Postřehy z Mallorky
Po první obecné části, která se týkala hlavně vinařské legislativě na Mallorce, dnes nabízím osobní zkušenosti a dojmy z několika vín. Vše jsem sepsal do následujícího článku.
Na Mallorce jsem se rozhodl kupovat a přímo na místě degustovat pouze místní vína. Každé pravidlo má ale výjimky, což platí i zde, jak vysvětlím níže. Pro nákup jsem zvolil ten nejběžnější způsob, přesně řečeno super nebo hypermarkety, které se v turistických centrech nacházejí doslova na každém rohu, pláže nevyjímaje :-). Jedná se o řetězce společnosti Spar, které známe spíše pod názvem Interspar (logo je však stejné). Tyto větší či menší obchůdky mají otevřeno většinou od 8 do 23 hod. Vína s původem DO Mallorca (DO Binissalem a DO Plá i Levant) jsou zřetelně označena a oddělena od ostatní nabídky. V obchodní síti je drtivá většina vín španělských, zbytek tvoří nabídka chilských, argentinských, řeckých, amerických a italských vín. Zastoupení Francie buď není vůbec nebo je mizivé, což mi ale v žádném případě nevadilo. Naopak, chtěl jsem poznat místní vína, která si u nás bohužel nemůžeme dopřát. Ve větších supermarketech najdete i prosklené chladící boxy, kde jsou uložené sekty, bílá vína a rosé. Tento způsob prodeje stejně jako otevírací dobu jsem velmi uvítal. Rozhodnete se koupit konkrétní víno, tak si ho vytáhnete z chladícího boxu a neřešíte tak problém s temperací. V případě červených vín jsme to operativně řešili podle konkrétní lahve vychlazením v nádobě s ledem, který vám ochotně v každém baru nabídnou.
Následující řádky již zasvětím vínům, která jsme degustovali. Veškeré etikety byly bohužel samolepky, takže Petr musí všechny vzácné kousky do své sbírky oželet, protože jsme nedisponovali mikrovlnkou ani horkovzdušnou troubou :-) V průběhu degustace jsem fotil lahve, korky a postupně si dělal poznámky. Po příjezdu jsem prošel webové stránky všech vinařství, abych vám mohl také uvést základní informace o vinařství a jejich nabídce.1. Terra Càlida 2004 Denominación de Origen (DO) - Bodegas Ramón Roqueta, S.A. BarcelonaVinařská oblast: CatalunyaOdrůda: Cabernet Sauvignon x TempranilloKategorizace: barrique (3-4 měsíce) Alkohol: 13,5 % obj.Číslo šarže: L6200Web: http://www.roqueta.com/Cena: 2,50 €První červené víno jsme kupovali z důvodu "aklimatizace". Jedná se o lahev Terra Càlida z vinařství Bodegas Ramón Roqueta v Barceloně. Pod obchodním názvem Terra Càlida se skrývá kupáž Cabernetu Sauvignon x Tempranillo, typických modrých odrůd pěstovaných po celém Španělsku.Vinařství nabízí následující řadu vín:♦ Ramón Roqueta Wines jsou odrůdová vína z odrůd Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Ull de Llebre. Najdeme zde také Cabernet Sauvignon, který zrál 3 měsíce v bariku, Crianzu a Reservu nebo kupáž Cabernetu Sauvignon a Tempranilla.♦ Terra Càlida se dále dělí na bílou, rosé a červenou variantu. Bílé i červené jsme degustovali, viz poznámky níže.♦ Bacasis znamená ruční sběr a jde o kupáž Cabernetu Sauvignon (50 %) a Merlotu (50 %), která zrála 8 měsíců v bariku.♦ Mas de Bellvís je označení řady z ekologického vinohradnictví.♦ Synera je polosladké bílé Macabeo a Moscatel, rosé a červené víno (Garnacha x Tempranillo).♦ Aged in Oak Barrels je označení pro bariková vína z Tempranilla a Cabernetu Sauvignon.♦ Rancio / Moscatel / Mistela jsou dolihovaná vína.Nyní se již mohu vrátit k červenému vínu Terra Càlida. Adjustáž této řady nehýří žádnými výraznými grafickými motivy. Po stránce informační najdete velkou porci údajů, mnohem více najdete na webu, který je po stránce aktuální nabídky na perfektní úrovni. Hrizny pro kupáž Terra Càlida (Cabernet Sauvignon x Tempranillo) pochází z vinice s kamenito-vápenitým podložím, kde se vyskytují minimální srážky. Korek je plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Barva je intenzivní, višňově červená s nahnědlým meniskem na okraji. Vůně je hluboká a poměrně široká. Rozprostírá se od lesních plodů, po kořenito-dřevité odstíny a vanilku, která ukazuje na zrání v barikovém sudu. Ve středně dlouhé chuti jsou sametově hebká třísla a kořenito-ovocité tóny. Zrání v barikovém sudu po dobu 3-4 měsíců má na svědomí, že nádherně vynikají ovocité vlastnosti vína. Jak kupáž, tak vliv bariku, je citlivě použitý. Velmi hezký je kořenito-nasládlý ocásek v dozvuku a zvláštní bylinné odstíny. Také komplexnost a sladěnost je dobrá, víno nepůsobí těžkým a unavujícím dojmem. Podařilo se dobře skloubit ovocitost s dubovým sudem.
