O Víně

28.06.2004 fufinus Aktivni: Ano Datum a čas publikace:
Maďarsko-český vinařský slovníček

Maďarsko-český vinařský slovníček.

alkoholos erjedés = alkoholová fermentace
almasav = kyselina jablečná
asztali bor = stolní víno

bikavér = býčí krev
bor = víno
borárverés = aukce vína
borbarát = přítel vína
borbetegségek = nemoci vína
borbírálat = posouzení vína
borhamisítás = pančování vína
borhiba = vada vína
borkultúra = kultura vína
bordói palack = láhev typu bordó
borkő = vinný kámen
borpince = vinný sklep
bortörvény = vinařský zákon
borvidék = vinařský region
burgundi palack = láhev typu burgund
buké = buket

címke = viněta
cukorfok = cukernatost
csendes bor = tiché víno

degusztálás = degustace
dekantálás = dekantace
dugó = špunt
dugóhúzó = vývrtka
dekantáló kosár = dekantovací košík
dugóíz = chuť po špuntu

ecetesedés = octovatění
ecetsav = kyselina octová
édes bor = sladké víno
Egészségére (egésšégére) = Na zdraví!
erjedés = fermentace
évjárat = ročník

fád = fádní
fajtiszta bor = odrůdové víno
fáradt bor = unavené víno
fehérbor = bílé víno
félédes = polosuché
félédes bor = polosladké víno
félszáraz bor = polosuché víno
fiatal bor = mladé víno
fűszerezett bor = kořeněné víno

hamisított bor = zfalšované víno
hascímke = přední nálepka
hátcímke = zadní nálepka
házasítás = kupáž
hordó = sud
hordóíz = chuť po sudu
hosszú bor = vínou s dlouhou chutí
hőmérséklet = teplota

idei bor = letošní víno
illatanyagok = aromatické látky
illatos bor = aromatické víno
ivási hőmérséklet = teplota pití
iz = chuť
izhiba = chuťová vada

kékfrankos = Frankovka
kék(-o) = modrý, např. Portugal (Kékoporto)
kemény bor = tvrdé víno
kénezés = síření
kenyéríz = chlebová chuť
kerek bor = kulaté víno
keserű bor = hořké víno
késői szüretelési bor = pozdní sběr
kiváló évjárat = vynikající ročník
könnyű bor = lehké víno
köszönöm (keseném) = děkuji
kövér bor = tělnaté víno
különleges minőségű (muzeális) bor = (archivní) víno vysoké jakosti

lágy bor = měkké víno
levegő íz = oxidativní chuť
likőr = likér
lopó = koštýř

Magyar Bor Akadémia = Maďarská Akademie Vína
malolaktikus erjedés = malolaktická fermentace
maradékcukor = zbytkový cukr
markáns = markatní
megtört bor = zlomené víno
mellékíz = vedlejší chuť
minőségi bor = jakostní víno
misebor = mešní víno
minőségi (minešég) = jakostní
muskotály = Muškát
murci = burčák
must = mošt
mustmérleg = moštoměr

nagy évjárat = velký ročník
nehéz bor = těžké víno
nemes penész = ušlechtilá plíseň

olasz rizling = Ryzlink vlašský
opálos bor = opálové víno
organoleptikus vizsgálat = organoleptický test
ökológikus bor = ekologické víno
önologia = enologia
összes alokohol = veškerý alkohol
összes extrakt = veškerý extrakt
összes sav = veškeré kyseliny

palack = láhev
palack érett bor = lahvově zralé víno
palack nyak = hrdlo lahve
palackos érlelés = lahvové zrání
pancsolt bor = pančované víno
parafa dugó = korková zátka
pasztörizálás = pastorizace
penésziz = plísňová chuť
pezsgő = šampanské
pezsgőspalack = lahev na šampanské
pikáns = pikantní
pince = sklep
pincegádor = šíje sklepa
pincemester = sklepmistr
pincepenész = sklepní plíseň
piros tramini = tramín červený
prädikát borok = predikátní vína

rajnai palack = rynská lahev
rajnai rizling = rynský ryzlink
rázás = natřásání (při výrobě sektu)
reduktiv eljárás = reduktivní proces
rizling = ryzlink
rizlingszilváner = Müller-Thurgau
rókaiz = liščí chuť
rövid bor = krátké víno
rozé bor = rosé víno

Sankt Laurent = Svatovavřinecké
Sárga Muskotály = Muscat de Lunel
savanyú bor = kyselé víno
savtartalom = obsah kyselin
seprő = usazenina po kvašení
sima bor = hladké víno
sovány bor = tenké víno
stabilizálás = stabilizace
szalmabor = slámové víno
száraz bor = suché víno
szervírozás = servírování
szeszfok = stupeň alkoholu
Szilváni = Sylvánské
szívlopó = koštýř
Szürkebarát = Šedý mnich (značka vína)

tájbor = zemské, regionální víno
talajiz = chuť půdy (terroir)
tannin = tanin
tartalmas bor = víno s vysokým extraktem
tejsav = kyselina mléčná
telt bor = plné víno
testes bor = tělnaté víno
tetszetős bor = líbivé víno
tiszta bor = čisté víno
tisztaság = čistota
titkos borbírálat = "slepé" testování vína
titrálható sav = titrovatelné kyseliny
tömény ital = tvrdý alkohol
törött bor = zlomené víno
tüzes bor = ohnivé víno

újbor = nové víno
újradugózás = znovu špuntování
utóerjedés = dodatečné kvašení
utóíz = dochuť
üde bor = čerstvé víno
ülledék = kal
üres bor = prázdné víno
ürömös bor = dezertní víno

vak bírálat = slepé testování
vákuumpumpa = vakuová pumpa
vegyes bor = smíšené víno (směska)
vékony bor = tenké víno
vinotéka = vinotéka
vizezés = přidání vody do vína
vörös (vereš) = červený, rudý („ö“ vyslovte s hodně zaokrouhlenými rty, blíží se temnému „e“)
vörösbor = červené víno

zajos erjedés = bouřlivé kvašení
Zöldszilváni = Sylvánské zelené

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2866x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5