Hibernal 2009 zemské - Vinařství Fridrich, Vracov
Dnešní polosuchý zemský Hibernal ročníku 2009 je pro mne představitelem harmonického vína se zbytkovým cukrem, u kterého se velmi dobře podařilo zvládnout vysokou cukernatost hroznů.
Polosuchý Hibernal 2009 jsem kupoval v říjnu 2010 v rámci podzimní Flory Olomouc. Report z této akce najdete pod tímto odkazem, podobně jako postřehy Tomáše a Milana. U tohoto vzorku jsem si poznamenal: Nádherná a intenzivní květinová vůně připomínající černý bez. Zbytkový cukr krásně zapadl do výsledného celku. Také loni se mi Hibernal ročníku 2008 líbil a o zakoupení lahve pro samostatnou recenzi proto nebylo pochyb.
Hrozny byly sklizeny 3. října 2009 při cukernatosti 24,0 °NM na viniční trati Vinohrady u Panny Marie v obci Vracov. Réva zde byla vysázena v roce 2004 a pěstuje se na středním vedení na hlinito-písčité půdě.
Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Vracov má 86,4 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 281,4 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 154 pěstitelů.
Lahev typu Bordo Sissi má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm. Adjustáž prošla za poslední rok faceliftem a povedla se. Na zemské víno je zde spousta informací, po kterých vínomilci volají. Najdete nejenom vinařskou obec a viniční trať, ale také cukernatost hroznů při sklizni, základní popis vína a doporučení k pokrmům. Přední i zadní etiketa má nově eliptický tvar, je přehledná a vkusná.
Barva je šedo-žlutá, má zelenkavé odlesky a nízkou intenzitu. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. Jsou zde medové tóny v nástupu, které jsou doplněny květinovými odstíny (černý bez). Dále najdete ovocité tóny připomínající zralý angrešt.
I když je v chuti zbytkový cukr, vše je dobře zakomponováno do výsledného celku. Kyselinka dokáže držet dech se zbytkovým cukrem a popožene vás k dalšímu doušku. Víno má takový zvláštní a uhlazený projev, působí zralým dojmem. V dozvuku se rozprostře vyzrálé ovoce a medové tóny. Vinařství tento Hibernal doporučuje k pokrmům z králičího masa a vepřové panenky. Lahvová zralost je predikována na rok 2013, ale můžete ho podle mne otevřít již teď. Jde o hodně podařený Hibernal za velmi příznivou cenu, kterému zbytkový cukr neublížil.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: HibernalRočník: 2009Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: VracovViniční trať: Vinohrady u Panny MarieVýrobce: Vinařství Fridrich, Vracov 1366Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 13/09Cukernatost hroznů: 24,0 °NMDatum sklizně: 3. října 2009Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2004Způsob vedení révy: středníTyp půdy: hlinito-písčitáObsah zbytkového cukru: 15,0 g/lObsah kyselin: 6,0 g/lBezcukerný extrakt: 21,0 g/lDoporučená archivace: 2013Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CVelikost šarže: 100 ks lahvíZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 110,- Kč (stánek vinařství na olomoucké Floře v říjnu 2010)