O Víně

Diskuze: Degustace vinařství Dalibor Osička - Velké Bílovice
Datum: 05-05-2024
  *
  *
*
5+10=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 23.10.2012 09:10:40
Od: TýKej
E-mail: Krizak.t@seznam.cz

Máte pravdu a otevřeně to uznávám. Ty nepřesnosti vznikají proto, že proběhne akce a já takřka neprodleně po ní píši reportáž. Mohl bych více času věnovat důslednému dohledávání informací, ale už tak mám co dělat, aby články nevycházely třeba s dvouměsíčním zpožděním, hlavně díky počtu dopisovatelů a volnosti termínů zveřejnění. Takže ve finále vše, co tu sdílím pochází pouze z toho, jak jsem informace pobral na reportované akci přímo od vinaře a nebo z mé vlastní hlavy. Vínu se ještě nevěnuji zas tak dlouho a tudíž se například s Vámi ani náhodou nemůžu měřit. Rád bych přispěl něčím odbornějším, ale ještě nějakou dobu na to nebudu mít dostatečné znalostní portfolio.
Pokud se nepletu, tak článek o panu Osičkovi byl řekněme ne příliš odborný, ale co Vás rozčílilo, byl ten článek o vinařství Jana Strýčka. Ano - psal jsem to na plnou hubu a uznávám zpětně, že s dávkou drzosti, protože jsem se domníval, že psát otevřeně a na nic si nehrát je ta správná cesta. Ta ale leží o kousek vedle. Za to se omlouvám, což bych měl spíše adresovat na pana Strýčka, ale článek bohužel už zpětně nepředělám. Spíše časem přechutnám další ročníky jeho vín a napíšu něco objektivnějšího, nebo řekněme pokornějšího. Snad se mi to časem promine.
Poslední dobou postupuji tak, že si termíny zveřejnění neobjednávám dopředu, abych nebyl limitován časem, ale naopak si na čas dám a posílám až hotový článek, který vyjde v nejbližší volný termín. Mám tak více času přemýšlet nad tím, co píšu.
Vážím si Vašich poznámek a děkuji za ně.

Datum: 22.10.2012 20:21:14
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

To "uff" nebylo z mé strany adekvátní, spíše měl následovat přímý vstup. Můj komentář je doplnění, ne poučování, myslím, že k tomu zde možnost moderovaného vstupu existuje. Nehodnotím nějakou svoji či Vaši pravdu. Není očekávání, aby zde všichni psali učené články, upřímně, kdo by je četl. Vaše zápisky jsou subjektivní, a je to Váš názor, nikdo Vám ho nevyvrací.
Pro mě je jen těžké zkousnout některé Vaše interpretace či formulace určitých postupů apod, které by mohly být buď přesnější a ne z jednoho zdroje, a nebo je neformulovat občas zavádějícím způsobem.
Ovšem, toto jest moje věc a tamto zase Váš článek, kam si můžete psát cokoliv. Svět vína je pestrý ač na naší vinařské scéně se barvy moc nepoužívají - můžu znát 100 a více vinařů a stejně mít podvědomí o pouhém jednom stylu vína.
Jednoduše - jedna reakce, kterou berte spíše jako snahu o doplnění Vašeho článku, žádnou hůl jsem nezlomil, ani nefilozofoval o pravdách a dogmatech, ani nevnucoval mermomocí rady.

Hezký den.

Datum: 22.10.2012 13:43:58
Od: TýKej
E-mail: Krizak.t@seznam.cz

Nikdy jsem ani v jediné větě netvrdil, že jsem odborník. Ano, moje příspěvky jsou amatérské. Nepublikuji učebnice a nesnažím se nikoho poučovat. Publikuji pouze reportáže z akcí, kterých jsem se účastnil a vyjadřuji pouze své osobní postoje a názory. Trochu naivně doufám, že se setkají s kladnými ohlasy, protože to myslím dobře, píšu podle svého nosu a své huby a píšu pravdu. Tím nemyslím, že pravda je to, co píšu já. "Pravda" je obecně to, jak člověk věci vnímá a čemu věří. Pokud budu barvoslepý a to, co vy vidítě jasně žlutě, bude pro mě bílá, pak pravda je, že ta barva je žlutá, ale i bílá. To samé platí o víně. Zamyslete se nad tím a třeba pochopíte můj postoj.
Píšu amatérské články, protože jsem amatér. Amatér, který miluje víno, baví se s vinaři a lidmi okolo vína, navštěvuje degustace a vinařské akce a snaží se všemožně vzdělávat, aby už nebyl jen amatér. Někteří lidé to ocení, jiní nad takovými zlomí hůl a jednoduše řeknou "uff... zase další samozvaný specialista...", aniž by vlastně měli ponětí o okolnostech, které vedly k sepsání článků, které sami tak učeně kritizují.
Dosud mám zato, že na tomto portálu je prostor pro milovníky vína, kteří se chtějí podělit o své zkušenosti, ne jen pro na slovo vzaté odborníky - pokud jsem filozofii portálu špatně pochopil, nebudu se vnucovat.
Vážím si vaší reakce a beru si ji k srdci. Snad mi dopomůže víno zas o něco lépe chápat... ovšem učení o víně se stále vyvíjí a je to běh na celý život. Z toho důvodu se ani nemůžu každému zavděčit. Vždy se najde někdo, kdo ví o víně více než já, má jiné zkušenosti, jiné chutě a odlišné názory.

