O Víně

18.11.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.11.2005 00:00

Sevar 2004 zemské - Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o. Polešovice

Dnešní ranní článek o Sevaru od J. - nevyzněl pro vlastní víno příliš dobře, nicméně jsem rád, že se v závěru zmínil o tom samém víně úrody 2000 v kvalitě výběr z hroznů. Na to si totiž také pamatuji, ovšem nemám už doma žádnou tuto lahev.

Co vlastně víme o odrůdě SEVAR, která bude ještě nejméně 2 až 3 roky ve „zkušebním provozu“, než bude moci být přihlášena k zápisu do Státní odrůdové knihy ČR...? Díky ochotě pracovníků Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích Vám mohu sdělit, že jde o novošlechtěnou odrůdu, jejímiž rodiči jsou tzv. Sevilar - správně snad Seyve-Villard, což je divoce rostoucí hybrid z jižního Maďarska a dobře známé Svatovavřinecké. Díky svému původu je charakter vína podobný odrůdám Neronet nebo ukrajinskému Alibernetu (viz např. nedávno popisované víno Alibernet 2002 odrůdové jakostní - Škrobák Stanislav, Čejkovice). Sevar ale jinak do cabernetové rodiny nepatří.

Sevar je atypická odrůda s atypickými vlastnostmi. Ve víně se projevují vůně a chuť lesních jahod, ostružin a myslím, že divokost maďarského rodiče je znát. Aby šlo z hroznů Sevaru udělat pitelné víno, musí hrozny dozrát nejméně na cukernatost 19 °NM. To ročník 2004 splnil, hrozny měly o kousek více než 20 °NM. Ve výborných ročnících je Sevar schopen poskytnout skvělé plné a v chuti bohaté víno vysokých přívlastkových jakostí.

Sevar je odrůdou prakticky zcela odolnou vůči hospodářsky nejvýznamějšímu houbovému onemocnění révy vinné, čímž je v našich podmínkách bezesporu padlí révové, neboli oidium. Tato vřeckatá houba způsobí, že letorosty (větvičky) zasažené révy jsou flekaté jako maskovací síť. Padlí ovšem napadá i listy, a hlavně nezralé hrozny. Mladší bobule zasychají, větší bobule při nárůstu praskají. Nemoc v révě přezimuje a zjara pak mladé letorosty opět porůstají bělavým podhoubím. Pokud je počasí teplé (přes 25 °C) a vlhké, padlí se úspěšně šíří. Místo fungicidů však může dnes vinař sáhnout právě např. k Sevaru, který je navíc dobře odolný i proti dalšímu plísňovému onemocnění, jakým je plíseň révová, tzv. peronospóra. Proti nemocem révy se vinaři většinou brání různými postřiky, ovšem právě ty chemické odrůda Sevar nesnáší.
Sevar má jako odrůda docela nevábný vzhled hroznů. Ten je řídký, ale rostlina je pevná a odolná (dědictví divokého rodiče?). Dřevo révy dobře vyzrává, keřík drží list (ten je sytě zelený) hodně dlouho. Jde o středně pozdní modrou moštovou odrůdu, sklizeň probíhá v říjnu až v polovině listopadu.

Osobně se se Sevarem setkávám občas na místních koštech. Myslím ale, že takto lahvovaný jej polešovická šlechtitelka prodává jako jediná. Když si tak čtu hodnocení od J. a porovnávám jej se svými zápisky, na mne zanechal Sevar asi trošku lepší dojem a to především svou neuhlazenou lesní divokostí ve vůni a rozmařilou zhýralostí v chuti :-) Jsem zvědavý, jaká bude láhev onoho výběru z hroznů 2000, kterou J. doma hamouní, protože po pravdě řečeno, dnes testovanému, pouze průměrnému jakostnímu Sevaru 2004 přeci jen něco chybí…

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sevar
Ročník: 2004
Jakost: zemské
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Polešovice
Viniční trať: neuvedeno
Cukernatost moštu: 20 °NM
Výrobce: Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o. Polešovice
Cena: 65,- Kč - přímo v Polešovickém sklepu, září 2005

Spotřebitelská známka: 6.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno 7 6 5 nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2141x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.07.2011 13:43:06