Za 2,50 € slušně udělané víno s výborným poměrem kvalita / cena. Víno podávejte při teplotě 16-17 ºC k dušeným a červeným masům, grilovaným pokrmům a sýrům. Ještě jednou upozorňuji na slušný web http://www.roqueta.com/, který je nabitý po stránce informací a nabídky vín, odkud čerpám většinu informací. Pokud se s tímto vínem potkáte, vyzkoušejte ho. Snadno dostupné bude také v Katalánsku!2. Veritas Añada 2004 Denominación de Origen (DO) - Franja Roja, S.L., Binissalem, MallorcaVinařská oblast: Islas BalearesVinařská podoblast: Binissalem - MallorcaOdrůda: Manto Negro (min. 60 %) x Callet x Cabernet Sauvignon x TempranilloKategorizace: barrique (6 měsíců) Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: L-250406AWeb: http://www.vinosferrer.com/Cena: 4,95 €
Poprvé se dostáváme na Mallorku do (pod)oblasti Binissalem. Vinařství Franja Roja je na zdejším trhu velmi dobře viditelné a není možné si ho nevšimnout. Za vším stojí mladý dobrodruh Jose Luís Ferrer, který na Mallorce nastartoval rozmach tohoto vinařství. To vše se událo ještě před občanskou válkou ve Španělsku, takže dnešní vína dělá již třetí generace tohoto rodu.
Vinařství nabízí následující řady vín:♦ José L. Ferrer jsou Gran Reservy až po rosé a bílá vína. Vína jsou vyrobena převážně z místních odrůd, mění se jen procentuální složení jednotlivých odrůd.♦ Veritas je řada vín od základní, což je toto víno, přes Crianzu až po Gran Reservu. Kromě toho zde patří i bílá odrůdová vína (Macabeo a Parellada), sladká vína z Moscatelu de grano menudo a šumivé (Moll, Muscatel a Parellada).♦ Dues jsou mladá vína (Cabernet Sauvignon x Mantonegro, Syrah x Callet) z modrých hroznů a bílá (Moll x Macabeo).♦ Special Editions jsou exkluzivní vína. Jedná se o Joan Miró 1997 barrique a Korea Fantasy z tradičních odrůd Mallorky, které zrálo 21 měsíců v bariku + 15 měsíců v lahvi, Luis Maravel.Další informace naleznete na webu http://www.vinosferrer.com/, u kterého opět musím vyřknout, že jde o výborný web po stránce informací, nabídky a je aktuální!
Tolik obecné informace, ale zpět ke cuvée Veritas Añada, která je směsí Manto Negro (60 %) x Tempranillo (22 %), Cabernet Sauvignon (8 %), Callet (8 %) a dalších (2 %). Fermentace proběhla v nerezových tancích při teplotě 28 - 30 °C. Kvašení proběhlo v cementové nádrži lemované sklovitými dlaždicemi. Zrání v bariku probíhalo po dobu 6 měsíců v sudech z amerického dubu.
