O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 21.05.2012 10:33:30 |
Od: | Neználek |
E-mail: | nez@centrum.cz |
Proč šroub ignorují moravští vinaři? Třeba je v tom i ekonomická stránka, protože nejjednodušší mašina na zaválcování stojí 100 tis. Přitom vstupy láhev a kapsle (např. stelvin) jsou cenově obdobné. | |
Datum: | 21.05.2012 09:53:13 |
Od: | Gaston |
E-mail: | riesling@email.cz |
Dlouhodobe pokusy se sroubem (i na "velkych" cervenych vinech) se delaji v Australii (mj. Penfolds), tusim snad jiz od zacatku 70. let, tez s velmi zajimavymi vysledky. "Korek je korek" – no nevim, to by bylo asi na delsi debatu... a ani nevim, zda by byla prinosna nebo vedla k nejakemu vysledku. Otazka uzaveru je pro vetsinu lidi holt primarne citova zalezitost, coz je v poradku. Ja osobne si nicmene myslim, ze je skoda, ze moravsti vinari sroub zcela ignoruji a cpou tam radsi plast nebo nekvalitni korek. Ale to je zase na dalsi dlouhou debatu :-) | |
Datum: | 20.05.2012 22:28:19 |
Od: | MT |
E-mail: | warmu@centrum.cz |
ta problematika není tak jednoduchá, asi jako vypíchnutí tematiky - víno bez síry, tzv absurdity biodynamiky apod. Takže i s tím voskem to pisatel, hádám, myslel trošku v jiném kontextu, možná se na to až moc díváte skrze optiku "šroubu". Mají na to dlouhodobě založený velmi zajímavý pokus např. v Klosteneuburgu v Rakousku. Pozoruhodné výsledky při slepé degustaci. Osobně proti šroubu nic, ale korek je korek, nicméně raději šroub než plast, ten mi nesedí. | |
Datum: | 20.05.2012 15:26:47 |
Od: | Gaston |
E-mail: | riesling@email.cz |
Tak je to casty argument zastancu prirodniho korku (typu: korek dycha - dobry / sroub nedycha – spatny), setkavam se s tim pravidelne. Koneckoncu se neco podobneho, i kdyz ne tak striktne, trvdi tady v tom clanku ("vosk asi nedovolí tolik se vínu v lahvi vyvíjet") - tedy aspon tomu tak rozumim. | |
Datum: | 19.05.2012 19:28:05 |
Od: | MT |
E-mail: | warmu@centrum.cz |
o tom nepolemizuji .) spíše mi přijde zvláštní, pokud někdo tvrdí opak | |
Datum: | 19.05.2012 07:36:58 |
Od: | Gaston |
E-mail: | riesling@email.cz |
Se vsi uctou jsem chtel hlavne upozornit na skutecnost, ze oproti rozsirenem predsudkum vina pod sroubovym uzaverem zrajou :-) | |
Datum: | 18.05.2012 12:32:31 |
Od: | MT |
E-mail: | warmu@centrum.cz |
tak vyzrálá aromata nemusí automaticky být spojena se vzduchem, neoperoval bych tu nějakými mýty, trošku úcty .) | |
Datum: | 17.05.2012 20:22:16 |
Od: | Gaston |
E-mail: | riesling@email.cz |
Vzduch v lahvi stačí na delší vývoj. "Dýchání" vína skrze zátku je mýtus, efekt minimálně velmi sporný. Potvrzuje to i subjektivní zkušenost s například ryzlinky ročníků 2005-2006, které krásně vyzrály pod šroubovým úzavěrem, kde se prostupnost vzduchu blíži nule. | |
Datum: | 15.05.2012 13:21:35 |
Od: | MT |
E-mail: | warmu@centrum.cz |
tak tady zrovna u těchto vín jste za jakýkoliv vzduch po otevření vděční .) Nejlépe pít po několika dnech a ne moc podchladit. | |
Datum: | 14.05.2012 10:44:53 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
v podstatě prvního asi 3/4 roku vyžije víno z té trochy vzduchu, co je pod špuntem a teprve potom začne být zajímavý přestup kyslíku skrz zátku | |
Datum: | 14.05.2012 09:32:58 |
Od: | Gaston |
E-mail: | riesling@email.cz |
Víno se vyvíjí i pod voskem. K mikrooxidaci stačí kyslík v lahvi. | |
Datum: | 11.05.2012 08:07:39 |
Od: | J.Č. / Jižní svah |
E-mail: | cerovsky@jcsoft.cz |
Dovolím si svůj pohled na tuto degustaci: http://www.jizni-svah.cz/2012/04/sverazna-vina-z-jury-v-ruznych-podobach.html :-) Jinak to vypadá, že by se v ČR mohlo objevit více věci od Stéphane Tissota. A navíc se mi ozval další menší dovozce, který má v sortimentu Domaine Courbet z Névy sur Seille, Domaine Geneletti z Chateau-Chalon a Domaine Faudot z Etoile. A k tomu vozí rukodělné jurské sýry. Pro juromilce se blýská na lepší časy! :-) | |