O Víně

Diskuze: Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy
Datum: 05-05-2024
  *
  *
*
4+1=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 30.11.2012 16:52:35
Od: milasko
E-mail: mila.sko@seznam.cz

Neználek:
Ano, byl to pitomý překlep. Opravdu to mělo být 26,2. Omlouvám se.

Datum: 30.11.2012 10:52:37
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Alkohol může z vína mizet odparem i činností jiných mikroorganizmů, vyrábějících např. těkavé kyseliny. Kvasinky mívají různou účinnost 0,6-0,7. Ale tady jde zřejmě o chybu lidskou.

Datum: 30.11.2012 10:40:00
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Vždycky mě napadně neco až po chvíli.
Ampelos uvádí 26,2 g/l zbytku. Takže je to asi jen Milanův překlep.
To jsem rád, že se to vysvětlilo, protože Ampelos je dle mého ve svých vínech docela dost poctivý. Alespoň co se odrůdové čistoty týče.

Datum: 30.11.2012 10:35:37
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Mám po dohadování nad tabulemi v Salonu vín zkušenost, že tyto počty často nevychází. Přesto si počítat dovolím. Cukernatost 27,6°NM překvašená do sucha, podle běžně používaného koeficientu (0,58), vytvoří 16% alkoholu. I kdybych použil mnou odsledovaný koeficient 0,56, tak 15,5% alkoholu. Jenže toto víno má 13,5%. Znovu přepočteno - na to by mělo stačit nějakých cca 24° NM. Kde je těch 2,6°NM? Tedy 2,6 kg ve 100l moštu alias 26 g v 1l moštu. To už se více blíží 22 g/l vína, ne?

Nevím, proč by měly kvasinky občas pracovat výrazně jinak, nebo jak se může ztratit z vína alkohol. Vždy když uvažuju, co tam zaneslo chybu měření, skončím u cukernatosti. Hodnota alkoholu i zbytkového cukru pochází z certifikované laboratoře. Kdežto cukernatost se při zatřiďování komisařem měří s náhodně vybraných hroznů z celého sběru. Takže se snadno může stát, že cukernatost moštu po vylisování je jiná. A to je další „pižka“ na germánském způsobu zatřiďování vín.


Datum: 30.11.2012 10:29:11
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Mě by zajímalo, jak se podařilo skloubit označení "zemské víno" s potřebou přidat do Chorvátu (zřejmě odrůda Noah, v Čejkovicích ho dobře znají, i když ho tam moc není) asi 1/3 vody. O porušení směrnice EU ani nemluvím.

Datum: 30.11.2012 10:15:40
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Neználek: Nemusí to být chyba. Mám doma suchý Merlot 2009 výběr z bobulí - Gotberg, a.s. Popice, který má 14,5 % alkoholu a 3,1 g/l zbytkového cukru!

Datum: 30.11.2012 10:04:53
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Myslím, že u toho bobulového Veritasu je chyba ve zbytkovém cukru. Při alkoholu 13,5 % bych si u bobulového výběru dokázal představit 22 g/l zbytkového cukru, ale 2,2 g už rozhodně ne.