O Víně

27.12.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.12.2005 00:00

Cabernet Moravia 2003 odrůdové jakostní - Tomčala Petr, Kobylí

Pana Tomčalu z Kobylí jsem bohužel ještě osobně nepotkal, několik jeho vín jsem si koupil vloni ve vinotéce u pana Petráka, u esíčka stranou hlavní cesty v Kobylí. Nemohu tedy sloužit žádnými podrobnějšími informacemi o výrobci, bližší info o odrůdě Cabernet Moravia si laskavě nalistujte sami v naší obsažné Encyklopedii. Jde o mou osobně oblíbenou odrůdu, jejíž vína s chutí vyhledávám kvůli specifické odrůdové chuti.

Dnešní víno si adjustáží rozhodně nehraje na mistra světa, je to skromná ale vkusná etiketa. Bohužel, o vlastním víně nám opět (jako drtivá většina etiket jiných výrobců) lakomě neříká nic. Zátka je pěkně hlazená, dostatečně dlouhá, je však jen z lepené drti a i potisk na ní je nekonkrétní.
Víno se mi ve skleničce jeví krásně tmavé barvy, temná rudá s jasným spektrálním posunem :-) do fialova. Je dosti husté, slibuje prima zážitek.

Vůně mne ovšem vrací na zem. Jak říkal Cimrman, po okamžiku očekávání přijde okamžik zklamání a tak stále dokola... Po typicky natrpklé zemité vůni Cabernet Sauvignonu není ani stopy. Víno voní snad po studených rozloupaných švestkách plus nějaká snad univerzální vůně červeného vína. Škoda...
V chuti také bohužel nenacházím typickou lodyhovou stopu Moravie. Víno je jakoby nasládlé, hladké - to by bylo prima, pokud bychom mluvili např. o Svatovavřineckém. Cabernet Moravia by ale měl chutnat jinak - tedy pokud většina z těch ostatních vín této odrůdy, které už mám za sebou, neklamaly tělem... Tento Cabernet má však i příjemné stránky - jeho hladkost, nevyhraněnost a dostatečná konzistence jej činí příjemně pitelným vínem. Stále však pochybuji, jestli nejde o Vavřince, nebo povedenou Rulandu...? Opravdu, víno je příjemné, kyselinky jsou podřízeny tělu vína, to je hladké a kulatost zaručena. Jazyk je předpisově zabarven do tmavofialova. Nemám proti vínu skoro nic, ale tohle není typický odrůdový Cabernet Moravia, snad bych ještě připustil nevýrazný a planý Cabernet Sauvignon, ale spíš opravdu ten Vavřinec. Kde jste, natrpklé kopřivové nebo zemité chutě? Kde jsi, typicky odrůdové cabernetové aroma?

Víno dopíjím druhý den zcela bez problémů, chutná mi, ovšem musím zapomenout, co jsem od něj původně čekal. Myslím, že takovýhle Cabernet Moravia můžete klidně pít všude tam, kde je doporučován Svatý Vavřinec...
Byl to záměr, nebo bylo víno sceleno s jiným, nebo se Moravia tentokrát prostě nepovedla?

Odrůda: Cabernet Moravia
Ročník: 2003
Jakost: odrůdové jakostní
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Kobylí
Výrobce: Petr Tomčala, Kobylí 686
Číslo šarže: 08
Alkohol: 11,73 % obj.
Teplota podávání: cca 18 - 19° C
Cena: do 100,- Kč - vinotéka pana Petráka, Kobylí

Spotřebitelská známka: 4.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
3 8 3 4 3

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2348x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.12.2009 16:41:10