O Víně

01.02.2022 Lech Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.02.2022 07:00

Mandenstein Riesling 2019 pozdní sběr (BIO) - Vinařství Nepraš & Co., Pavlov

Příklad krásného moravského ryzlinku z úbočí Pavlovských vrchů, vysoce oceněného v publikaci Nejlepší vína České republiky-Průvodce 2021 - 2022.

Vinařství Nepraš & Co. je certifikované biovinařství, vzniklo v roce 2013; při produkci všech vín je dbáno na ochranu přírody, o vinice je pečováno v organickém režimu. V meziřadí vinic rostou byliny, jako zelené hnojivo je používán např. hrách, jako postřiky se používají např. pomerančový olej, vodní sklo a postřik, jehož chemické složení odpovídá složení prášku do pečiva. Vínům při jejich zpracování v dřevěných sudech-doplštucích (objem 2500 L) je poskytován dostatek času na jejich biotechnologický vývoj a je garantována stabilita vín, a tím i možnost archivace po dobu nejméně 5 až 10 let. Všechna bílá vína kvasí a zrají v tzv. doplštucích pod dobu 11 měsíců s minimálními zásahy do jejich vývoje. Prostřednictvím dřeva, které dýchá, dostávají vína mikrooxidaci, je získáván jedinečný produkt, v němž je zdůrazněn vždy charakter dané odrůdy ve vůni i chutích, vína jsou dlouhodobě harmoničtější.

Vinařství se specializuje na bílá vína (Ryzlink vlašský, Riesling, Sauvignon blanc, Pinot Gris, od sklizně 2021 to je nově i Chardonnay), kromě bílých však najdete ve vinohradech i 1,4 ha modrých odrůd, a sice Merlot, Cabernet Sauvignon a Zweigeltrebe.

Vinohrady se nacházejí v nejlepších polohách v Pavlově, na vápencovém podloží, které vínům předává krásnou mineralitu, nádech slanosti a další zajímavé, typické vlastnosti pro toto terroir.

K vínu samému:
Jedná se o jednoklonový ryzlink (třetí klon č.198-25 GM) z certifikované vinice Altenberg - Stará hora.
První postřeh po nalití do sklenice - krásná zlatožlutá barva, jiskrné, nádherně čisté, extraktivní-tvoří krásné slzičky na stěně sklenky. Co se týče vizuálního hodnocení - maximální počet bodů.
Hodnocení vůně - je třeba zdůraznit aromatickou čistotu, kde rozeznáváme zralé pomelo, sladký pomeranč, žlutý meloun. Vše je měkké a nesmírně příjemné.

Hodnocení chuti - i zde oceníme jemnou intenzitu s příjemnými ovocnými tóny citrusových plodů, Má výraznou mineralitu a kořenitost, svěží kyselina je vyvážená lehkým zbytkovým cukrem. Víno je velmi dobře vybalancované, harmonické, zrání na láhvi mu bude jen ku prospěchu a poroste do krásy. Je vytříbené, tato vlastnost se bude jen prohlubovat, zbytkový cukr je příjemný, vjem je velmi intenzivní. 11 měsíců na doplštuku je samozřejmostí. Řadí se rovněž k meditativním vínům. Dlouhá chuť, s koncem ve znamení šťavnatého růžového grapefruitu.

Víno kvasilo a zrálo ve velkém dubovém sudu Doppelstück.

Tento rieslink je skutečně noblesní, bez přehnaně kyselinkového akcentu, přesto krásně kyselkavý, s elegantním tělem. Dokonale vyzrálé hrozny spolu s profesionálním přístupem k tvarování tohoto vína daly základ k hodnocení tohoto vína na 92 bodů/100. Mistrovské příklad moravského ryzlinku!
Cena: 345 Kč v e-shopu vinařství. Velmi dobrý poměr cena/kvalita. Víno bylo vysoce hodnoceno v publikaci „Nejlepší vína České republiky-Průvodce 2021-2022".

Do Pavlova doporučuji zajet nejen kvůli lahodným vínům v tomto kraji, ale podívat se například i do archeoparku přibližujícího život lovců mamutů s mnoha unikátními exponáty, jako je nejstarší známá mapa vyrytá na mamutím klu, která se odhaduje na 29 tisíc let a objevuje se na etiketě tohoto vína.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2019
Jakost: pozdní sběr
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Pavlov
Trať: Stará hora
Výrobce: Vinařství Nepraš, Pavlov
Alkohol: 13,5 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 6,0 g/l
Obsah kyselin: 7,3 g/l
Typ půdy: lehčí s menším podílem jílovitých částic a s výskytem vápencových úlomků
Doporučená archivace: 2030
Teplota podávání: 10-12 °C
Teplota skladování: 6-12 °C
Cena: 345,- Kč

Spotřebitelská známka: 9.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 10 9 9 10

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 438x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.01.2022 09:30:28