Adjustáž je jednoduchá až tuctová, ale rozhodně ne bez informací. Na zadní etiketě najdeme podrobnou charakteristiku vína včetně vinifikace a doporučených pokrmů. Na přední etiketě je dominantní název kupáže a sympatická kresbička sběrače hroznů s hudebníkem. Tento symbol je charakteristický pro celou tuto řadu. Lahev typu Bordeaux je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Barva je granátově červená s fialovými odlesky. Vůně je hluboká a zajímavě strukturovaná. V nástupu jsou kořenito-dřevité odstíny, které doplňuje kouřovinka s vanilkou. Na pozadí se dále objeví ovocité tóny. Ve středně dlouhé chuti jsou zřetelné stopy bariku, třísla jsou výraznější spolu s kořenitým dozvukem. Ovocitost je bohužel potlačena barikem. I když vinařství doporučuje víno otevřít do dvou let po lahvování, což je právě letos, předpokládám, že archivace po dobu 3 - 4 roky vínu neublíží. Mohlo by dojít k zakulacení výrazného kořenitého projevu a tříslovin. Postrádám více hebkosti a komplexnosti. Po rozdýchání se v chuti objevuje výrazná koňská stáj respektive chlévský dvoreček. Kdo se v této vůní i chuti vyžívá, bude nadšený, ostatním může připadat nepříjemná. Nechávám si trochu vína na druhý den, jak se projeví a nestačím se divit. Oxidace zjemnila třísla a chuť mi připadá mnohem přátelštější.
Teplota podávání je doporučena 16 - 18 ºC. Víno je vhodné podávat k výraznějším úpravám hovězího masa, grilovaným pokrmům a sýrům s modrou plísní. Jde o těžší víno s kořenitým projevem, které si své příznivce určitě najde. Za cenu 4,95 € bych si ho koupil znovu k některému vhodnému pokrmu. Rád bych někdy vyzkoušel z tohoto vinařství vyšší Reservu nebo Gran Reservu.3. Novell Negre 2003 Denominación de Origen (DO) - Pere Seda Bodegas S.L., Manacor, MallorcaVinařská oblast: Islas BalearesVinařská podoblast: Plá i Llevant - MallorcaOdrůda: Callet x Manto Negro x Tempranillo x Cabernet Sauvignon x SyrahAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 02 L38Web: http://www.pereseda.com/Cena: 4,75 €
Dalším vínem je Novell Negre ročník 2003 z vinařství Pere Seda, které je v obchodní síti dobře viditelné a zastoupené. To je také jeden z důvodů, proč jsem se odhodlal koupit dvě vína (kromě tohoto i lahev č. 5), vedle velmi dobré kvality. Vinařství obhospodařuje 130 ha vinic, které jsou situovány v městských oblastech Manacoru a Felanitx. Pěstují Prensal blanc, Macabeo, Parellada, Chardonnay, Callet, Manto Negro, Tempranillo, Cabernet Sauvignon a Merlot. Vinařství založil před více jak 100 lety Pere Seda. Od té doby prošlo vinařství velkými změnami. Roční produkce přesahuje 5 tisíc hl vína v jakosti DO Plá i Llevant. V posledních letech také pravidelně exportuje.
Bodegas Pere Seda vyrábí následující řady vín:♦ Copiña jsou bílá vína a rosé, i když pod č. 5 níže najdete i červené, které se dnes již nevyrábí.♦ Novell jsou bílá, rosé i červená vína, která se vyrábí z odrůd, které jsou pro Mallorku typická (Callet, Manto Negro, Tempranillo, Premsal a Macabeo). Jsou určena k pití přímo po lahvování.♦ Chardonnay, u kterého je 100 % uvedené odrůdy♦ L'Arxiduc jsou tři varianty vín: bílá, rosé a červená. Opět jsou vyrobena tak, aby se pila jako mladá. Jsou vhodná k pokrmům z rýže, krémovým polévkám, rybám a pokrmům z vařeného masa. Červená jsou převážně z odrůdy Callet, Manto Negro a Tempranillo, rosé z Merlotu a Tempranilla a bílá z odrůdy Parellada (95 %) a Moscatel 5 %.♦ Mossen Alcover Red je dolihované víno z odrůdy Callet (60 %) a Cabernet Sauvignon (40 %) od roku 2000. Hrozny pochází ze starých keřů révy nejmodernější technologií. Zrání probíhá v dubových sudech po dobu 2,5 měsíce. ♦ Pere Seda Reserva 95 a Pere Seda Crianza 97 jsou nejlepší druhy vín tohoto vinařství. Jedná se o kupáž odrůdy Callet x Manto Negro x Cabernet Sauvignon x Tempranillo. Reserva ročník 1995 zrála 12 měsíců v bariku a poté v lahvi. Crianza 1997 zrála 12 měsíců v bariku a poté v lahvi.
