O Víně

06.12.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.12.2010 07:00

Hibernal 2009 zemské - Vinařství Fridrich, Vracov

Dnešní polosuchý zemský Hibernal ročníku 2009 je pro mne představitelem harmonického vína se zbytkovým cukrem, u kterého se velmi dobře podařilo zvládnout vysokou cukernatost hroznů.

Polosuchý Hibernal 2009 jsem kupoval v říjnu 2010 v rámci podzimní Flory Olomouc. Report z této akce najdete pod tímto odkazem, podobně jako postřehy Tomáše a Milana. U tohoto vzorku jsem si poznamenal: Nádherná a intenzivní květinová vůně připomínající černý bez. Zbytkový cukr krásně zapadl do výsledného celku. Také loni se mi Hibernal ročníku 2008 líbil a o zakoupení lahve pro samostatnou recenzi proto nebylo pochyb.

Hrozny byly sklizeny 3. října 2009 při cukernatosti 24,0 °NM na viniční trati Vinohrady u Panny Marie v obci Vracov. Réva zde byla vysázena v roce 2004 a pěstuje se na středním vedení na hlinito-písčité půdě.

Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Vracov má 86,4 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 281,4 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 154 pěstitelů.

Lahev typu Bordo Sissi má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm. Adjustáž prošla za poslední rok faceliftem a povedla se. Na zemské víno je zde spousta informací, po kterých vínomilci volají. Najdete nejenom vinařskou obec a viniční trať, ale také cukernatost hroznů při sklizni, základní popis vína a doporučení k pokrmům. Přední i zadní etiketa má nově eliptický tvar, je přehledná a vkusná.

Barva je šedo-žlutá, má zelenkavé odlesky a nízkou intenzitu. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. Jsou zde medové tóny v nástupu, které jsou doplněny květinovými odstíny (černý bez). Dále najdete ovocité tóny připomínající zralý angrešt.

I když je v chuti zbytkový cukr, vše je dobře zakomponováno do výsledného celku. Kyselinka dokáže držet dech se zbytkovým cukrem a popožene vás k dalšímu doušku. Víno má takový zvláštní a uhlazený projev, působí zralým dojmem. V dozvuku se rozprostře vyzrálé ovoce a medové tóny. Vinařství tento Hibernal doporučuje k pokrmům z králičího masa a vepřové panenky. Lahvová zralost je predikována na rok 2013, ale můžete ho podle mne otevřít již teď. Jde o hodně podařený Hibernal za velmi příznivou cenu, kterému zbytkový cukr neublížil.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Hibernal
Ročník: 2009
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Vracov
Viniční trať: Vinohrady u Panny Marie
Výrobce: Vinařství Fridrich, Vracov 1366
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 13/09
Cukernatost hroznů: 24,0 °NM
Datum sklizně: 3. října 2009
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2004
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: hlinito-písčitá
Obsah zbytkového cukru: 15,0 g/l
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,0 g/l
Doporučená archivace: 2013
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Velikost šarže: 100 ks lahví
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 110,- Kč (stánek vinařství na olomoucké Floře v říjnu 2010)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 6 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4897x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.11.2010 17:29:39