O Víně

19.03.2006 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.03.2006 00:00

Frankovka 2003 pozdní sběr - Tomčala Petr, Kobylí

Kolem vánoc jsem psal článek o moravském cabernetu od pana Tomčaly (viz článek Cabernet Moravia 2003 odrůdové jakostní - Tomčala Petr, Kobylí), který mi připadal málo odrůdový. Nicméně po pozdější sérii čtyř srovnávacích článků o vínech stejné odrůdy od různých téměř okolních výrobců jsem svůj názor poopravil k lepšímu (viz článek Cabernet Moravia 2002 odrůdové jakostní - Ďurinová Blanka, Bzenec a další odkazy v něm uvedené).

Tak nějak tuším, že dnešní Frankovka 2003 pozdní sběr bude přeci jen lepším kouskem. Jednak jde o přívlastek, jednak se mě Petra Tomčalová v emailu jednou (když jsem si vyměňovali informace a zdvořilostní fráze) zeptala, zda jsem ji už chutnal - tedy asi ví, na co ve vlastní nabídce poukázat.
Hrozně RÁD bych, aby mi zase po čase zachutnalo normální moravské červené víno, po všech těch sice dobrých, plných, ale přeci jen tak nějak na jedno brdo se tvářících a chutnajících jižanských a zaoceánských titulech.

Adjustáž vína je opět "jen" střízlivá, odkaz na rodinné a místní tradice je silně cítit. Bohužel, bližší info o víně, trati, úrodě 2003 atd. - opět nic. Chybí dokonce i údaj, zda je víno suché, polosuché, nebo jaké že. Korek nepřekvapil, nezaujal.

Barva vína je tak nějak mezi rubínem a granátem, víno je přesto čiré a vypadá docela plně. Přivoním a rád zjišťuji, že víno i plně voní, tady se mi odrůdová vůně zdá mnohem typičtější. Tmavé natrpklé ovoce, plné pohlazení povidel a lehce zemitý podtext. Jako plné hodnotím víno i v chuti. Ony pro Frankovku typické vyšší kyseliny a třísloviny zde jdou ruku v ruce, žádná ze složek nepřečnívá, víno tedy není úzké, ale právě naopak - je v celkovém dojmu široké. Příjemný, středně dlouhý dozvuk při polknutí, z vína mám opravdu docela radost. Jazyk pod suchým vínem mlaská a sliznice se raduje, že víno nepálí. Osobně se mi výrobcem doporučená teplota podávání vína (13 až 16° C) zdá trošku nízká, ale těch 16° C je tak nějak dobrých.

Chutnalo mi, jednoznačně. Není to tedy žádná bomba, lamač vínomilcova srdce, či přeborník koštů, ale jde o velmi slušnou Frankovku, které by mohla slušet další lahvová zralost. Pokud mne pan Tomčala po mém nelichotivém článku o jeho Cabernet Moravii přijme, aniž by mi teda hned na prahu jednu šlahnul :-), tuto jeho franckou dcerku si rád odvezu s sebou.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Obsah zbytkového cukru: neuvedeno
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Kobylí
Viniční trať: Nivky u Větřáka - krásné jméno, že ....:-)
Výrobce: Petr Tomčala, Kobylí 686
Číslo šarže: 10
Evidenční číslo jakosti: 49473V/03-7223/118
Číslo vzorku: 28
Alkohol: 12,1 % obj.
Teplota podávání: 13 - 16 °C (doporučeno výrobcem)
Cena: 90,- Kč - ve vinotéce pana Petráka v Kobylí, únor 2005

Spotřebitelská známka: 6.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 7 7 8 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2372x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 27.12.2009 21:38:17