Datum: 22.10.2012 11:17:39
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

MT: Souhlasím s reakcí :-)
Co se týče vyhledávače, také mne někdy trápí, musím to probrat s programátorem a zlepšit to.

Datum: 22.10.2012 11:14:46
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

JS: tím amatérským jsem nemyslel nic dehonestujícího, je zde na portálu spousta skvělého materiálu (škoda jen, že ten vyhledávač je takový všelijaký), který když se dobře poskládá, by mohl být pro lidi zaobírající se vínem povinnou četbou - některé texty by pravidelně měli číst i vinaři... no a pak jsou zde některé texty, které vypovídací hodnotu mají nižší, ale ok, jsme s tím srozuměni.
Jen když se tvoří nějaký text měl by člověk (alespoň dle mého názoru) ač amatér s trochou pokory přistupovat k některým věcem - na slovo vzatých odborníků a profesionálů je v té naší malé kotlině totiž nějak přesmíru...

Datum: 22.10.2012 10:16:50
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

MT: Ano, jsme "amátérský" portál a nezastíráme to. Každopádně díky za váš názor.

Datum: 22.10.2012 08:49:27
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

Dobrý den,
mé „uff“ asi může evokovat všelicos, proto bude určitě záhodno to blíže specifikovat.
Vím, a byl jsem několikráte upozorněn, že tento portál je amatérský a na věci s tím související. Ona „amatéřina“ může být braná z různých úhlů pohledu, navíc akcentovaná v mnoha ohledech ještě tím, že víno je subjektivní záležitost a není jednoduché jej vměstnávat do mantinelů a šablon, tak jak máme rádi.
Ano toto všechno je zřejmé a já si tedy dovolím menší vstup…
- slupka bobule, obecně pevné části hroznu včetně stopky, je prakticky jedna z nejdůležitějších součástí hroznu, pokud se bavíme o tvorbě vína z hroznů révy a to zejména z důvodu přechodu celého polyfenolického komplexu do moštu, dnes se se slupkou prakticky nepracuje (nejen s pohledu bílých ale i červených vín) – není to „moderní“ v souvislosti s žádanými nedospělými aromaty - spíše je snaha mošt co nejdříve „osvobodit“ od slupky a třapiny, to právě aby ztratil paměť a dal se ovlivňovat jak použitými kvasinkami, tak vším možným, viz nejlépe poslouží tato názorná prezentace ke stažení zde http://blog.dva-duby.cz/2012/10/aroma-vina-neni-ovlivneno-pouzitim.html
- „bez koncentrace SO2“ myslíte asi bez přídavku síry vinařem po čas zrání vína
- Vaši nevíru ve spontánní kvašení lámat nebudu, je to otázka znalostí – pro vinaře by to měla být samozřejmost, ovšem v dnešním technokratickém pohledu není místo na komplexní chápání přírodních dějů
- víno po čas své evoluce v sudu musí k plné dospělosti projít spoustou mezifází, nebo chcete-li smradů apod, je to nutnost asi jako u člověka puberta (proto je nutné víno nesířit, když to nepotřebuje, jinak se tam ty smrady / meziprodukty naváží na síru a zakonzervují), bez toho se pořádné víno většinou neudělá - někdy je ročník s minimem těchto projevů, někdy až s extrémním, moderní techno trendy nám toto zastírají, protože v rámci této zjednodušené představy je žádoucí víno bez puberty, bez dospělosti s infantilními tóny (je zajímavé jak se používají příměry jako „víno je život“, a přitom život sám není stále o líbivých tónech)
- co se jakoby vyšších barev vína týče (některá vína tohoto vinaře znám), bral bych to jako normální, spíše bych řešil „nezdravé“ vodové barvy u vín vyráběných reduktivní technologií
- add průvodce vín: netvořte si názor na základě četby různých průvodců tzv. odrůdových vín postavených na dnešní moderní technologii (nerez + aroma kvasinky + nízké teploty kvašení apod), ale čtěte si charakteristiky vín před nástupem těchto vylepšováků, pak možná budete mít více prostoru na chápání odrůdy, jejíž různorodé projevy dostanou ve Vašem hodnocení více prostoru
- add terroir na Moravě a VOC: s vinařem asi souhlas a jinak viz výše – pokud používám nízkoteplotní kvašení, aroma kvasinky, taniny apod, tak jsem zabil jakýkoliv prostor na diskuzi o terroir (a navíc v případě mladých vinic nedej bože o velkém sponu).

Datum: 21.10.2012 11:52:12
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Honza: Kdybych byl autorem článku, tak by mne také zajímalo, co uvedené "uff" znamená? Můžete to blíže vysvětlit? Díky.

Datum: 21.10.2012 10:52:02
Od: Honza
E-mail: honzar@centrum.cz

jak již bylo řečeno "uff"

Datum: 19.10.2012 21:35:12
Od: TýKej
E-mail: Krizak.t@seznam.cz

Můžu se zeptat v jakém smyslu "uff"?

Datum: 19.10.2012 15:45:02
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

uff