Alibernet 2003 pozdní sběr (barrique) - Malý vinař František Mádl Velké Bílovice
František Mádl již několik let pravidelně uvádí na trh Alibernet, který zraje v dubových sudech typu barrique. Tuto odrůdu považuji v tomto vinařství za mimořádně povedenou, podobně jako třeba Neronet u Vladimíra Tetura. Jak mi chutnal vymazlený Alibernet 2003 pozdní sběr, který zrál 12 měsíců v barikových sudech, se dozvíte v dnešní recenzi.
Dnešní Alibernet 2003 pozdní sběr (barrique) si od srpna 2005, kdy jsem ho koupil přímo ve vinařství, chráním ve svém archivu jako oko v hlavě. Poprvé jsem ho degustoval přímo ve vinařství, jak se můžete dočíst v tomto reportu. Tehdy jsem si poznamenal, že se jedná o mimořádně povedené víno. Jsem také zvědavý, kam se posunul po několika letech archivace.
Vlastní hrozny byly sklizeny 15. listopadu 2003 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. V době sběru byla réva stará deset let a pěstuje se zde na vysokém vedení (zatížení dva tažně, probírka hroznů do 1 kg na keř) na spraši. Technologie výroby: kvašeno 3 týdny v kádích (samovolně), poté stočeno do sudů. 12 měsíců zrání v barikových sudech (50 % nové sudy Alier výrobce Nadali, 50 % použité Bertomie a FF).
Lahev typu Top Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Muškát moravský 2003 pozdní sběr přistoupím proto přímo k hodnocení.
Barva je višňově červená, intenzivní a těžko průhledná. Odpovídá odrůdě i přívlastku. Vůně má zajímavou strukturu. Potřebuje dekantovat nebo čas a dobře rozdýchat. V nástupu jsou těžké animální tóny, které přechází do ovoce. Vanilka je hodně potlačena, podobně jako kořenité odstíny. Je zde ale stále co objevovat.
Chuť je kouzelná a od prvního okamžiku vás nenechá na pochybách, že jde o velké víno s X faktorem. Úplně klidně bych ho zařadil na slepou degustaci s nějakou kvalitní Gran Reservou z Chile nebo ze Španělska. Bylo by to určitě zajímavé srovnání. Najdete zde těžké animální tóny, trochu kávy a lesního ovoce. V dozvuku vystoupí zvláštní ovocitost a perfektní harmonie. Třísla se nádherně zakulatily, barikový sud víno posunulo správným směrem a za několik let nazrávání na lahvi neztratilo vůbec na kvalitě. Víno je robustní, ale má mnohem sametovější projev, než v roce 2005. Tento Alibernet je přímo předurčen podávat ke kvalitnímu steaku na rozmarýnu, který se mimochodem v čínské tradiční medicíně používá již tisíce let jako účinná bylinka na posílení mozku. Nebo ho můžete podávat k sýrům s modrou plísní.
Původní predikovaná archivace v roce 2006 hovořila o lahvové zralosti v roce 2010. Víno je na svém vrcholu a po dnešku mu dávám ještě rok života. S jeho otevřením neotálejte, byť podle mne bude stále zajímavé. Dnešní Alibernet mne znovu přesvědčil o tom, že vína Františka Mádla jsou připravena na zajímavý vývoj a dokáží se dlouho udržet ve výborné kondici. A ještě jedna poznámka: odrůda Alibernet, podobně jako Neronet, jsou předurčena na zrání v barikovém sudu. Když to vinař umí, stojí to za to!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: AlibernetRočník: 2003Jakost: pozdní sběrKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Malý vinař František Mádl Velké BíloviceAlkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 10Evidenční číslo jakosti: 3216/07/03Obsah zbytkového cukru: 1,9 g/lObsah kyselin: 6,1 g/lBezcukerný extrakt: 20,8 g/lCukernatost moštu: 22,0 °NMDatum sklizně: 15. listopadu 2003Stáří vinice: 10 letTyp půdy: sprašZpůsob vedení révy: vedení vysoké (zatížení dva tažně, probírka hroznů do 1 kg na keř)Technologie výroby: kvašeno 3 týdny v kádích (samovolně), poté stočeno do sudůDoba zrání v barikovém sudu: 12 měsícůTyp a výrobce barikového sudu: 50 % nové sudy Alier výrobce Nadali, 50 % použité Bertomie a FFDoporučená archivace: 2011-2012Teplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CVelikost šarže: 1.200 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 300,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)