A nyní se již mohu vrátit k řadě Novell Negre, která je vyrobena z odrůdy Callet x Manto Negro x Tempranillo x Cabernet Sauvignon x Syrah. Adjustáž je decentní a jednoduchá zároveň. Všimněte si označení Collita 2003, což je v místním jazyce označení sklizně. Španělsky se sklizeň označuje Cosecha (či "koseča"). Zadní etiketa podává základní charakteristiku vína a odrůdové složení. Korek je lepený o délce 44 mm s potiskem vinařství.
Barva je granátově červená s rubínovými odlesky. Vůně je široká a mnohoslibná zároveň. Převládají ovocité tóny a jemné dřevito-kořenité odstíny. Vše působí přesvědčivě. Ve středně dlouhé chuti překvapí příjemná ovocitost a jemnost. Třísla jsou semetově hebká, víno je komplexní a zajímavě strukturované. Složení této kupáže se náramně povedlo. Další archivací již moc nezíská a pravděpodobně je na svém vrcholu. Teplotu podávání udržujte v rozmění 14 - 16 ºC. Víno je vhodné podávat k masitým pokrmům a sýrům s bílou plísní. Jde o středně těžké víno s krásným ovocitým projevem, u kterého oceníte především jemná třísla a výbornou harmonii. Za cenu 4,75 € neváhejte a vyzkoušejte. Jak jsem uvedl výše, vinařství Pere Seda nepřehlédnete a na trhu je velmi dobře zastoupeno.4. Son Caló Negre 2006 Denominación de Origen (DO) - Vinyes i Bodegues Miquel Oliver, S.L., MallorcaVinařská oblast: Islas BalearesVinařská podoblast: Plá i Levant - MallorcaOdrůda: Callet x FogoneuAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: L6A 05173Web: http://www.miqueloliver.com/Cena: 3,75 €
Další víno pochází z vinařství Miquel Oliver, které je taktéž dobře zastoupeno na trhu. Svými moderně vyhlížejícími etiketa tak trochu vybočuje mezi ostatními vinařstvími na Mallorce. Vinařství obhospodařuje 12 ha vinic v okolí města Petra, Felanitx, Manacor, Sineu a Montuiri, které se nachází v DO Plá i Levant. Webové stránky vinařství http://www.miqueloliver.com/ uvádí, že vinice se rozprostírají na výborných polohách, kde panuje typické středomořské podnebí s mírnými chladnými zimami a suchými léty s průměrnou teplotou 16 °C a průměrnými srážkami 450 až 500 l/m2. Půda je zde těžká, jílovitá a načervenalá díky oxidu železitému (podle kterého je pojmenována vinice Ses Ferritges) a s nízkým obsahem organické hmoty. Pěstují původní odrůdy Callet, Fogoneu, Manto Negro a Prensal a také mezinárodní Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah, Moscatel a Macabeo. Vinařství se pyšní několika cenami na různých výstavách, ale také uvádí, že se jako první na Mallorce pustila do ekologického vinohradnictví včetně výroby vína nebo že jako první vyrobila suché víno z Muscatelu. Ostatně, na ten jsem měl dlouho zálusk, ale nakonec jsem se rozhodl jednu lahev zakoupit a přivést domů na standardní recenzi. O tom ale více v samotném závěru tohoto článku.
