivace 12 až 18 let je pěkná síla! Jelikož bych raději daroval ledvinu, než čekal takovou dobu na ochutnávku tohoto miláška, podíváme se na jednoho hned. Bude se nám pak osmnáct let lépe spát s vědomím, že na nás bude čekat dobrůtka, nebo naopak se alespoň nebudeme těšit marně. Jak je tomu v tomto případě? To prozradím již záhy. Jsem celkem zvědavý, jak také toto víno přemlsá MiBiT, se kterým dnes dělám souběžnou recenzi.

Co napsat o adjustáži a neopakovat se? Toť úkol nadlidský určitě jest, neboť tato probírána zde již notně byla. Vše je jak jsme zvyklí, jak to máme rádi. Přehledné, výstižné, perfektní. Chybí jen snad parfémovaná viněta, která by po přetření hřbetem ruky voněla jako víno vně. Nebo ještě lépe, ne jen parfémovaná, ale také ochucená! Jen olíznete a hned máte nástin toho, co Vás čeká uvnitř. Paráda, ne? Teď si představte, že vidíte jak před Vámi jedinec (notně řekněme ehm omšelý) olizuje víno, které jste chtěli ochutnat před koupí sami... Brrr, zůstaňme raději u „starých“, dobrých znovínek, ze kterých by si rozhodně měly vzít mustr ostatní vinařství analytiky tvrdošíjně odmítající. Také se mi velice líbí perokresby viničních tratí na exkluzivnějších partiích.

Barva je sice jemně světlejší na daný přívlastek, obsahující zelené odlesky, ale to mé nadšení rozhodně nijak neotupí. Viskozita je taková, jakou si sladké víno s vysokým extraktem zaslouží. A sice pěkně vysoká. Hutné smáčení, olejovitá konzistence, při „překousávání“ v ústech téměř cítíte, jak zuby separují tu extra hmotu. Vůně ohromí a nažene sliny do úst již při prvním kontaktu s vytaženým korkem. Ani se nelze divit, že je to potom jedna z nejdelších hodin na rozdýchání. Člověk by to už, nejlépe okamžitě, dostal na polaskání k jazyku. Po uplynutí zmíněné doby se ale dostane kýžené odměny ve formě intenzivních květinových tónů odrůdové růže, podporované lipovými, sladkou broskví, černým bezem. Vše s asistencí velmi sladce medově vyzrálých. Voňavost jde ještě dál a obsahuje bonbónovou tropickou směsku, jako bych strčil nos do sáčku bonpari.

A jakpak že toto víno chutná? Podaří se ho dotáhnout do nebeských výšin? Ano! Jisté rezervy tady jsou, ale rozhodně už teď je se na co těšit. Vysoká hladina zbytkového cukru (46,2 g/l) je podána perfektně, nelepí, nenudí. Možná také díky vyšší kyselině (6,7 g/l), kterou zas tak často u této odrůdy nevidíme. Zde dobře oponuje cukrům a výsledný poměr klání je v příznivé harmonii. O vysokém extraktu (34,9 g/l) už tady byla řeč a je opravdu znát! Opulentní tělo a extraktivnost je markantní, valtičtí bobuláči si o tomto mohou nechat jen zdát. Zde jsem si po zážitku ze slámového Chardonnay 2002 - Vinné sklepy Maršovice v.o.s. dal pozor na projev hutného extraktu. A opravu, zde byly také v koncových fázích vjemu cítit výrazné dřevité tóny. Ovšem nebyly takové ty taninové, ale prostě jen hořké. V celkovém vzorci chutě zapadaly velmi dobře a tedy mne tak nerušily jako u zmíněné slámovky. Z konkrétních chuťových spekter se tady setkáme s ovocno-květinovým aromatem v doprovodu medově vyzrálé suroviny. U perzistence jsem ale měl pocit, že utichne poněkud dříve, než vína těchto jakostí a atributů dokáží.

Z mé osobní zkušenosti je dobré nechat alespoň dva roky vína této odrůdy vyležet (pokud mají adekvátní surovinu) a toto cítím i z této lahve. Již teď jsem si hezky zamlsal, ale opravdu za pár let dojde k nádhernému propojení. A pokud nám to dopřeje i korek (tyto jsou sice plné, žel nijak extra kvality), tak za těch osmnáct let se z hrdla vylije božská mana. Pokud tedy bude vše jak má být, tak zase nashledanou s doplněním této recenze na tomto místě, jen za nějakých osmnáct járů. Ale stejně určitě neodolám a zkusím, jak se bude vyvíjet, řekněme za sedm let?

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2005
Jakost: výběr z bobulí
Zbytkový cukr: sladké, 46,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 34,9 g/l
Kyseliny: 6,7 g/l
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Dyjákovice
Viniční trať: Vinohrady
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Číslo šarže: 407
Evidenční číslo jakosti: 10F-06/34
Teplota podávání: 10 - 12º C
Alkohol: 11,5 % obj.
Archivace: 12 - 18 let
Rok lahvování: 2006
Obsah: 0,5 L
Cena: 180,- Kč (Znovín Znojmo a.s., březen 2006)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 9 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2364x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 20.12.2009 11:20:03