O Víně

Diskuze: Degustace vín z Jury; 16.4.2012, Chambre Separée, Praha
Datum: 14-05-2024
  *
  *
*
8+2=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 21.05.2012 10:33:30
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Proč šroub ignorují moravští vinaři? Třeba je v tom i ekonomická stránka, protože nejjednodušší mašina na zaválcování stojí 100 tis. Přitom vstupy láhev a kapsle (např. stelvin) jsou cenově obdobné.

Datum: 21.05.2012 09:53:13
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Dlouhodobe pokusy se sroubem (i na "velkych" cervenych vinech) se delaji v Australii (mj. Penfolds), tusim snad jiz od zacatku 70. let, tez s velmi zajimavymi vysledky.

"Korek je korek" – no nevim, to by bylo asi na delsi debatu... a ani nevim, zda by byla prinosna nebo vedla k nejakemu vysledku. Otazka uzaveru je pro vetsinu lidi holt primarne citova zalezitost, coz je v poradku.

Ja osobne si nicmene myslim, ze je skoda, ze moravsti vinari sroub zcela ignoruji a cpou tam radsi plast nebo nekvalitni korek. Ale to je zase na dalsi dlouhou debatu :-)

Datum: 20.05.2012 22:28:19
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

ta problematika není tak jednoduchá, asi jako vypíchnutí tematiky - víno bez síry, tzv absurdity biodynamiky apod.

Takže i s tím voskem to pisatel, hádám, myslel trošku v jiném kontextu, možná se na to až moc díváte skrze optiku "šroubu".

Mají na to dlouhodobě založený velmi zajímavý pokus např. v Klosteneuburgu v Rakousku. Pozoruhodné výsledky při slepé degustaci.

Osobně proti šroubu nic, ale korek je korek, nicméně raději šroub než plast, ten mi nesedí.

Datum: 20.05.2012 15:26:47
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Tak je to casty argument zastancu prirodniho korku (typu: korek dycha - dobry / sroub nedycha – spatny), setkavam se s tim pravidelne. Koneckoncu se neco podobneho, i kdyz ne tak striktne, trvdi tady v tom clanku ("vosk asi nedovolí tolik se vínu v lahvi vyvíjet") - tedy aspon tomu tak rozumim.

Datum: 19.05.2012 19:28:05
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

o tom nepolemizuji .) spíše mi přijde zvláštní, pokud někdo tvrdí opak

Datum: 19.05.2012 07:36:58
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Se vsi uctou jsem chtel hlavne upozornit na skutecnost, ze oproti rozsirenem predsudkum vina pod sroubovym uzaverem zrajou :-)

Datum: 18.05.2012 12:32:31
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

tak vyzrálá aromata nemusí automaticky být spojena se vzduchem, neoperoval bych tu nějakými mýty, trošku úcty .)

Datum: 17.05.2012 20:22:16
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Vzduch v lahvi stačí na delší vývoj. "Dýchání" vína skrze zátku je mýtus, efekt minimálně velmi sporný. Potvrzuje to i subjektivní zkušenost s například ryzlinky ročníků 2005-2006, které krásně vyzrály pod šroubovým úzavěrem, kde se prostupnost vzduchu blíži nule.

Datum: 15.05.2012 13:21:35
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

tak tady zrovna u těchto vín jste za jakýkoliv vzduch po otevření vděční .)

Nejlépe pít po několika dnech a ne moc podchladit.

Datum: 14.05.2012 10:44:53
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

v podstatě prvního asi 3/4 roku vyžije víno z té trochy vzduchu, co je pod špuntem a teprve potom začne být zajímavý přestup kyslíku skrz zátku

Datum: 14.05.2012 09:32:58
Od: Gaston
E-mail: riesling@email.cz

Víno se vyvíjí i pod voskem. K mikrooxidaci stačí kyslík v lahvi.

Datum: 11.05.2012 08:07:39
Od: J.Č. / Jižní svah
E-mail: cerovsky@jcsoft.cz

Dovolím si svůj pohled na tuto degustaci: http://www.jizni-svah.cz/2012/04/sverazna-vina-z-jury-v-ruznych-podobach.html :-)
Jinak to vypadá, že by se v ČR mohlo objevit více věci od Stéphane Tissota. A navíc se mi ozval další menší dovozce, který má v sortimentu Domaine Courbet z Névy sur Seille, Domaine Geneletti z Chateau-Chalon a Domaine Faudot z Etoile. A k tomu vozí rukodělné jurské sýry. Pro juromilce se blýská na lepší časy! :-)