Cabernet Sauvignon 2004 Reserva - Viña Tarapacá ex Zavala, Maipo Valley, Chile
Možná si vzpomínáte na únorovou recenzi Merlot 2005 - Viña Tarapacá ex Zavala, Maipo Valley, Chile, kdy jsem slíbil pokračování v mapování kvality těchto hypermarketových vín. Dostávám se ke Cabernetu Sauvignon 2004, který je označený Reserva. Jak už je zvykem u Viña Tarapacá, hrozny pochází z vinařské podoblasti Maipo Valley, oblast Valle Central. Z webu českého dovozce se dozvíte, že hrozny byly kvašeny a macerovány v nerezových tancích. Následně víno zrálo po dobu 7 měsíců v malých barikových sudech z francouzského a amerického dubu.Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Na korku jsou póry, které mohou v budoucnu ohrozit dlouhodobou archivaci. Adjustáž podle mne výborně posunuje základní řadu "Varietal" o úroveň výše. Díky vyšší a širší lahvi je čitelnější. Lehce pozměněný design etikety se mi líbí. Horní části dominuje nápis Reserva. Obě etikety jsou ale docela skoupé na informace, u zadní se používá tak malé písmo, že bez lupy moc nepřečtete. Zato stránky dovozce jsou na tom lépe, nechybí základní charakteristika, doporučené pokrmy a doba archivace.Barva je purpurově červená, intenzivní, s rubínovými odlesky. Vůně je hluboká a od prvního okamžiku nebudete pochybovat, že jde o barik. V nástupu ohromí výrazná vůně vanilky a dubu, později najdete odstíny černého rybízu a kouřovinku. Buket působí velmi silným, ale nepodbízivým dojmem. Viskozita je výborná, po zakroužení ve skleničce zůstávají dlouhé mosty, které pomalu stékají dolů.V dlouhé chuti, která je dána vlivem sedmiměsíčního zrání v bariku, vystoupí jemné třísloviny a kořenité odstíny, které nádherně doplňují ovocité tóny. Překvapivé a příjemné zároveň, po výrazné barikové vůni je v chuti více ovocitosti i vanilky. Dá se dokonce hovořit o určité sametovosti a dobré sladěnosti, nic neruší. V dozvuku vystoupí zvláštní, nasládlá dřevitá chuť, která nutí k dalšímu doušku. Vyšší alkohol (13,5 % obj.) sluší a doplňuje tělo i strukturu vína.Víno bych doporučil jako doprovod k pokrmům a nechat alespoň hodinu rozdýchat, případně dekantovat. Výrobce ho doporučuje kombinovat s opékanými červenými masy, skopovými žebírky a grilovanými játry. Teplotu podávání udržujte mezi 18 až 20 ºC, kdy se nádherně otevře. Výrobce doporučuje archivaci 4 až 5 let, ale podle mne ho můžete v klidu otevřít již nyní, další archivací moc nezíská. I druhý den mi víno chutnalo báječně, vůně ani chuť neuvadla.Oceňuji odrůdové vlastnosti Cabernetu Sauvignon a také zrání v bariku, které zmíněnou ovocitost krásně doplnilo a posunulo o stupínek výše. Poměr kvalita k ceně je dobrý, pokud beru v úvahu akční cenu v listopadu 2006, kdy se v Globusu prodával za 125,- Kč. Když se podíváte dnes do obchodních řetězců, najdete cenu kolem 250,- Kč. V takovém případě jde podle mne o předraženou cenu a známka za ostatní služby by byla mnohem nižší. Kromě tohoto Cabernetu jsou na trhu další Reservy různých ročníků a odrůd včetně jedné kupáže. Řadu z nich vyzkoušíme a seznámíme vás s jejich kvalitou.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2004Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéKategorizace: ReservaVinařská oblast: Valle CentralVinařská podoblast: Maipo ValleyVýrobce: Viña Tarapacá ex Zavala S.A., Isla de Maipo, Maipo Valley, ChileČíslo šarže: L-05-05-06Alkohol: 13,5 % obj.Teplota podávání: 18 - 20 ºCDovozce: Vinicola s.r.o., Lanžhotská 27, BřeclavZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 125,- Kč (akční cena Globus v listopadu 2006)