Vinařství nabízí následující řady vín:♦ Aia je Merlot, který zraje 7 měsíců ve francouzských nebo amerických barikových sudech (typ Allier)♦ Ses Ferritges je kupáž odrůdy Calletu, Syrahu, Merlotu a Cabernetu Sauvignon, která zraje 12 měsíců ve francouzských nebo amerických barikových sudech (typ Allier) ♦ Mont Ferrutx je kupáž odrůdy Calletu, Fogoneu, Tempranilla a Manto Negro, která zraje 10 měsíců v amerických dubových sudech♦ Son Caló Rosé je kupáž Calletu, Fogoneu a Tempranilla♦ Original Muscat Miquel Oliver je odrůdové víno z muškátu a jak jsem vzpomenul výše, připravím standardní recenzi♦ Son Calo Blanc de Blancs je bílé víno z odrůdy Prensal
Vrátím se k červenému vínu Son Caló Negre, které je vyrobeno z odrůdy Callet a Fogoneu. Hrozny byly ručně sbírány v září 2006 do plastových nádob o hmotnosti 18 až 20 kg. Fermentace proběhla v nerezových tancích při teplotě 28 až 30 °C po dobu 10 dnů. Macerace trvala 5 dnů. Víno bylo lahvováno v dubnu 2007.
Jak jsem uvedl výše adjustáž působí moderně a je nepřehlédnutelná. Nebojí se používat výrazné barvy i popis na přední etiketě. Záklopka v barvě etikety má hezké logo vinařství. Korek je lepený délky 42 mm s potiskem výrobce.
Barva je světlá, rubínová a čistá. Vůně je jemná a ovocitá. Dominuje výrazná vůně červeného rybízu (plody i listy), které doplňují kořenito-bylinné odstíny. I v chuti působí víno mladým a svěžím dojmem. Je ovocité a lehké, nepůsobí těžkým dojmem. V dozvuku cítím zvláštní mandlový ocásek. Je to víno s měkčím projevem tříslovin a menším tělem, ale na odpolední popíjení jako doplněk k jídlu vytemperované na 16 °C bude určitě ideální. Výrobce doporučuje archivaci do roku 2009. Son Caló Negre je typem lehčího červeného vína, které má všechny atributy mladého a svěžího vína. Za cenu 3,75 € nemá chybu.5. Copiña 1998 Denominación de Origen (DO) - Pere Seda Bodegas S.L., Manacor, MallorcaVinařská oblast: Islas BalearesVinařská podoblast: Plá i Levant - MallorcaOdrůda: Manto Negro x Callet x TempranilloAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 02 L8BWeb: http://www.pereseda.com/Cena: 4,75 €
Opět se vrátím k vinařství Pere Seda z Manacoru, o kterém jsem psal u č. 3. Jak jsem již uvedl, v současné době se řada Copiña vyrábí jen jako bílá vína a rosé. Na ročník 1998 jsem narazil úplnou náhodou v jednom supermarketu a nemohl jsem odolat. Aniž bych to tehdy tušil, červená varianta této řady je již skutečně vzácná...
Adjustáž je střídmá, žlutá etiketa se zlato-černým písmem má svůj půvab, zvláště mušle v horní části. Ze zadní etikety se dozvídám, že jde o kupáž Manto Negro, Callet a Tempranilla. Plný korek délky 44 mm s potiskem vinařství neutrpěl žádnou vadu po několika letech povalování v regálech.
Barva je granátově červená s oranžovými odlesky. Vůně již v nástupu ohromí. Jsou zde odstíny ostružin a bylin. Podobná je i chuť. Ten velmi zvláštní bylinný ocásek, který není rušivý je jakýmsi rukopisem červených vín z Mallorky nebo alespoň některých. Není to ale žádná unavující síla, spíše jde o s rozumem použitou kombinaci koření a ovoce. Nesmím zapomenout uvést výbornou nazrálost, komplexnost a harmonii, kdy do sebe vše nádherně zapadá. Ani se mi nechce věřit, že jde o ročník 1998 kupovaný v supermarketu.
