O Víně

02.09.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.09.2010 07:00

Irsai Oliver 2009 kabinet - Skoupil Petr Velké Bílovice

V dnešní recenzi na polosuchý Irsai Oliver ročníku 2009 se zmíním také o nově otevřeném Vinařském domě, který otevřel Petr Skoupil letos začátkem července.

Odrůdu Irsai Oliver mám už dlouhá léta spojenou především s vinařstvím Vladimíra Tetura. Dnešní polosuchý Irsai Oliver 2009 kabinet od Petra Skoupila je panenská sklizeň a má původ ve Velkých Bílovicích, viniční trať Přední hora. Jsem hodně zvědavý, zda se může rovnat s Teturovými iršaji. Už je to navíc 6 let, kdy jsem naposledy psal o velmi povedených vínech od Petra Skoupila, např. Veltlínské zelené 2000 kabinet nebo Müller-Thurgau 2000 pozdní sběr. Otevírám webové stránky, abych zjistil aktuální situaci. Vinařství obhospodařuje 35 ha vlastních a 50 ha pronajatých vinohradů. Roční produkce přesahuje 500 tisíc lahví. Kromě toho vinařství otevřelo 1. července 2010 Vinařský dům, který se nachází ve sklepní části obce zvané Belegrády. Jedná se o moderní restauraci, penzion a vinařský provoz.

Vlastní hrozny byly sklizeny 27. září 2009 ve Velkých Bílovicích na viniční trati Přední hora při cukernatosti 19,5 °NM. Réva zde byla vysázena v roce 2006 a pěstuje se na černozemi se žlutou spraší na středním vedení. Technologie výroby: selektor hroznů, řízené kvašení. 

Lahev typu Bordo sissi má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 42 mm se standardním potiskem, na kterém je název a URL adresa vinařství. Adjustáž prošla od doby, kdy jsem ji viděl naposledy, faceliftem. Používá jednoduchý grafický motiv, důraz je jednoznačně kladen na informace. Najdete zde veškeré povinné údaje a k tomu i analytické údaje (chybí jen bezcukerný extrakt), charakteristiku vína, doporučení k pokrmům a k archivaci. Chválím a hodnotím velmi vysokou známkou.

Barva je zlato-žlutá, má nádherné odlesky a jiskru. Intenzita je vysoká a tipoval bych víno staré tak 5 let. Po zakroužení zůstávají na stěně skleničky drobné kapky. Vůně je od prvního okamžiku kouzelná a mnohoslibná. V nástupu jsou jemné muškátové tóny, které jsou doplněny ovocitými odstíny. Pokud se podíváte na zadní etiketu na základní charakteristiku uznáte, že popis vůně je velmi přesný. Dočtete se o citrusových plodech a vanilce, což sedí.

Středně dlouhá chuť pokračuje v trendu nastoleném ve vůni. Opět poznávám muškátové tóny, které jsou doplněny nasládlým a kořenitým ocáskem. V závěru vystoupí zvláštní hruškovo-angreštové tóny. Obsah zbytkového cukru (10,8 g/l) je skoro nečitelný a výborně zapadl do výsledného celku. Najdete i krásnou šťavnatost, která pobízí k dalšímu doušku. Obsah alkoholu (11,0 % obj.) je dostatečný. Víno je podle mne srovnatelné s iršaji od Vladimíra Tetura, možná bych tento dnešní hodnotil výše v případě vzhledu a barvy. Vypadá to, že Petr Skoupil se v tomto případě především zaměřil na primární tóny, což se mu určitě podařilo. Je to moc povedený Irsai Oliver, který můžete otevřít již nyní, i když Petr Skoupil predikuje archivaci do roku 2011. Osobně bych ale nečekal a lahev otevřel již dnes. Vinařství tento iršaj doporučujeme podávat k rybám, drůbeži, dezertům, sladkým jídlům a lehčím kozím sýrům. Před konzumací nechejte lahev na 30 min. otevřenou. Vinařství doporučuje víno podávat k rybám, drůbeži, dezertům, sladkým jídlům a lehčím kozím sýrům.

Po několika letech jsem procházel webové stránky a k mému překvapení se cena některých vín vyšplhala na několika násobek. Zajímavěji se mi ale jeví stránky Vinařského domu. Za tento počin musím složit velikou poklonu a to i přesto, že jsem zde ještě osobně nebyl, ale po prohlédnutí stránek to na mne dělá dobrý dojem. Otázkou je, jak se podaří zajistit kvalitní služby v oblasti ubytování přímo nad vinařstvím, s možnosti stravování, půjčovny kol a podobně. Je to určitě krok správným směrem, byť jsou za vším lidé a také velmi vysoké investice a spousta práce. Budu rád, pokud se někdo ze čtenářů vyjádří v chatu se svými zkušenostmi, pokud ve Vinařském domě již osobně byl. Po několika letech jsem si znovu pochutnal na této aromatické odrůdě, která i přes vyšší cenu určitě stojí za vyzkoušení.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Irsai Oliver
Ročník: 2009
Jakost: kabinet
Kategorizace: panenská sklizeň
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Přední hora
Výrobce: Skoupil Petr Velké Bílovice
Alkohol: 11,0 % obj.
Číslo šarže: 0909
Evidenční číslo jakosti: 116D1-09/29
Obsah zbytkového cukru: 10,8 g/l
Obsah kyselin: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,9 g/l
Cukernatost moštu: 19,5 °NM
Datum sklizně: 27. září 2009
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2006
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem se žlutou spraší
Technologie výroby: selektor hroznů, řízené kvašení
Doporučená archivace: 2010 - 2011
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 9 - 11 °C
Získaná ocenění: San Francisco International Wine Competition 2010 - bronzová medaile, Valtické vinné trhy 2010 - zlatá medaile
Velikost šarže: 2900 lahví
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 245,- Kč (e-shop vinařství v květnu 2010)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4691x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 07.09.2010 08:11:35