O Víně

07.12.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.12.2005 00:00

Hibernal 2001 stolní - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice

Několik mých posledních článků vycházelo z oblasti sladších vín, bylo tedy na čase zatnout na chvíli cukříkům tipec. A jako takové „neutralizační“ víno mi padl do oka výše zmíněný Hibernal. Neutralizační nemyslím ve smyslu, že to je slabé jako destilovaná voda, ale aby mé chuťové buňky nezačaly bojkotovat suchá vína. Ba naopak, ač je toto víno deklarováno jako stolní, jeho kvality sahají až do třídy kabinet. Hrozny dosáhly cukernatosti 19,5° NM, víno je opravdu z těch lepších a se stolní kategorií si opravdu vytře spodek lahve.

Možná že Vám název tohoto vína bude něco říkat. Mám na mysli to, že jste se již mohli dvakrát o tomto víně dočíst z pera (spíše teda klávesnice) mistrů J. a Petra. Zvláště J. toto víno podrobně rozebral, díky informacím došlých z vinařství. Ale je to už dávno, tudíž Vás jen neodkážu za informacemi do starší recenze, ale opráším je funkcí copy/paste. Tady jsou:

Náhodou jsme vykoupili hrozny této odrůdy z Vinařství Mikrosvin Mikulov. Je to kabinet i s ohledem na velmi špatný ročník 2001. Cukernatost moštu dosáhla hodnoty 19,5° NM. Víno bylo vyrobeno bez přidání řepného cukru a stabilizováno pouze oxidem siřičitým dle tuzemských norem. Protože v té době nebyla odrůda Hibernal zapsána ve Státní odrůdové knize a dle vinařského zákona se směla uvést na trh jen jako stolní (na etiketě láhve 0,75 l to vypadalo ohavně, ale jako zajímavost jsme to vše prodali jako raritu) museli jsme toto víno uvádět takto. Laboratorní rozbor jsme si udělali jen orientačně. Velmi zajímavě se ale toto víno vyvíjelo. Do druhého stočení (prosinec 2001) byl dominantní buket a chuť po jablku (měli jsme strach, že nás zákazník obviní ze zpracovávání jablečného moštu), pak se náhle obojí zvrátilo v mohutné vůně po květu černého bezu (a zase jsme dostali strach, že budeme obviněni z macerace květu tohoto keře do vína). Toto se však vyladilo a "zjemnilo" do současného stavu. Mošt měl kyselin okolo 11 g/l, což byla katastrofa! Ve víně je znát kyselina mléčná (jablečno-mléčná fermentace zde proběhla spontánně, což si v bílých vínech hlídáme a považujeme ji za nežádoucí).

Víno je uschováno v lahvích typu Bordo mající objem 0,75 l (zelené sklo). Viněta je velmi strohá a zpracováním kvalit vína ani zdaleka nedosahuje. Ale určitě tato partie nebyla zamýšlena vypustit do obchodů a vinoték za účelem nalákání čím jak nejširšího počtu zákazníků. Své nadšence a milovníky si určitě víno našlo a těm bylo jedno, jak je tato nepříliš hojně dostupná odrůda adjustovaná. S přihlédnutím k tomuto faktu přihodím nějaký bodík navíc. Korek je lisovaný, délky 40 mm se standardním firemním potiskem.

Barva je hezky sytá, určitě sluší nízkému přívlastku velmi dobře. Pokud budeme brát za bernou mince jakost stolní, nemá to snad smysl ani konstatovat. Viskozita je také vyšší a na stěnách víno ulpí na delší dobu. Smočené okraje poctivě okroužkuje, že by tedy i nějaký cukřík? Povzbuzen přičichávám. Vůně je jak vystřižená z encyklopedie a kdybychom si vyhledali heslo černý bez, tak by tam byla její fotka :- ) Když tento mainstream dostatečně podráždí nos, vystoupí další tóny jako citrusové ovoce, pomerančová kůra, jablka a květena. Jde opravdu o velmi mnohoslibnou a širokospektrální vůni. Velmi voňavé až bonbónové tóny nezapřou jednoho z rodičů odrůdy Hibernal a sice Ryzlink rýnský.

Chuť pokračuje v nastoleném trendu a nijak nesestupuje z našlápnuté destinace, tedy potěšit. Přestože je víno suché, překvapuje mne svou velmi medově vyzrálou povahou. Připomíná tak spíše polosuché víno díky velmi hezkým složkám bezového medu. Je tak velmi lahodné a ani svěží, živá kyselinka nepůsobí rušivě, jen efektivně upravuje rovnováhu mezi sladkým a kyselým. Víno je velmi dobře vybalancováno i v mezích staré uhlazenosti, vyleženosti kontra mladické bujarosti. Působí tedy jak uhlazeným, lahodným, uleženým dojmem, tak živě osvěžujícím a rozverným. Své ovocné aroma si udrží na patře i v delší perzistenci.

Povaha vína je popohánějící. Mám tím na mysli, že když dopijete skleničku, hned automaticky stočíte oči na láhev, jestli by šlo ihned napravit křivdu prázdné sklenice. Jak jednou tento mok zatne drápek do smyslů, drží opravdu dobře a nepustí až se dostanete opravdu až ke konci. Toto víno jsem i dokonce musel, častěji než obvykle, dolévat své přítelkyni. A to už je opravdu co říct, protože při 90 % suchých vín, která spolu ochutnáváme se tak vehementně neupomíná o pravidelné dolévání. Tudíž opět palec nahoru a velmi příjemné překvapení.

Odrůda: Hibernal
Ročník: 2001
Jakost: stolní
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Výrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 21
Cukernatost moštu: 19,5° NM
Teplota skladování: 10° C
Teplota podávání: 8 - 10° C
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Cena: 72,- Kč (přímo od výrobce leden 2005)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 8 8 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1577x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.12.2009 18:22:38