Toto víno již pravděpodobně nebude snadné sehnat, pokud ano, dopřejte si ho v klidu, kdy ho můžete vytemperované na 18 °C podávat k ušlechtilým sýrům s bílou nebo modrou plísní. Za cenu 4,75 € nemá sebemenší chybu, vlastně ano, už ho asi neokusím.6. Macià Batle Añada 2006 Denominación de Origen (DO) - Bodegues Macià Batle S.L., Santa Maria del Cami, MallorcaVinařská oblast: Islas BalearesVinařská podoblast: Binissalem - MallorcaOdrůda: Manto Negro x Callet x Cabernet Sauvignon x SyrahAlkohol: 14,0 % obj.Číslo šarže: 02 L8BWeb: http://www.maciabatle.com/Cena: 5,75 €
Pokračujeme dále, dny ubíhají, poznámky z degustací se pěkně střádají a tak si říkám, zkusíme dražší vína, ať si uděláme obrázek i o této kategorii vín. Z kandidátu vyřazuji Crianzy a Reservy, které vyžadují pečlivou temperaci, skleničky a vhodné pokrmy. Také nechci riskovat, že barik výrazně ovlivní chuťové vlastnosti a protože máme před sebou poslední tři večery, opět se rozhoduji pro tradiční odrůdová vína z Mallorky. Zaujme mne docela nenápadná adjustáž vinařství Macià Batle ze Santa Maria del Cami.
Budova vinařství byla postavená v roce 1996 a nepostrádá prvky moderní architektury, podobně jako vzpomínaná adjustáž. Architektura odpovídá místním a historickým zvyklostem. Vinařství vyrábí vína z tradičních i světových odrůd. Pokud se podíváme na jejich řadu vín zjistíme, že sortiment není tak široký, jako u jiných výrobců.
Vinařství nabízí následující řady vín:♦ Añada, o které budu hovořit níže♦ Rosado je rosé z odrůdy Manto Negro x Callet♦ Blanc de Blancs je odrůdové bílé víno z Chardonnay♦ Crianza je kupáž Manto Negro x Callet x Cabernet Sauvignon x Syrah, která zrála 24 měsíců v bariku. Výrobce deklaruje archivaci na více než 25 let!♦ Reserva Privada ročník 2002 je limitovaná a číslovaná edice z vybraných hroznů z vinic starých 40 let. Zrání probíhalo v ruských a francouzských barikových sudech po dobu 14 měsíců.
Červené víno DO z Binissalem-Mallorca s obchodním názvem Macià Batle Añada je vyrobeno z odrůd Manto Negro, Callet, Cabernet Sauvignon a Syrah. Tedy opět z odrůd, které jsou typické pro Mallorku. Hrozny byly sklizeny ve druhé polovině září na vinici Santa Maria del Camí. Jakmile byly stopky odstraněné a hrozny vylisované, probíhala 10 dnů macerace v ocelových tancích při teplotě 28 °C. Následně víno zrálo v americkém dubu po dobu dvou měsíců.
Adjustáž je jednoduchá a vkusná zároveň. Poskytuje řadu informací o použitých odrůdách a základní charakteristiku. Bílo-červená etiketa ladí s červenou záklopkou. Lahev uzavírá plný korek délky 45 mm s potiskem, který se mi při vytahování zlomil. Částečně to bylo způsobenou mou neohrabaností a také vysušeností korku. Bylo vidět, že víno bylo nedávno lahvováno a dáno do obchodní sítě.
Barva je višňově červená s fialovými odlesky a intenzivní. Vůně je jemná a poměrně široká. Rozprostírá se od ovocitých tónů až po vůni cizokrajného koření a vanilky. Jsou zde lesní plody, bobulové ovoce a ostružiny se zvláštní kořeněnou stopou. Neuvěřitelně nádherná vůně, která je sladěna do nádherného celku. V dlouhé a mnohoslibné chuti jsou ovocité odstíny doplňovány mandlovo-kořenitým dozvukem. V dozvuku je také lehce nasládlý ocásek. Třísla jsou hebká a tvoří zajímavou strukturu. I když je obsah alkoholu (14 % obj.) vysoký, při popíjení není znát. Výrobce sice neuvádí doporučenou dobu archivace, toto víno můžete otevřít hned, ale také uložit do archivu na dobu 4 až 5 let.
