O Víně

28.03.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 28.03.2011 07:00

Alibernet 2003 pozdní sběr (barrique) - Malý vinař František Mádl Velké Bílovice

František Mádl již několik let pravidelně uvádí na trh Alibernet, který zraje v dubových sudech typu barrique. Tuto odrůdu považuji v tomto vinařství za mimořádně povedenou, podobně jako třeba Neronet u Vladimíra Tetura. Jak mi chutnal vymazlený Alibernet 2003 pozdní sběr, který zrál 12 měsíců v barikových sudech, se dozvíte v dnešní recenzi.

Dnešní Alibernet 2003 pozdní sběr (barrique) si od srpna 2005, kdy jsem ho koupil přímo ve vinařství, chráním ve svém archivu jako oko v hlavě. Poprvé jsem ho degustoval přímo ve vinařství, jak se můžete dočíst v tomto reportu. Tehdy jsem si poznamenal, že se jedná o mimořádně povedené víno. Jsem také zvědavý, kam se posunul po několika letech archivace.

Vlastní hrozny byly sklizeny 15. listopadu 2003 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. V době sběru byla réva stará deset let a pěstuje se zde na vysokém vedení (zatížení dva tažně, probírka hroznů do 1 kg na keř) na spraši. Technologie výroby: kvašeno 3 týdny v kádích (samovolně), poté stočeno do sudů. 12 měsíců zrání v barikových sudech (50 % nové sudy Alier výrobce Nadali, 50 % použité Bertomie a FF).

Lahev typu Top Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Muškát moravský 2003 pozdní sběr přistoupím proto přímo k hodnocení.

Barva je višňově červená, intenzivní a těžko průhledná. Odpovídá odrůdě i přívlastku. Vůně má zajímavou strukturu. Potřebuje dekantovat nebo čas a dobře rozdýchat. V nástupu jsou těžké animální tóny, které přechází do ovoce. Vanilka je hodně potlačena, podobně jako kořenité odstíny. Je zde ale stále co objevovat.

Chuť je kouzelná a od prvního okamžiku vás nenechá na pochybách, že jde o velké víno s X faktorem. Úplně klidně bych ho zařadil na slepou degustaci s nějakou kvalitní Gran Reservou z Chile nebo ze Španělska. Bylo by to určitě zajímavé srovnání. Najdete zde těžké animální tóny, trochu kávy a lesního ovoce. V dozvuku vystoupí zvláštní ovocitost a perfektní harmonie. Třísla se nádherně zakulatily, barikový sud víno posunulo správným směrem a za několik let nazrávání na lahvi neztratilo vůbec na kvalitě. Víno je robustní, ale má mnohem sametovější projev, než v roce 2005. Tento Alibernet je přímo předurčen podávat ke kvalitnímu steaku na rozmarýnu, který se mimochodem v čínské tradiční medicíně používá již tisíce let jako účinná bylinka na posílení mozku. Nebo ho můžete podávat k sýrům s modrou plísní.

Původní predikovaná archivace v roce 2006 hovořila o lahvové zralosti v roce 2010. Víno je na svém vrcholu a po dnešku mu dávám ještě rok života. S jeho otevřením neotálejte, byť podle mne bude stále zajímavé. Dnešní Alibernet mne znovu přesvědčil o tom, že vína Františka Mádla jsou připravena na zajímavý vývoj a dokáží se dlouho udržet ve výborné kondici. A ještě jedna poznámka: odrůda Alibernet, podobně jako Neronet, jsou předurčena na zrání v barikovém sudu. Když to vinař umí, stojí to za to!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Alibernet
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Malý vinař František Mádl Velké Bílovice
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 10
Evidenční číslo jakosti: 3216/07/03
Obsah zbytkového cukru: 1,9 g/l
Obsah kyselin: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,8 g/l
Cukernatost moštu: 22,0 °NM
Datum sklizně: 15. listopadu 2003
Stáří vinice: 10 let
Typ půdy: spraš
Způsob vedení révy: vedení vysoké (zatížení dva tažně, probírka hroznů do 1 kg na keř)
Technologie výroby: kvašeno 3 týdny v kádích (samovolně), poté stočeno do sudů
Doba zrání v barikovém sudu: 12 měsíců
Typ a výrobce barikového sudu: 50 % nové sudy Alier výrobce Nadali, 50 % použité Bertomie a FF
Doporučená archivace: 2011-2012
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 1.200 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 300,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4028x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.03.2011 14:54:00