O Víně

14.10.2003 J. Aktivni: Ano Datum a čas publikace:
Velká kniha o kráse snoubení vín a pokrmů

Pod odkazem Velká kniha o kráse snoubení vín a pokrmů najdete základní informace o této publikaci.

Název: Velká kniha o kráse snoubení vín a pokrmů
Autor: Luboš Bárta, Branko Černý
Vydavatelství: Geronimo Collection, s.r.o. Radlická 103, 150 00 Praha 5 (2002)
Web: http://velkakniha.vinnysklep.cz
Počet stran: 330
Cena: 299,- Kč

Ve Velké knize o kráse snoubení vín a pokrmů popisují autoři - lidé „od vína“ z vinařské obchodní společnosti Vinný sklep - 127 aktuálních českých a moravských vín, která si můžete koupit v dobrých vinotékách po celé republice dnes, zítra, za týden, pro chvíli pohody nebo na sváteční vánoční či velikonoční stůl. Vína jsou popsaná u nás dosud nejpodrobnějším způsobem - od chladné analytiky přes charakteristiku pěstování, sklepa původu, způsobu výroby a názoru vinaře až po košatý degustační popis, vytvořený společnou prací skupiny degustátorů v dlouhé řadě degustací předcházejících zpracování této knihy. Doplňuje je na 170 zaručených vyzkoušených receptů na přípravu pokrmů, kterými uděláte radost sobě i přátelům. Vařit podle nich mohou mistři řemesla, jsou však formulované tak, aby podle nich uvařila skvostnou večeři i studentka konzervatoře... K tomu dobré kuchařské rady, historky, poučky, tisícovka fotografií a jako prémie 14 návodů na studené i horné míchané nápoje z vína.

Sympatické na této knize je obrovské množství fotografií a snaha nabídnou velké množství originálních receptů pro moravská vína, která můžete zakoupit v obchodní síti, vinotékách nebo přímo u výrobců. Líbí se mi upřímnost, se kterou oba autoři přistupují k rozličným receptům a kulinářským tajemstvím. Kromě toho naleznete u každého vína informace o výrobci a něco k charakteristice daného vína a obecné doporučení k dalším pokrmům a sýrům. Byla by velká škoda tuto knihu přehlédnout, protože jak uvádějí autoři, zavedená a zažitá klišé, jak je které víno vhodné k určitým pokrmům nemusí vždy platit. Vždyť moravské vinařské regiony, které jsou svou severní polohou více svěží a s výraznější kyselinkou mouhou mít poněkud odlišné chuťové vlastnosti, než na které můžete narazit ve světových kuchařkách.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1656x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5