Vinařství ho doporučuje k pečeným masům a místním masovým specialitám. Doporučená temperace je 17 °C. Tato Añada mne velmi mile překvapila a stala se jedním z mých favoritů. Pokud se někdy k tomuto vinařství dostanete, vyzkoušejte ho, v ceně 5,75 € nabízí výborný poměr kvalita / cena. Kombinace mezi taninem z hroznů a dubovým sudem je perfektní, víno neztratilo své ovocité vlastnosti a posunulo se do nových dimenzí.7. Terra Càlida blanco 2005 Denominación de Origen (DO) - Bodegas Ramón Roqueta, S.A. BarcelonaVinařská oblast: CatalunyaOdrůda: Macabeo x Muscat d´AlexandrieAlkohol: 11,5 % obj.Web: http://www.roqueta.com/Cena: 2,50 €
Bodegas Ramón Roqueta jsme si představili u prvního vzorku. Bílé víno Terra Càlida blanco jsme si vybrali v jednohu slunného odpoledne přímo vychlazené z lednice v obchodě. Jedná se o kupáž odrůdy Macabeo a Muscat d´Alexandrie. Na Macabeo zde narazíte, podobně jako v celém Španělsku u bílých vín skoro všude, ale "muškát z Alexandrie" bych ale nečekal. Adjustáž jsem hodnotil u prvního vzorku, bílá vína této základní řady jsou v čiré lahvi. Korek je plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství.
Barva je světle žlutá se zlatými odlesky. Vůně je nádherná, v nástupu muškátová, postupně se rozvíjí do dalších ovocitých odstínů. Není to žádná "parfumerie", ale původ muškátu je zřejmý. Ve středně dlouhé chuti zaujme nasládlý ocásek a svěžest. Výsledkem je krásně provoněné, lehké a svěží víno, kterému Macabeo dodalo tělo a strukturu a Muscat d´Alexandrie zase úžasnou vůni a lehkost.
Je to víno přímo stvořené pro letní dny, které můžete také podávat jako vinný střik, vždy samozřejmě správně vytemperované na 8 °C. Podávat ho můžete k mořským plodům s rýži (paella), bílým masům, rybám a klobásám nebo jako aperitiv. Cena 2,50 € je velmi příznivá a i když archivaci nedoporučuji, pro příležitostné pití ano.8. Randemar 2003 Denominación de Origen (DO) - Antonio Nadal S.A.U. Marratxí, MallorcaVinařská oblast: Islas BalearesVinařská podoblast: Binissalem - MallorcaOdrůda: Manto Negro x Callet x Syrah x MerlotAlkohol: 13,0 % obj.Web: http://www.antonionadal.com/Cena: 7,60 €
A jsme u posledního zástupce, kterého jsme na Mallorce degustovali. Úmyslně jsem ho nechával na poslední den. Vinařství založil v roce 1898 Antonio Nadal Muntaner. Rozhodl se pro zachování tradičních metod pro výrobu místních likérů. V roce 1998 otevřeli nové výrobní prostory ve městě Marratxí, aby mohli uspokojit stoupající poptávku. Došlo také k rozšíření sortimentu o vína, který exportují do dvaceti zemí, především do EU. Na vinicích o rozloze 27 ha pěstují odrůdy Manto Negro, Callet, Cabernet Sauvignon, Monastrell, Tempranillo, Moll a Macabeo.
Červené víno s názvem Randemar je kupáž odrůdy Manto Negro, Callet, Syrah a Merlot. Adjustáž je moderní a v podobném duchu jako u vinařství Macià Batle. Na dlouhé bílé etiketě je dominantní nápis Randemar s kresbou hvězdice. Přes etiketu jsou rozházeny do oblouku zlaté výstupky, připomínající Brailovo písmo. Zlatá staniolová záklopka má vedle názvu vína také slušivou kresbu mořské hvězdice, která je také na plném korku délky 44 mm.
