O Víně

20.05.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.05.2010 07:00

Alibernet 2005 zemské - Vinařství Konečný Čejkovice

Že se odrůdě Alibernet v Čejkovicích daří, ukazuje fakt, že stále více a více vinařství ho pěstuje a má v nabídce. Dnešní Alibernet z Vinařství Stanislava Konečného jsem kupoval v dnes již neexistující vinotéce v brněnské Vaňkovce. Jak mi chutnalo, se dozvíte v dnešní recenzi.

Vinařství Stanislava Konečného jsem zatím neměl možnost poznat. Odrůdu Alibernet mám rád a proto jsem dlouho neváhal a zakoupil Alibernet 2005 zemské. Díky odpovědi vinaře jsem se dozvěděl více o původu vína.

Vlastní hrozny byly sklizeny 18. října 2005 na viniční trati Noviny ve vinařské obci Čejkovice při cukernatosti 19,0 °NM. Réva byla vysázena v roce 1996 a pěstuje se zde na středním vedení. Technologie výroby (cituji pana Konečného): Odstopkování a následná macerace v otevřených dřevěných kádích po dobu 4 dnů, aby se tolik nevyluhovaly třísloviny a aby víno bylo ovocnější. Dnes již maceruji pouze 24 hodin, víno je barvířka tudíž je barevné i stylem rose. Po ukončení macerace se lisuje a následně jde do dřevěných sudů, kde dokvasí a nastupuje jablečno-mléčná fermentace, kde se podaří asi po 20 dnech odbourat kyselinu jablečnou a víno je jemnější plnější a stabilnější. Po stočení a filtraci od hrubých nečistot následuje doba zrání 6 měsíců v dřevěných sudech (dnes část v sudech typu barrique) a pak minimálně 3 měsíce zraje na lahvi než je připravena ke konzumaci. Víno je děláno v ovocném stylu, aby bylo rybízovo-angreštové, lehčího typu k okamžité konzumaci i k archivaci po dobu 4-7 let.

Z webových stránek vinařství jsem se dozvěděl, že rodinné vinařství bylo založeno v roce 1993. Vína vyrábí moderními technologiemi, jako jsou šetrné zpracování hroznů, odkalení moštu, zakvášení ušlechtilými kvasinkami, řízená teplota při kvašení pro udržení aroma ve víně. Odbourávání kyseliny jablečné u červených vín je samozřejmostí. Všechna červená vína zrají v dřevěných sudech, část leží v sudech barrique. Bílá vína kvasí ve speciálních chladících nerezových nádobách, aby se zamezila mikrooxidace a neunikali aromatické látky a příjemná kyselinka. Výsledkem jsou aromatická ovocná a hlavně velmi pitelná vína s rukopisem vinaře.

Vinařství obhospodařuje 4 ha vinic na několika viničních tratích v Čejkovicích. Mezi nejznámější tratě patří Novosády, Helezný díl a Noviny. Vlastní vinice různého stáří od 5 do 35 let. Ve vinicích je vysázeno asi 20 odrůd, ze kterých vyrábí vína. Veškerou produkci zpracovává moderními a šetrnými metodami ve vlastním vinném sklepě. Od roku 2002 se specializuje na výrobu vysoce jakostních přívlastkových vín. Pro výrobu vín používá pouze vlastní hrozny, u kterých je zaručena vysoká kvalita díky odbornému řezu, nízké zátěži révových keřů, precizním zeleným pracím, probírkou hroznů a pozdní sklizní. Všechna vyrobená vína jsou v omezených partiích a jsou určena do gastronomie, vinoték a soukromých archivů.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž používá tradiční historické a vinařské motivy, jako je list révy a podobně. I když jsou zde pouze povinné údaje, vinař ochotně odpověděl na mé dotazy, za co ještě jednou děkuji.

Barva má purpurový odstín, fialové záblesky a velmi dobrou intenzitu. Vůně má v nástupu tóny čerstvě pomleté červené papriky, kterou bych očekával spíše u Cabernetu Moravia. Po rozdýchání se objevují těžší ovocité tóny.

Chuť je středně dlouhá s dobrou perzistencí a výraznější kyselinkou, která poněkud zkracuje závěr. Třísloviny jsou poněkud potlačené. V dozvuku znovu objevuji paprikové tóny. Nemohu si pomoci, ale surovina pro toto víno nedosáhla dostatečnou zralost. Druhý den mi Alibernet připomíná extrakt z modrých hroznů, tím se stává víno docela zajímavé a svérázné. Vinařství ho doporučuje ke grilovaným masům, steakům a hovězím gulášům. Podle informací z vinařství, byl tento Alibernet vyprodán v únoru 2007. Zájemci o tuto odrůdu nebo i jiné z tohoto vinařství, mají možnost nakoupit přímo u výrobce aktuálně prodávané ročníky.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Alibernet
Ročník: 2005
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Čejkovice
Viniční trať: Noviny
Výrobce: Vinařství Konečný Čejkovice
Číslo šarže: 14/05
Alkohol: 12,5 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 1,2 g/l
Obsah kyselin: 5,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,4 g/l
Datum sklizně: 18. října 2005
Cukernatost hroznů: 19,0 °NM
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1996
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: viz odstavec výše
Rok lahvování: 2006
Doporučená archivace: 2009-2012
Teplota skladování: 10 - 16 °C
Teplota podávání: 18 °C
Velikost šarže: 500 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 119,- Kč (vinotéka v brněnské Vaňkovce v červenci 2008)

Spotřebitelská známka: 6.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 7 6 6 7

Počet příspěvků v diskuzi: 7  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4049x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.05.2010 10:08:26