Barva je intenzivní, višňově červená a těžko průhledná. Vůně je plná, ve které dominují ovocito-kořenité odstíny. Poznávám vůni zralých višní, černého bobulového ovoce a pinií. V dlouhé chuti nastoupí opět višně a dřevito-bylinné tóny. Podle mne jde o víno, které díky své plnosti a struktuře nemusí nutně zrát v bariku a přesto si zachová charakter. Třísla jsou sametově jemná, nechybí nádherná nazrálost a komplexnost. Potenciál k další archivaci tady určitě je, další 3 až 4 roky mu neublíží. Ze všech vín, která jsme zde pili jde o nejlepší kousek a v ceně 7,60 € bych si ho klidně kartón dovezl domů, kdyby to jen šlo...
Paradoxně toto víno má nejzoufalejší webové stránky. Řekl bych, že výroba vína je pouze okrajovou záležitostí vedle prodeje lihovin... Randemar můžete podávat k specialitám na grilu, hovězímu masu a sýrům s modrou plísní.
Několik doporučeníJak můžete vidět z výše uvedených vzorků vín, na Mallorce používají pro červená vína skoro vždy kupáže. Zcela rozhodující je vždy podíl místních odrůd, jak jsem vysvětloval v první části tohoto článku. Vlastní vína mne mile překvapila svou ovocitostí, svěžestí a bylinnou kořenitostí zároveň. Výsledné kupáže si zachovaly charakter a půvab. Citlivě bylo použito barikových sudů. Vína nepůsobila unavujícím ani fádním dojmem. Každé vinařství si naštěstí zachovalo svůj styl. Jsem bohužel smutný z toho, že vína z Mallorky se k nám vůbec nedováží. Na druhou stranu mne potěšilo, že jsem zde objevil typické bílé víno z odrůdy Albariño, které pochází z nejzápadnější oblasti Rías Baixas patřící do autonomní oblasti Galicie. Na standardní recenzi se už dlouho těším.
Webové stránky všech zmíněných vinařství jsou vždy v katalánštině, španělštině a angličtině, často i v němčině. Nechybí virtuální prezentace celého vinařství a spousta animací. Co se týče speciální nabídky archivních vín, je podle mne velmi lákavá a zajímavá.
Mé zkušenosti s nákupem vín jsou jenom dobré. Vína z Mallorky jsou ve všech super/hypermarketech zřetelně odlišena a oddělena od ostatních vín. Vedle obou DO oblastí na Mallorce nechýbí další španělské DO: La Rioja, Valdepeñas, Catalunya, Penedès, Utiel-Requena, Ribera del Duero a další. Pro účely recenze jsem si mohl dovolit z důvodu hmotnostního limitu na zavazadlo přivést pouze pár lahví, které vidíte dole na fotce. Hodně jsem se těšil na extrasuché Sherry Tio Pepe ze známého vinařství Gonzalez Byass (Jerez de la Frontera), které jsem již vypil :-) Jsem také hodně natěšený na Original Muscat 2006 Vino de la Tierra od Miquela Olivera, Crianzu Siglo 2006 DOCa z Riojy a na Crianzu Marqués de Cáceres 2002 DOCa z Riojy.
Otevírací dobu supermarketů Spar, jsem uvedl výše. Velmi milé a především praktické je možnost "zabalení" lahve u pokladny do zvláštní "síťky", která je určená pro transport. Buď vám obsluha přímo lahev takto zabalí nebo jí o to požádejte. Jak taková zabalená lahev vypadá vidíte na předposlední fotce dole pod článkem. Takto "zajištěná" vína bez problémů přežila letecký transport do ČR. Známější značky vín se také prodávají v lahvích o objemu 1,5 l, což je ideální, když se sejde větší společnost.
Tolik vše o zkušenostech z Mallorky, které jsem nasbíral za pouhých sedm dnů. Už jsem ani nedoufal, že tento článek dopíšu a v rozumném čase zveřejním. To se mi povedlo jen částečně, původní plán zveřejnit ho začátkem prázdnin bohužel nevyšel. Všem přeji šťastnou dovolenou a jen příjemné zážitky. Pokud se vypravíte na Baleárské ostrovy, nemusíte mít obavy, místní vína jsou zajímavá a na každém rohu.
Další související odkazy:- http://www.spanelsko.info/- http://www.winesfromspain.com/- http://www.binissalemdo.com/- http://www.plaillevantmallorca.es/- http://www.illesbalears.es/- http://www.spain.info/